Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Οι Ισραηλινοί υποκλίθηκαν στη ελληνική Πολεμική Αεροπορία



Οι Ισραηλινοί υποκλίθηκαν στη ελληνική Πολεμική Αεροπορία
    Σε μια κίνηση μεγάλης τιμής αλλά και συμβολισμών σε πολλαπλά επίπεδα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ απέδειξε και έμπρακτα τη βαθιά εκτίμηση που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια στους Έλληνες ιπταμένους και τις επιχειρησιακές ικανότητες του Κλάδου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει, φιλοξενώντας αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορική βάση που δεν είχε πατήσει «ξένο πόδι» από το 1956, τη χρονιά της Κρίσης στο Σουέζ, όταν είχαν υποδεχθεί μαχητικά αεροσκάφη Mystere της Dassault, της γαλλικής Αεροπορίας!
    Πρόκειται για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών F-16 στο πλαίσιο της άσκησης «Viper Valley 2016», η οποία διεξήχθη με «στρατηγείο» την αεροπορική βάση «Ramat-David», όπως αποκάλυψε σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής της βάσης της ισραηλινής Αεροπορίας, σμήναρχος Άμνον, υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία της ελληνικής έλευσης στη βάση, για συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16C/D «Barak».
    Χωρίς να διστάσουν να μοιραστούν τις πιο διδακτικές του εμπειρίες και τα επιχειρησιακά τους μυστικά, η άσκηση Ισραηλινών και Ελλήνων διακρίθηκε από την εξαντλητική της σχεδίαση, σε κάθε λεπτομέρεια, με τα μαχητικά να μοιράζονται σε δυο ομάδες, την «μπλε» και την «κόκκινη», οι οποίες συγκρούστηκαν μεταξύ τους με βάση τα πιο ρεαλιστικά επιχειρησιακά – πολεμικά σενάρια και μάλιστα σε χώρο πιο περιορισμένο από αυτόν που έχουν συνηθίσει τα ελληνικά πληρώματα, όπως αποκάλυψε Έλληνας σμηναγός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστούσε μεγάλη πρόκληση…
    Η «μπλε» ομάδα συμπεριλάμβανε πιλότους και από τις δυο Αεροπορίες, ενώ η «κόκκινη» ήταν αποκλειστικά Ισραηλινοί πιλότοι. Οι μύστες του αεροπορικού όπλου γνωρίζουν για ποιον λόγο οι ομάδες αυτές ήταν κάτι σαν «dream team», αφού οι επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών αλλά και αυτές των πιλότων ως ατόμων – προσωπικοτήτων, είναι με απλά λόγια κορυφαίες.
    Τα σενάρια περιελάμβαναν επιθετικές ενέργειες ημέρα και νύχτα, διείσδυση βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα σε αποστολές κρούσης υπό τα πυρά αντιαεροπορικών όπλων και εχθρικών αεροσκαφών, ενώ προβλεπόταν και εναέριος ανεφοδιασμός!
    Οι προκλήσεις της διαφορετικής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι δυο ιστορικοί λαοί ξεπεράστηκαν, το ίδιο και η πρόκληση του διαφορετικού εδάφους – περιβάλλοντος και οι κλιματολογικές συνθήκες. Έλληνας αξιωματικός ήταν παρόν στον πύργο ελέγχου και στα κέντρο επιχειρήσεων. Όλα όμως πήγαν καλά.
    Και μάλιστα, σε αντίθεση με τα ΝΑΤΟϊκά σενάρια και στάνταρ που ακολουθούν οι πολυεθνικές ασκήσεις συνήθως, η άσκηση αυτή ακολούθησε τα ισραηλινά στάνταρ, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα ελληνικά, όταν οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται όχι για βόλτες στον αέρα και φιγούρες, αλλά για να πολεμήσουν.
    Αν μη τι άλλο, οι ομοιότητες σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στις δυο χώρες είναι… σκανδαλιστικές, ιστορικά.  Και η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Ισραηλινοί στα ελληνικά «φτερά» και στους ανθρώπους τους, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα που ξέφευγε πολύ πέραν του αμιγώς στρατιωτικού – επιχειρησιακού.
    Τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν σκληρά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν όλα τα δεδομένα για να αντεπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές συνθήκες. Αποδείχθηκε, ότι τα ελληνικά μαχητικά και οι Έλληνες πιλότοι, αντέχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, κάτι που γνωρίζουν και λαμβάνουν υπόψη υπερφίαλοι φαφλατάδες της περιοχής, που μέσα στον παροξυσμό τους (εθνικιστικός και θρησκευτικός) αντιλαμβάνονται ότι άλλο τα λόγια και άλλο τα έργα και πως αν κάτι πάει στραβά, η αποκαθήλωσή τους θα ήταν παταγώδης. Ο ορισμός της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ (deterrence)…
     «Οι Έλληνες είναι εταίροι μας επί μακρόν και η άσκηση δύο εβδομάδων είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά στη συνεργασία μας», ήταν τα λόγια του σμηνάρχου Άμνον, διοικητή της βάσης, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνεκπαίδευσης, επιβεβαιώνοντας ότι Έλληνες και Ισραηλινοί… είπαν πολλά, αμοιβαίως επωφελή, επιχειρησιακά μυστικά, που δεν είναι προς δημοσίευση.
    Οι δυο αεροπορικές δυνάμεις ανανέωσαν το ραντεβού τους, την επόμενη φορά στην Ελλάδα. Πέραν της άσκησης, οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συνεκπαιδεύσεις και η συμβίωση για σημαντικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο Αεροπορίες, έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν ισχυροί φιλικοί δεσμοί και εκατέρωθεν εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου