Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μετ’ εμποδίων οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό



ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Μετ’ εμποδίων οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό
    Με δυσκολίες συνεχίστηκαν χθες οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι αποκλίνουσες απόψεις καταγράφηκαν και στα ζητήματα διακυβέρνησης, αλλά και ως προς το κεφάλαιο που ρυθμίζει τις σχέσεις με την Ε.Ε. και την οικονομία. Ωστόσο, ιδίως ως προς το κεφάλαιο της Ε.Ε., από το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη εκφραζόταν αισιοδοξία περί δυνατότητας υπέρβασης των διαφορών, ώστε να σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, πάντως, δήλωνε χθες: «Εργαζόμαστε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».
    Το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη απασχόλησε χθες και διαρροή εγγράφου για το περιουσιακό που είχε κοινοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι συνοδεύουν την κυπριακή αποστολή στη Γενεύη.  Πρόκειται για έγγραφο που είχε ετοιμαστεί ήδη από το Μον Πελερέν 1, ωστόσο είχε υποστεί κάποια επεξεργασία όπου προστέθηκαν τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς έκανε τη διαρροή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευση του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να μην ξαναδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς οποιοδήποτε έγγραφο, αλλά η ενημέρωσή τους να περιορίζεται στην απλή ανάγνωση των θεμάτων, ώστε αυτά να συζητούνται.
    Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι προχωρούν και οι παράλληλες επαφές των εμπειρογνωμόνων του περιουσιακού, προς αναζήτηση χρηματοδότησης της πιθανής λύσης, όπως διεφάνη και από την απογευματινή επαφή των κ. Ενρίκε Καρόλ από την Παγκόσμια Τράπεζα και Βιτσέντζο Κούζο από το ΔΝΤ. Το σκέλος της χρηματοδότησης φαίνεται ότι προσελκύει ορισμένους κύκλους έξω από τους ενδεδειγμένους θεσμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα), κάτι που, μάλιστα, οδήγησε προχθές τον κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, να πει στους δύο ηγέτες πως υφίσταται έντονο ενδιαφέρον στο Σίτι του Λονδίνου.
    Από την τουρκική πλευρά μεταδόθηκαν και χθες δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για την ανάγκη διαιώνισης του καθεστώτος των εγγυήσεων. Στη σύνοδο των πρέσβεων στην Αγκυρα, ο κ. Γιλντιρίμ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει διανυθεί απόσταση.  Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την τουρκοκυπριακή πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία και για την ελληνοκυπριακή η Ελλάδα».
    Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη αναμένουν τη σημερινή, τελευταία ημέρα των διακοινοτικών συνομιλιών, οπότε θα φανεί αν η αυριανή πολυμερής διάσκεψη μπορεί να αρχίσει με έναν ολοκληρωμένο χάρτη διευθετήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σήμερα, αναμένεται, επίσης, ότι ο ΟΗΕ θα γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το επίπεδο εκπροσώπησης των πλευρών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη. Η πρόεδρος του κέντρου πληροφοριών του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεσάντρα Βελούτσι, δήλωσε χθες στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού ότι ούτε το επίπεδο εκπροσώπησης της Ε.Ε. έχει καθοριστεί. Από την Ελλάδα και την Τουρκία η μόνη βέβαιη μετάβαση στη Γενεύη είναι εκείνη των δύο ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες, επιβεβαιώθηκε ότι στην εναρκτήρια δεξίωση της διεθνούς διάσκεψης έχουν προσκληθεί και θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου