Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

29 Μαρτίου 2017: Η μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο είπε αντίο στην ΕΕ



29 Μαρτίου 2017: Η μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο είπε αντίο στην ΕΕ
Το πιθανό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων
Λονδίνο 
    Το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, η
29 Μαρτίου 2017 ξεκινούσε. Και η Ντάουνινγκ Στριτ έδινε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υπογράφει την επιστολή που θα λάβουν στις Βρυξέλλες για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Η ΕΕ των «28» προσεχώς θα έχει 27 μέλη.
    Η επιστολή θα παραδοθεί στις 13:30 στον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.
    Η Μέι θα κάνει στη συνέχεια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία θα σημειώνει ότι «ήλθε η στιγμή για τη χώρα να σταθεί ενωμένη».
    Τη δήλωση μάλλον δεν ασπάζονται οι βουλευτές του Σκωτικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
    Είναι ασφαλώς η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ξεκινά μια τέτοια διαδικασία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα γινόταν το αντίστροφο: οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν την είσοδο χώρας στην Ένωση.
    Πάντως, ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων παρουσιάζει το BBC:
    Στις 29 Απριλίου, η ΕΕ των «27» θα εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
    Tον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί ο Οδικός Χάρτης των συνομιλιών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε ένα πολύ βασικό ζήτημα: την εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
    Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
    Το φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση της Βρετανίας ευελπιστεί να έχει έτοιμο το «πολυνομοσχέδιο» για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό Δίκαιο. Αυτό αποκαλείται Great Repeal Bill.
    Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Λονδίνο ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
    Μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, η Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία.
    Ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2019 -ακριβώς 40 χρόνια μετά την είσοδο- το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Τα βασικά θέματα
    Το μείζον για το Λονδίνο είναι η εμπορική συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τις Βρυξέλλες.   Υπενθυμίζεται ότι η Μέι από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι Brexit θα είναι «σκληρό», δεν θα υπάρξει δηλαδή εξαίρεση στο θέμα της Ενιαίας Αγοράς, άρα όλα ξεκινούν από την αρχή.
    Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ζήτημα των συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σε σχέση με τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (μεταξύ αυτών και χιλιάδες Έλληνες), αλλά και των Βρετανών (expats τους αποκαλούν που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως σε χώρες του Νότου.
    Ένα ξεχωριστό ζήτημα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ είναι στα σύνορα Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη ρύθμιση: για την ιρλανδική οικονομία τα 200 «συνοριακά περάσματα» με τα 177.000 φορτηγά και 1,8 εκατομμύρια ΙΧ αυτοκίνητα που μετακινούνται μηνιαίως (στοιχεία από τον Guardian) είναι ζωτικής σημασίας.
    «Τα συγκεκριμένα σύνορα δεν είναι όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ουσιαστικά αόρατο» λέει αρμόδιος αξιωματούχος. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι μετά το Brexit, στο σημείο μπορεί να οργιάσει το λαθρεμπόριο.
    Το Λονδίνο μελετά λύσεις, όπως κοινές περιπολίες και ελέγχους με τους Ιρλανδούς, χρήση της τεχνολογίας κλπ. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι.
    Σε θέματα όπως η Ασφάλεια σε μια εποχή με προβλήματα τρομοκρατίας, το Λονδίνο υπόσχεται ότι σε αυτό τον τομέα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου