Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΙΜΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ “ΕΠΙΘΕΣΗ” ΣΤΗΝ ΖΟΥΡΑΦΑ



Ο «ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»
    Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα “πολέμου” γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια. Δημοσιεύματα περί “θερμών επεισοδίων” και “έντασης” εμφανίζονται κάθε τόσο στον τουρκικό Τύπο. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση μ΄ όσα γίνονται στα Ίμια. Αντιθέτως πραγματική ένταση στο Αιγαίο, υπάρχει σ΄ένα άλλο σημείο του: στην Ζουράφα!
    Η Ζουράφα ή Λαδόξερα έχει επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν. Απέχει 22 ν.μ περίπου από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως , είναι υπόλειμμα ηφαιστειογενούς νήσου και έχει παρατηρηθεί αξιόλογο θαλάσσιο ρεύμα ανατολικής διευθύνσεως κοντά της. Η ευρύτερη περιοχής της είναι πλούσιος ψαρότοπος , αλλά φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η “κουκίδα γης” στο βορειοανατολικό Αιγαίο , “αυξάνει” τα ελληνικά χωρικά ύδατα μ΄ ότι αυτό συνεπάγεται. Γι΄ αυτό και η Τουρκία κατά τη προσφιλή της μέθοδο αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξή
της.
    Όσο τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζουν τα Ίμια ως “πεδίο ναυμαχιών” στην περιοχή της Ζουράφας Τούρκοι ψαράδες κάνουν κάθε μέρα ότι μπορούν για να προκαλέσουν επεισόδιο. Σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 10 αλιευτικά παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και πλησιάζουν σε απόσταση μέχρι και 0,2 ν.μ. από την βραχονησίδα.
    Έλληνες αλιείς αναφέρουν ότι οι κυβερνήτες των τουρκικών αλιευτικών έχουν στην κυριολεξία καταλάβει την περιοχή, ενώ πολλές φορές τα τουρκικά αλιευτικά “συνοδεύονται” από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο παίζει τον ρόλο του “μπράβου”, ενθαρρύνοντας τους Τούρκους ψαράδες να παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα.
    Χαρακτηριστικό του θράσους των Τούρκων ψαράδων είναι το γεγονός ότι αρνούνται να φύγουν από την περιοχή όταν φτάνει στην περιοχή πλωτό του Λιμενικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου και άλλων μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου