Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

14 Μαρτίου 1489: Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
14 Μαρτίου 1489: Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί.
Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.
http://istorika-gegonota.blogspot.gr/
    Όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος Β' πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μαζί με το παιδί του, οι Βενετοί με το πρόσχημα της "προστασίας" της Αικατερίνης πήραν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες το 1489 μ.Χ. Η Αικατερίνη ονομάστηκε "Κόρη της Ενετικής Δημοκρατίας" λόγω του ότι παρέδωσε την Κύπρο στους Ενετούς.
    Στη διάρκεια της συνολικής περιόδου της "φράγκικης" και "λατινικής" (
συμπεριλαμβανομένης της ενετικής) κατοχής, ο τοπικός ελληνορθόδοξος πληθυσμός υποβαθμίστηκε στο καθεστώς της σκλαβιάς και επαναστάτησε, ανεπιτυχώς, αρκετές φορές, έως το 1571, όπου κατέληξε να υποδεχτεί ως ελευθερωτές της δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η μεταχείρισή τους από τους Τούρκους δεν ήταν καλύτερη αυτής των Λατίνων, με τους Τούρκους να εγκαθιδρύουν ένα νέο σύστημα εκμετάλλευσης : αυτό των Τιμαρίων, σύστημα το οποίο διήρκεσε τρεις αιώνες, προτού αντικατασταθεί το 1878 από την αγγλική αποικιοκρατία. Ήταν μόλις το 1960 που ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού κατάφερε να επανακτήσει την ανεξαρτησία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου