Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

5 διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα στο γραφείο



5 διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα στο γραφείο
Εύη Κιόρρι
    Αν σκέφτεσαι τρόπους για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και την αποτελεσματικότητά σου στη δουλειά, ξεκίνα από τη διατροφή σου. Ήξερες ότι επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου σου; Διάβασε παρακάτω πώς.
1. Αποφεύγεις το πρωινό
    Ναι είναι γεγονός ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, απ' αυτό θα εξαρτηθεί η ενέργεια που θα έχεις για να ανταποκριθείς στις ανάγκες της ημέρας που ξεκινά.
    Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη αποφεύγει το πρωινό για να εξοικονομήσει χρόνο και ξεκινάει τη μέρα μ' έναν καφέ ή άδειο στομάχι. Και κάπως έτσι, αρχίζουν και εμφανίζονται οι συνέπειες αυτής της κακής συνήθειας.
    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί όσοι άνθρωποι τείνουν να μην παίρνουν πρωινό βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται, ακόμη κι αν δεν το παρακάνουν με το φαγητό. Άλλη μια συνέπεια είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην έχει ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα του μέχρι το επόμενο γεύμα.
2. Αποφεύγεις το μεσημεριανό
    Το πιο πιθανό είναι να αποφεύγεις το μεσημεριανό, επειδή βρίσκεσαι στο γραφείο και οι δυσκολίες είναι πολλές. Επειδή μπορεί να μην έχεις πάρει το ταπεράκι σου μαζί (κακώς) θα αναγκαστείς να παραγγείλεις κάτι απ' έξω και η πιθανότητα να είναι κάτι το καθόλου υγιεινό είναι πολύ μεγάλη.
    Ένα ακόμη λάθος που κάνεις και πρέπει να σταματήσεις είναι ότι ακόμα και αν έχεις πάρει ταπεράκι ή έχεις παραγγείλει σαλάτα, κάθεσαι και τρως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, δουλεύοντας παράλληλα, θεωρώντας ότι έτσι εξοικονομείς χρόνο.
    Στην πραγματικότητα το διάλειμμα που θα κάνεις για το φαγητό σου θα σε βοηθήσει να πάρεις μια απόσταση από τη δουλειά σου, έστω και μικρή, και όταν επιστρέψεις το μυαλό σου θα λειτουργεί καλύτερα και η παραγωγικότητά σου θα είναι αυξημένη.
3. Πίνεις πολλούς καφέδες
    Εντάξει μπορεί να μην ζεις χωρίς καφέ, ωστόσο μην το παρακάνεις η πολλή καφεΐνη βλάπτει την υγεία και την παραγωγικότητά σου. Ένας ή δυο καφέδες φτάνουν για να βγάλεις τη μέρα και να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.
    Αν μετά την κατανάλωση 2 καφέδων το σώμα σου αισθάνεται καταβεβλημένο από την κούραση, τότε κάτι δεν πάει καλά και ο καφές δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση.
    Οι αρνητικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση καφέ περιλαμβάνουν εκνευρισμό, κούραση, απόσπαση προσοχής  και έντονους πόνους στο στομάχι.
4. Δεν πίνεις αρκετό νερό
    Το νερό είναι σημαντικό για τη λειτουργία του οργανισμού σου. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό ο οργανισμός σου σταματά να λειτουργεί όπως πρέπει και μαζί μ' αυτόν και το μυαλό σου.
    Εκτός από τις συνέπειες που έχει η αφυδάτωση στο σώμα έχει σημαντικές συνέπειες και στην ψυχολογία του ατόμου, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή ενυδάτωση συμβάλει στην ευεξία και την καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου.
    Επομένως, θα πρέπει να σηκώνεσαι αρκετές φορές από τη θέση σου για να ανανεώνεις το νερό στο ποτήρι σου.
5. Υποκύπτεις στις απογευματινές λιγούρες
    Το απόγευμα είναι η δυσκολότερη ώρα διατροφικά, αυτό γιατί πάντα θες να φας κάτι, τις περισσότερες φορές γλυκό, για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου.
    Επειδή, ο γλυκαιμικός δείκτης πέφτει ο οργανισμός μας έχει ανάγκη να αποκαταστήσει τη ζάχαρη και κατ' επέκταση την ενέργειά του. Έτσι, το πιθανότερο είναι να αναζητήσεις τη λύση στο αυτόματο μηχάνημα έξω από το γραφείο σου ή αν είσαι σπίτι στα ντουλάπια της κουζίνας. Το πρόβλημα είναι, εκτός από τα περιττά κιλά, ότι μόλις αποκαθιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νοιώθουμε τη λειτουργία του να πέφτει, θέλοντας απλά να κοιμηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου