Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γερμανικά ΜΜΕ: Δούρειος ίππος του Ερντογάν για την ΕΕ το Κυπριακό;



Γερμανικά ΜΜΕ: Δούρειος ίππος του Ερντογάν για την ΕΕ το Κυπριακό;
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος 
    Όλοι οι σχολιαστές «δείχνουν» τον Ερντογάν ως εκείνον που κρατά τα κλειδιά της επίλυσης του Κυπριακού. Κοινοτικοί διπλωμάτες φοβούνται ότι από την «πίσω πόρτα» θα αποκτήσει πρόσβαση και ανάμειξη στα της ΕΕ.
    Ένα πρωτόγνωρο μείγμα αισιοδοξίας αλλά παράλληλα και δυσπιστίας διακατέχει τους σχολιαστές του γερμανόφωνου τύπου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που ξεκινούν σήμερα καταρχήν σε επίπεδο προέδρου Αναστασιάδη και τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί.
Θα έχουν θετική κατάληξη 13 χρόνια μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα;
Πώς προδιαγράφεται η συμβολή της Τουρκίας και του προέδρου της Ταίπ Ερντογάν
Θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν τους Τουρκοκύπριους
    Ιδιαίτερα το τελευταίο ερώτημα δείχνει να απασχολεί τόσο τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη όσο και την ΕΕ.  Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Die Welt χωρίς τη συναίνεση Ερντογάν, που βρίσκεται πίσω από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. «Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα», σημειώνει η εφημερίδα. «Κανείς δεν ξέρει ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος, ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει τελικά και πώς θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ».
    Ο Γερμανός σχολιαστής περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τους φόβους του. «Σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο οι αποφάσεις που θα αφορούν τα δύο τμήματα μόνο από κοινού μπορούν να επιλυθούν και οι δύο πλευρές θα διαθέτουν δικαίωμα βέτο», επισημαίνει. «Κατά συνέπεια οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να συναποφασίζουν σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νότιο τμήμα, που είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου σε τομείς εξωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Κοινοτικοί διπλωμάτες περιγράφουν με μεγάλη ανησυχία τον κίνδυνο ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί τους Τουρκοκύπριους για τους στόχους του, να αποκτήσει ένα πόδι στις Βρυξέλλες και έτσι να συγκυβερνά». 
    Δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα κάνει και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει εάν μετά τις δημόσιες υποσχέσεις της για επίλυση της διένεξης θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες πράξεις» υποστηρίζει. Ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι στόχος είναι μια περιεκτική απόφαση που θα ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλλει στην σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. «Είναι αναγκαία μια λύση χωρίς ξένες δυνάμεις που θα εγγυώνται την εξωτερική πολιτική της Κύπρου», τονίζει συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι αρχές της ΕΕ και να προστατευτούν τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους Κύπριους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου