Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Θα βάλει ο Σόιμπλε νερό στο κρασί του;



Θα βάλει ο Σόιμπλε νερό στο κρασί του;
    Ένας κρίσιμος μήνας ξεκινά για την Ελλάδα. Το καίριο ερώτημα είναι αν και με ποιο τρόπο θα καταστεί δυνατόν να συγκεραστούν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις, κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
    Iσχύουν οι αποφάσεις του Μαΐου που προβλέπουν την έναρξη της σχετικής συζήτησης για το ελληνικό χρέος μετά το 2018, εφόσον χρειαστεί και εφόσον πληρούνται φυσικά οι προϋποθέσεις.
    Η γερμανική κυβέρνηση λοιπόν δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια ελάφρυνση του χρέους «εδώ και τώρα», όπως την αξιώνουν διάφοροι αξιωματούχοι εντός αλλά και εκτός του ΔΝΤ.
Γερμανικές παραχωρήσεις
    Εντούτοις και με δεδομένο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ το Βερολίνο φέρεται διατεθειμένο να κάνει ορισμένες εκπτώσεις, «καλά ζυγισμένες», όπως σχολιάζουν αναλυτές, που δεν θα έχουν ούτε πολιτικό αλλά ούτε και οικονομικό κόστος.
    Οι εκτιμήσεις των ίδιων αναλυτών στη γερμανική πρωτεύουσα συγκλίνουν στο ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν (πιθανότατα εντός Δεκεμβρίου) σε έναν νέο οδικό χάρτη για το χρέος, ο οποίος θα προβλέπει τη λήψη δεσμευτικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για μετά το 2018. «Εμείς δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους εν γένει», υπάρχει άλλωστε και η συμφωνία του Μαΐου, σχολιάζει πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου