Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣ - ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣ - ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ
Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Site      :  www.hellasmil.gr
e-mail  :  info@hellasmil.gr
Τηλ. 6972717990
 Αριθμ. Πρωτ. 1/2017
Αθήνα,  5  Ιαν. 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 75
    Στο πλαίσιο συνεργασιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Μετοχικό Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Στη συνάντηση συμμετείχαν από το ΜΤΣ ο Πρόεδρος Αντγος εα Χαρίλαος Μπουκοβάλας, ο Γενικός  Διευθυντής Ταξχος Ιωάννης Αζναουρίδης και η Λγος (Ο) Ευρώπη Λαφαζανίδου από τον ΕΚΟΕΜΣ. Από πλευράς ΠΟΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ταξχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος και ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας Σχης εα Δημήτριος Ταραντίλης. Για την διευκόλυνση της συνάντησης, η ΠΟΣ είχε αποστείλει έγκαιρα σχετικό υπόμνημα-ερωτηματολόγιο.
    Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για θέματα που σχετίζονται με το ΜΤΣ και είτε έχουν αναδειχθεί από την Ομοσπονδία, όπως στη συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή είτε έχουν τεθεί σε συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, με κύριο θέμα την αφαίρεση πόρων από τα έσοδα του ΜΤΣ λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου Ν.4387/2016. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, στη
βάση του προαναφερθέντος υπομνήματος-ερωτηματολογίου και δόθηκαν σχετικές απαντήσεις, φαίνονται στο Παράρτημα «Α» της παρούσας ανακοίνωσης.
    Αναφορικά με το μέρισμα, που ενδιαφέρει όπως είναι φυσικό, το σύνολο των αποστράτων συναδέλφων, η πρόταση του ΔΣ/ΜΤΣ είναι να διατηρηθεί ως έχει και για το 1ο τρίμηνο του 2017. Η ΠΟΣ, εξέφρασε τη διαφωνία της και διατύπωσε την άποψη ότι είναι εφικτή μια αύξηση της τάξης τουλάχιστον 12-14%, για τους παρακάτω λόγους:
    Ολοκληρώθηκε η δημιουργία αποθεµατικού σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4146/2013, όπως αντικαταστάθηκε και ίσχυσε µε το άρθρο 5 του Ν.4284/2014, γεγονός που επιτρέπει πλέον τη μετάπτωση στο προβλεπόμενο με τον ΑΝ 559/1937 (ΦΕΚ Α' 107), καθεστώς διανομής μερίσματος. Η δημιουργία αποθέματος, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία απέδωσε περί τα 86 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ύψος περίπου του ετήσιου διανεμομένου μερίσματος (93,57 εκατ. ευρώ).
    Στον ΑΝ 559/1937 (ΦΕΚ Α' 107), περιγράφεται η διαδικασία διανομής μερίσματος. Είναι αυτονόητο ότι επειδή το εφαρμοζόμενο σύστημα είναι το αναδιανεμητικό, η τιμή μεριδίου δεν παραμένει σταθερή, αλλά αυξομειώνεται, ανάλογα με τα έσοδα του προηγουμένου έτους.
    Από 1/1/2017 παύει η υποχρέωση παρακράτησης των 20.000.000 ευρώ από τα ετήσια έσοδα για τη δημιουργία αποθέματος (Ν.4284/2014). Η υποχρέωση αυτή είχε επιφέρει δύο μειώσεις στο μέρισμα του ΜΤΣ, ήτοι κατά 9% για το 2013 και κατά 4,1% για το 2014. Πρακτικά το ποσό αυτό είναι διαθέσιμο προς διανομή ως «έσοδο».
    Με τα σημερινά δεδομένα της τιμής μεριδίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για μέρισμα ανέρχονται στα 93,57 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, τού προς διανομή ποσού (για το 2017 υπολογίζεται στα 180 εκατ. περίπου) και του ήδη διανεμομένου (93,57 εκατ.), δύναται να επιμερισθεί σε ετήσια βάση για αύξηση του μερίσματος και μέρος αυτού να καλύψει τις απώλειες λόγω κατάργησης των «κοινωνικών πόρων». Η τήρηση αποθέματος θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
    Η δημιουργία και διατήρηση μεγάλου αποθέματος για μελλοντικές ανάγκες, θα είχε λογικό υπόβαθρο σε άλλη περίοδο. Στην παρούσα φάση όμως, που τα αποθέματα των Ταμείων «υφαρπάζονται» ή λεηλατούνται, κρίνεται πολύ επισφαλής!!
    Το μέρισμα του ΜΤΣ εδώ και χρόνια είναι το χαμηλότερο, όχι μόνο μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων των άλλων Κλάδων, αλλά και όλων των άλλων επικουρικών, ακόμη και μετά τις μειώσεις που αυτά έχουν υποστεί !!!
    Για την πρόταση της ΠΟΣ, έχει ληφθεί υπόψη η κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» που περιελήφθη στο άρθρο 47 του Ν.4387/2016, όπως έχει αναδείξει η ΠΟΣ από τον Απρίλιο του 2016.
    Εκτιμάται ότι στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία με τις αλλεπάλληλες περικοπές, αλλά κυρίως με την τεράστια αύξηση της φορολογίας φυσικών προσώπων και των έμμεσων φόρων, απαιτείται η έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα εα Στελέχη. Ενέργεια που δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη άλλων υπουργείων.
    Επίσης η ΠΟΣ διατύπωσε τη διαφωνία της για την μείωση του αριθμού μεριδίων του βοηθήματος ΕΚΟΕΜΣ σε συγκεκριμένους βαθμούς, που προκάλεσε μείωση του καταβαλλομένου ποσού βοηθήματος. Η απάντηση από τον ΕΚΟΕΜΣ, κατά την άποψη της Ομοσπονδίας,  ΔΕΝ τεκμηριώνει την αιτιολογία, για μια ακόμη μείωση !  Η ΠΟΣ επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση αποκατάστασης του ύψους του βοηθήματος στους συγκεκριμένους βαθμούς που υπέστησαν μείωση.
                                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο  ΑΝΑΠΛ.  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   Νικολόπουλος Βασίλειος                                                         Ταραντίλης Δημήτριος
         Ταξίαρχος  εα                                                                         Συνταγματάρχης  εα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου