Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ντεμπούτο για το νέο 50ευρο



Ντεμπούτο για το νέο 50ευρο
    Από τις 4 Απριλίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον, που έχει συμπληρώσει ήδη 15 χρόνια κυκλοφορίας.
    Το χαρτονόμισμα θα ανήκει στη δεύτερη γενιά χαρτονομισμάτων των 5, 10 και 20 ευρώ που κυκλοφορούν σταδιακά στην ευρωζώνη από το 2013.
    Θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας,
που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί. Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.
    Το καινούργιο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως, θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης.
    Τι ήταν εκείνο που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση;   Βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παραχάραξη χαρτονομισμάτων είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα εγκληματιών.
    Πέρυσι αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 899.000 πλαστά χαρτονομίσματα, τόσα όσα ποτέ άλλοτε από το 2002, από τότε δηλαδή που ήρθε στη ζωή μας το ευρώ. Ποσοστό 11% από αυτά εντόπισαν τράπεζες, αστυνομία και ο εμπορικός κόσμος στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου