Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Deutche Welle: Νέο μνημόνιο για την Πορτογαλία;



Deutche Welle: Νέο μνημόνιο για την Πορτογαλία;
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Γιόχεν Φάγκετ/Ειρήνη Αναστασοπούλου
    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι δικαιώνεται με την πολιτική απεμπλοκής από τη λιτότητα. Οι αριθμοί ωστόσο άλλα λένε. Το χρέος έφτασε στο 133% και η αύξηση των φόρων αποθαρρύνει ξενους επενδυτές.
    O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Το τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη «έτρεξε» με 1,6% του ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερό στο 10% εδώ και καιρό και η χώρα έχει επιστρέψει άλλη μια δόση του χρέους της. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτό ικανοποιεί ακόμη και την ΕΕ.
Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη
    Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που ανησυχεί τους οικονομολόγους. Το δημόσιο χρέος έχει σκαρφαλώσει στο 133,1% του ΑΕΠ, οι τόκοι δανεισμού άγγιξαν το 4%, οι τράπεζες δεν λειτουργούν και η οικονομία χρειάζεται επειγόντως επενδυτές. Άρα, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει στο σωστό δρόμο.
"Μόνο δομικές μεταρρυθμίσεις βοηθούν"
    Το κράτος όμως πρέπει να κάνει οικονομία; Εδώ οι απόψεις διίστανται.  «Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε» τονίζει η οικονομολόγος Αουρόρα Τεϊξέρα. «Είναι καλύτερο να κάνουμε τώρα κάποιες θυσίες για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία και να μπορέσει αργότερα η χώρα να μοιράσει πιο δίκαια τον παραχθέντα πλούτο». Αυτήν την άποψη πρεσβεύουν και οι εργοδότες που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο θέμα του κατώτατου ημερομισθίου.
    Οι σοσιαλιστές υποσχέθηκαν ότι μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας τους θα ανεβάσει το κατώτατο μισθό στα 600 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο από τα 530 στα 557 ευρώ. Χωρίς εμάς, της απαντούν τα συνδικάτα εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου