Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ο μεγαλύτερος αρωματοποιός ετών 92 στη Θεσσαλονίκη



Ο μεγαλύτερος αρωματοποιός ετών 92 στη Θεσσαλονίκη
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τσάτσου
    Περπατώντας στη Φράγκων, υπάρχει ένα μικρό στενό που δεν ξεχωρίζει από τα άλλα. Όμως εκεί στην οδό Τύπου, θα συνταντήσεις ένα αρωματοπωλείο, που έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στο χρόνο. Μετρά δεκάδες χρόνια ζωής αλλά όχι περισσότερα από τον αρωματοποιό. Τον αιωνόβιο κ. Βασίλη Βασιλειάδη
που παρά τα 92 του χρόνια, βρίσκεται καθημερινά στο κατάστημα και συμβουλεύει- ενημερώνει τις πελάτισσες του για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα αρώματα. Χιλιάδες μπουκαλάκια και μυρωδιές που φτιάχνουν την διάθεση του κάθε πελάτη.
    Ο κ.Βασιλειάδης, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αρωματοποιός της Θεσσαλονίκης. Είναι 92 χρονών και συνεχίζει να ασχολείται με τα αρώματα. Η οικογένεια του είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο στην παρασκευή αρωμάτων στη Θεσσαλονίκη αφού άνοιξε το πρώτο τέτοιο κατάστημα στην πόλη.
Από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.
    Ο πατέρας και ο αδερφός του κ. Βασίλη ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και έφτιαχναν αρώματα.    «Κολονιατζίδες»,συνήθιζαν να τους λένε εκείνα τα χρόνια  στην Πόλη.
    Με δυο υλικά είχαν ξεκινήσει στην αρχή. Το «πατσουλί» ένα άρωμα -βαρύ και ιδιαίτερα έντονο- το οποίο το αναμείγνυαν με λεμόνι και έφτιαχναν τις πρώτες κολώνιες.
    «Ο πατέρας μου και ο αδερφός του φύγανε κρυφά από την Πόλη. Ο πατέρας μου έφυγε με ένα εμπορικό πλοίο της Ιταλίας. Είχε βγει ο Ιταλός ναύτης, που ήταν μάγειρας, για να πάρει κρέας και ο πατέρας μου έβαλε τα τα ρούχα του και μπήκε στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία, από εκεί πήγε στην Αθήνα και μετά έφτασε στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει στο seleo, o κ.Βασιλειάδης και συμπληρώνει, « Ο πατέρας όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον κουμπάρο του, που είχε κατάστημα στην Τσιμισκή, ξεκίνησαν να πουλάνε κολώνιες. Είχε μια τσάντα της εποχής και πουλούσε στα κουρεία κολόνιες , τις οποίες έφτιαχνε στο σπίτι».
Το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.
    Άνοιξε το 1922 στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, κάτω, -από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο- το οποίο έκτοτε δουλεύει ασταμάτητα ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατοχής.
    «
Εγώ τότε ήμουν 13 χρονών, μόλις είχα τελειώσει το δημοτικό. Την ημέρα προμήθευα τα κουρεία με κολόνιες, πινέλα και ξυράφια. Τότε ένα κουρείο είχε 3-4 πολυθρόνες με τους καλφάδες -όπως τους έλεγαν τότε- και ξύριζαν τους άνδρες».
    Όλα τα αρώματα τελειοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στη βιοτεχνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία μεταφέρθηκε από τον αρχικό χώρο της στη Στοά Χορτιάτη, επί της Εγνατίας. Στην οδό Τύπου, το σημερινό κατάστημα βρίσκεται από το
1954.
    «
Εγώ συνέχισα την δουλειά του πατέρα μου. Τότε ελάχιστοι πήγαιναν στο πανεπιστήμιο, όλοι κοίταζαν να να μάθουν μια τέχνη» λέει στο seleo, o κ.Βασίλης.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η αύξηση αρωματοπωλείων στην Θεσσαλονίκη.
    Θετικό πρόσημο διατηρεί η εμφάνιση αρωματοπωλείων στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το 2009 και μετά – αρχής κρίσης στην Ελλάδα- παρά την αδυναμία μεμονωμένων καταστημάτων να επιβιώσουν επί μακρόν, τα καταστήματα αυτά εμφανίστηκαν και τα περισσότερα κάνουν «χρυσές» δουλειές.
    Σε ερώτηση εάν η κρίση βόηθησε τον κλάδο των αρωματοπολείων με παρασκευασμένα αρώματα, ο κ.Βασίλης Βασιλειάδης ανέφερε, «Αυξήθηκε η δουλειά, γιατί ένα μπουκαλάκι επώνυμης κολώνιας που στοιχίζει 40 ευρώ, θα το βρεί με 8 και δέκα ευρώ. Γι' αυτό έχουμε δουλειά», συμπληρώνοντας πως γι' αυτό τον λόγο έχουν ανοίξει τόσα πολλά καταστήματα.
    Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως πλέον, οι καταναλωτές δεν μπορούν να διαθέσουν πολλά χρήματα για να πάρουν μια ακριβή κολόνια.«Οι γυναίκες ανέκαθεν τους ενδιέφερε ο καλλωπισμός, έρχονται εδώ και διαλέγουν, δοκιμάζουν ό,τι τους αρέσει.Έχω πελάτισσες που τις ξέρω πάρα πολλά χρόνια», αναφέρει ο κ. Βασίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου