Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΔΝΤ: Απαιτεί εφάπαξ μείωση κύριων συντάξεων 1,8 δισ. από το 2019



ΔΝΤ: Απαιτεί εφάπαξ μείωση κύριων συντάξεων 1,8 δισ. από το 2019
    Eπισπεύδεται κατ΄απαίτησιν του ΔΝΤ η μείωση των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2019, αντί του 2020 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, καθώς το Ταμείο ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα περικοπής δαπανών στην αρχή.
    Για να αμβλύνει τις άμεσες επιπτώσεις ενός μέτρου που θα μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και κατά 30%, η κυβέρνηση με επιστολή του κ. Τσακαλώτου αντιπρότεινε είτε την εφάπαξ μείωση το 2019, αλλά όχι την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, είτε την πλήρη κατάργηση σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.
    Σε δύο δόσεις επιδιώκεται και η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μέχρι αργά χθες, οι θεσμοί δεν είχαν απαντήσει στις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η μάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.
    Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρεται πως το «πάγωμα» των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα για 40 χρόνια ισοδυναμεί με νέο δάνειο 120 δισ. ευρώ.
    Πρόκειται για πρόταση του ΔΝΤ, την οποία το Βερολίνο απορρίπτει. Η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα διαφωνούντων, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΔΕΗ θα πωληθεί όσο όσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου