Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

10 τρόποι να ερωτευτείς την Ξάνθη



10 τρόποι να ερωτευτείς την Ξάνθη
Βολτάροντας στην παλιά πόλη, δοκιμάζοντας την καταπληκτική της κουζίνα, ρομαντζάροντας στις όχθες του Κόσυνθου, πλέοντας με ένα κανό στο Νέστο…
της Ηρώς Κουνάδη
    Το φημισμένο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας Καρναβάλι της είναι μόνο η αφορμή. Η πανέμορφη παλιά πόλη της, η συγκλονιστική της κουζίνα, η ρομαντζάδα στις όχθες του ποταμού της, και οι φανταστικές εκδρομές γύρω της είναι η αιτία για μια (ακόμα) επίσκεψη στην υπέροχη Ξάνθη. Κι αυτοί είναι δέκα μόνο από τους άπειρους λόγους που την αγαπάμε.

Οι βόλτες στην παλιά πόλη
    Δαιδαλώδη λιθόκτιστα σοκάκια, αρχοντικά με χαγιάτια, σκαλάκια που οδηγούν σε γειτονιές με ολάνθιστα μπαλκόνια και φωτογενείς γωνιές που φιλοξενούν όμορφα café. Η παλιά πόλη της Ξάνθης, με τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες της, ακροβατεί μεταξύ ανατολής και δύσης, σε ένα γοητευτικό συνονθύλευμα που ευωδιάζει γιασεμί και μπαχάρι. Απαραίτητες στάσεις εδώ, για το
sightseeing το επιούσιο, είναι το Λαογραφικό Μουσείο στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, τα μαγαζάκια της οδού Αντίκα, η Πινακοθήκη της Ξάνθης, που στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, και βέβαια, το Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε και το «καμάρι» της πόλης, ο Μάνος Χατζιδάκις.
Η υπέροχη κουζίνα
    Η θρακιώτικη κουζίνα ακροβατεί ανάμεσα στην ανατολή και την δύση, και είναι η απόλυτη χαρά του κρεατοφάγου –χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα βρείτε και υπέροχα σπιτικά μαγειρευτά και πίτες και θαλασσινούς μεζέδες. Στις αγαπημένες μας επιλογές, το γεμιστό λουκάνικο και το τζερεμέ κεμπάπ στα
Φαναράκια, που έχουν και μια υπέροχη αυλίτσα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, τα μεζεδάκια –ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η τηγανιά του μερακλή και το ψαρονέφρι– του Mezebar, ο τζιγεροσαρμάς και το μοσχαράκι στη λαδόκολλα στο Δρομάκι, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια και το μοσχαράκι πρασοσέλινο της Παλαιάς Πόλης, και βέβαια το γιαουρτλού κεμπάπ και τα ψητά στο Πίλημα, στο ομώνυμο χωριό, 8 χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη.

Το Καρναβάλι
    Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης, που φέτος γιορτάζουν τα 51 τους χρόνια, έχουν ετοιμάσει αυτό εδώ το πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παρελάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα, περιπάτους, ξεναγήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και λαογραφικά αφιερώματα. Το τελευταίο σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η μεγαλειώδης παρέλαση με «μπροστάρισσα» τη Βασίλισσα των Αρμάτων, ενώ την Κυριακή της Αποκριάς ξεχωρίζει το έθιμο του Τζάρου, που καίγεται πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο, και την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο της περιφοράς της Καμήλας στην Σταυρούπολη.

Ο Νέστος και τα χωριά του
    Οι μαιανδρισμοί του Νέστου είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία στην Ελλάδα. Ο δε καλύτερος τρόπος να τους θαυμάσεις όπως τους αξίζει είναι από κοντά, με κανό, η περίπου 5ωρη διαδρομή με το οποίο είναι παιχνιδάκι ακόμα και για αρχάριους, και κοστίζει περί τα 40€ το άτομο. Δεν είναι, όμως, μόνο η υδάτινη διαδρομή του ποταμού που θα σας κλέψει την καρδιά: Τα χωριουδάκια γύρω του, η πανέμορφη Σταυρούπολη, οι Τοξότες, ο Λειβαδίτης με τον γιγάντιο καταρράκτη του και το παρθένο δάσος της Χαϊντούς φτιάχνουν γύρω από την Ξάνθη τον παράδεισο κάθε μικρού (
και μεγάλου) εξερευνητή.

Τα σταματημένα στον χρόνο Πομακοχώρια
Μια χούφτα παραδοσιακά (
και το εννοούμε το «παραδοσιακά») χωριουδάκια που ευωδιάζουν αρώματα ανατολής, σκαρφαλωμένα ψηλά στις πλαγιές της Ροδόπης κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, ζουν και κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς –αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι το 1995 ήταν αποκλεισμένα πίσω από «συνοριακές» μπάρες, που εμπόδιζαν την διέλευση από και προς την Ξάνθη και, κατά συνέπεια, την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Πομάκοι, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, οργώνουν με άροτρα τις καπνοκαλλιέργειές τους, καπνίζουν ναργιλέ στα παραδοσιακά καφενεία και μιλούν (σπάνια) στους επισκέπτες τους για το πόσο όμορφα είναι τα χωριά τους.
    Και είναι, πράγματι: η Σμίνθη με τους περίτεχνους μιναρέδες της να υψώνονται προς τον ουρανό, ο Εχίνος με το τοξωτό γεφύρι του πάνω από το ρυάκι που τον χωρίζει από τον κεντρικό δρόμο, οι Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά τους και την υπαίθρια πισίνα που αχνίζει από το φυσικά ζεστό νερό πλάι στον δρόμο, η Κοττάνη με το υπέροχο ταβερνάκι του Τζεμίλ που φτιάχνει ο ίδιος και σερβίρει ένα από τα καλύτερα γιαουρτλού κεμπάπ που φάγατε ποτέ.
Η έθνικ ατμόσφαιρα του παζαριού
    Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα παζάρια των Βαλκανίων στήνεται πίσω από το κτίριο της Πυροσβεστικής κάθε Σάββατο, από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι πολιτισμοί τριών ηπείρων συναντιούνται στους πάγκους του, που φορτώνονται με ευρωπαϊκά ρούχα, ελληνικά φρούτα, ασιατικά βότανα, αφρικανικά μπαχάρια και κάθε λογής αντικείμενα, σε μια πολύχρωμη γιορτή που συγκεντρώνει ανελλιπώς τα πλήθη κατοίκων και επισκεπτών.

Οι βόλτες στις όχθες του Κόσυνθου
    Ξεκινά από τη Ροδόπη, διασχίζει τα Πομακοχώρια και περνά μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, προτού καταλήξει στην Βιστωνίδα. Ο Κόσυνθος κυλά ήρεμα λίγο έξω από το κέντρο της σύγχρονης πόλης και προσφέρει ένα ειδυλλιακό σκηνικό για φυσιολατρικές βόλτες και ρομαντζάδα στις όχθες του, ή ατένισμα από τα βράχια του. Εδώ είναι που καίγεται και ο Τζάρος κάθε χρόνο στο τέλος του Καρναβαλιού, σε ένα από τα πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας.
Τα συγκλονιστικά γλυκά
    Θα ήταν ένα μικρό έγκλημα να φύγετε από την Ξάνθη χωρίς να δοκιμάσετε τα υπέροχα σιροπιαστά, τα ανατολίτικα γλυκά και τις ονομαστές καριόκες της. Στο
Βυζάντιο θα δοκιμάσετε εξαιρετικό σουτζούκ λουκούμ και σαραγλί, στη Νέα Ελλάς θα χορτάσετε κρεμώδη εδέσματα και λαχταριστό προφιτερόλ, ενώ από του Παπαπαρασκευά θα προμηθευτείτε καριόκες και άλλα τυλιχτά κεράσματα για να πάρετε μαζί σας.

Η θρακική φιλοξενία
…Και οι ωραιότατες τιμές της. Ενδεικτικά, τα λιτά αλλά ευρύχωρα και προσεγμένα δωμάτια του
Paris ξεκινούν από 33€ το δίκλινο (ή 38€ με πρωινό), στο Ξανθίππειον θα μείνετε σε συμπαθέστατα δωμάτια πλάι στην κεντρική πλατεία πληρώνοντας 50€ το δίκλινο με πρωινό, ενώ το Le Chalet, λίγο έξω από την πόλη, προσφέρει μεγάλα, όμορφα δωμάτια προς 62€ με ημιδιατροφή (πρωινό και δείπνο). Και ναι, οι συγκεκριμένες τιμές ισχύουν για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, όταν το Καρναβάλι βρίσκεται στο απόγειό του.
Η νυχτερινή ζωή
    Και για όσους κόντευαν να απογοητευτούν, ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη που ζει μόνο την ημέρα, το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: Εντός και εκτός παλιάς πόλης, σούπερ κεφάτα μπαράκια φροντίζουν για τα νυχτοπερπατήματά μας, τα οποία συνοδεύουν με καταπληκτικά κοκτέιλ (
φημίζονται γι’ αυτά το Κυβερνείο, το Ανθολόγιο και το De Novo) και σούπερ μουσικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου