Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Το αυτοκρατορικό μυστήριο της δυναστείας των Αψβούργων και το τεστ DNA που σκοπεύει να δώσει την απάντηση.



Το αυτοκρατορικό μυστήριο της δυναστείας των Αψβούργων και το τεστ DNA που σκοπεύει να δώσει την απάντηση.
HuffPost Greece  
    Τεστ σε ρούχα που ανήκαν στον πρώτο πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας, Τόμας Γκαρίκ Μάζαρικ, πραγματοποιεί ένας Τσέχος ερευνητής, με στόχο να δοθεί απάντηση σε ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται εδώ και περίπου έναν αιώνα: Αν ο Μάζαρικ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Σλάβων και «πατέρας» του τσεχοσλοβακικού κράτους, ήταν νόθος γιος του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, της δυναστείας των Αψβούργων.
    Όπως λέει στο BBC ο Μάρεκ Βαρέκα, ιστορικός του Μουσείου Μάζαρικ στο Χοντονίν, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ πέρασε από το Χοντονίν και το Χόλικ (σήμερα ανήκουν στην Τσεχία και τη Σλοβακία αντίστοιχα) τον Δεκέμβριο του 1849, πηγαίνοντας να επιθεωρήσει τα αυτοκρατορικά στρατεύματα που είχαν καταστείλει εξέγερση στην Ουγγαρία το καλοκαίρι.
    Όπως εξηγεί ο Βαρέκα, δεν θα ήταν καθόλου αφύσικο το υπηρετικό προσωπικό του 19χρονου
αυτοκράτορα να είχε φροντίσει να του βρει γυναικεία συντροφιά – ντόπιες, υγιείς κοπέλες, και μία από αυτές πιθανώς να ήταν η Τερέζια Κρόπατσεκ, μαγείρισσα στα κτήματα των Αψβούργων στο Χοντονίν. Η Κρόπατσεκ παντρεύτηκε τον συνάδελφό της, Γιόζεφ Μάζαρικ, τον Αύγουστο του 1849, ωστόσο γέννησε τον Τόμας μόλις επτά μήνες αργότερα.
    Όλα αυτά είναι υποθέσεις, και δεν υπάρχουν αρχεία που να υποδεικνύουν ότι η Τερέζια Κρόπατσεκ και ο αυτοκράτορας συναντήθηκαν ή ότι έκαναν σεξ. Ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει τις εικασίες και τις φημολογίες: Για αρχή, η γερμανόφωνη Τερέζια ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερη του συζύγου της, ο οποίος ήταν ένας αγράμματος Σλοβάκος αμαξάς, και (η Κρόπατσεκ) προερχόταν από ανώτερη κοινωνική τάξη.   Επίσης, κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του, τον Τόμας φαινόταν να προστατεύει ένα «αόρατο χέρι».  «Είναι πολλά αυτά που δεν ταιριάζουν» λέει ο Τσέχος δημιουργός ντοκιμαντέρ Ντέιβιντ Βόντρατσεκ.  «Ακόμα και ως παιδί κινούνταν σε αριστοκρατικούς κύκλους. Ήταν δάσκαλος στις πλουσιότερες αυστριακές οικογένειες». Επίσης, όπως προσθέτει, αποβλήθηκε από μια ακαδημία στο Μπρνο λόγω διαφωνίας με τον διευθυντή, αλλά μετά έγινε δεκτός στο πιο λαμπρό γυμνάσιο της Βιέννης- και ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του ήταν ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης, Αντόν φον Λε Μονιέρ, που ήταν άτομο εμπιστοσύνης
του Φραγκίσκου Ιωσήφ.
    Τώρα, σκοπός του είναι να λύσει το μυστήριο χρησιμοποιώντας DNA: Ο Βόντρατσεκ έχει αποκτήσει μια βαλίτσα με ρούχα που κάποτε ανήκαν στον Μάζαρικ, και το γενετικό υλικό που βρέθηκε σε αυτά συγκρίνεται με αυτό του γιου του, Γιαν, για να διαπιστωθεί εάν όντως ήταν δικά του.
    Εάν είναι, τότε το DNA θα συγκριθεί με το DNA εν ζωή αρσενικών απογόνων του Γιόζεφ Μάζαρικ, του άνδρα που θεωρείται ότι ήταν πατέρας του. Εάν αποδειχτεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε θα υπάρξει σύγκριση με το DNA των Αψβούργων- είτε από ζωντανούς απογόνους της δυναστείας, είτε από αντικείμενα σε μουσεία (όπως το ματωμένο μαντίλι του αρχιδούκα Φερδινάνδου, η δολοφονία του οποίου στο Σεράγεβο πυροδότησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο).
    Εάν βρεθεί ότι ταιριάζουν, τότε θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στα βιβλία της ιστορίας- σε κάθε περίπτωση, η τσεχική τηλεόραση θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ μέσα σε μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου