Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γκάμπια: Ο πρόεδρος της χώρας πήρε τα λεφτά από τα κρατικά ταμεία και... έφυγε.



Γκάμπια: Ο πρόεδρος της χώρας πήρε τα λεφτά από τα κρατικά ταμεία και... έφυγε.
Αυτό εννοούν όταν λένε «Τίναξε την μπάγκα στον αέρα» !
    Περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από τα κρατικά ταμεία στη Γκάμπια μετά την αποχώρηση του επί μακρόν ηγέτη της χώρας Γιαχία Τζάμε.
    Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο σύμβουλο του προέδρου Αντάμα Μπάροου, οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να αξιολογήσουν την ακριβή ζημία για τη χώρα.
    Πολυτελή οχήματα και άλλα αντικείμενα φορτώθηκαν σε αεροπλάνο μεταφοράς φορτίου τη νύχτα του Σαββάτου, που ο Τζάμε έφυγε από τη χώρα, τερματίζοντας την 22ετή παρουσία του στην εξουσία.
    Αρνήθηκε να δεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά τελικά έφυγε ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών ηγετών αλλά και υπό τον φόβο της απειλής στρατιωτικής επιχείρησης.
    Ο πρόεδρος Μπάροου παραμένει στη γειτονική Σενεγάλη και δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει.
    Για να προετοιμάσουν την άφιξή του, ωστόσο, στρατεύματα μπήκαν στην πρωτεύουσα της Γκάμπια την Κυριακή. Επρόκειτο για δυνάμεις των μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, που είχαν μπει στην επικράτεια της Γκάμπιας με διαταγές να επιτεθούν, αν ο Τζάμε δεν αποχωρούσε από την εξουσία, παρέμειναν στη χώρα για την διατήρηση της ασφάλειας.
    «Τα ταμεία είναι άδεια» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του συμβούλου. «Επιβεβαιώθηκε από τεχνικούς στο υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζάμε πήρε μαζί του περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ σε αξιωματούχους του κύριου αεροδρομίου της χώρας είχε δοθεί η εντολή να μην επιτρέψουν να βγει από τη χώρα η κινητή περιουσία του.
    Πιστεύεται πως ο Τζέμ βρίσκεται τώρα στην Ισημερινή Γουινέα, αν και η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου