Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

O Xάρτης της πόλης: Πολεμικό Μουσείο



O Xάρτης της πόλης: Πολεμικό Μουσείο
http://roukoumoukou.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html (ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ )
    Το κτίριο που στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εχει κατασκευαστεί από τον Βιταλιάνο Ποζέλι και σήμερα φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια ανασυνθέτοντας τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.
    Όταν, το 1870, ο Βιταλιάνο Ποζέλι αποβιβάστηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Κατάνια της Σικελίας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Σουλτάνου που ζητούσε ικανούς αρχιτέκτονες, το οικοδομικό του έργο περιοριζόταν στα σύνορα του νησιού. Ο Σουλτάνος τον προσέλαβε για σχεδιάσει και να κατασκευάσει τους στρατώνες του τουρκικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη αρχικά. Και μετά τον έστειλε να κάνει την ίδια δουλειά στη Θεσσαλονίκη.

    Το στρατιωτικό διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και τα γύρω κτίρια που ανεγέρθηκαν προκειμένου να καλύφθούν οι ανάγκες του οθωμανικού στρατού, ξεκίνησε να κτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί, γύρω στα 1900, κατασκευάζεται και το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο. Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη το 1912 από τον ελληνικό στρατό, περιήλθε στην κυριότητά του και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό στρατιωτικές μονάδες. Πολλά χρόνια αργότερα το κτίριο εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στη φθορά του χρόνου.  Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του άρχισαν το 1993. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Μουσείο άνοιξε για το κοινό την 27 Οκτωβρίου του 2000. Το Πολεμικό Μουσείο αναφέρεται ως παράρτημα Θεσσαλονίκης.  Το κεντρικό βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ λειτουργούν άλλα 2 παραρτήματα ανά την Ελλάδα.
Το Μουσείο μας ενημέρωσε για τις συλλογές του και τη λειτουργία του:

    «Σήμερα φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια ανασυνθέτοντας τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει την ελληνική επανάσταση, τον μακεδονικό αγώνα, τους βαλκανικούς πολέμους καθώς και τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συναντάει κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού, ακουμπώντας με σεβασμό την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Εξωτερικά και περιμετρικά του πολεμικού μουσείου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει και να φωτογραφηθεί σε παλιού τύπου οχήματα του ελληνικού στρατού ξηράς, αέρος και ναυτικού.
    Πέρα από τους εκθεσιακούς χώρους όπου αναπτύσσονται οι μόνιμες και περιοδικές συλλογές, το κτήριο διαθέτει και βοηθητικούς χώρους όπου πραγματοποιούνται ημερίδες, ομιλίες, επιστημονικά συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η διάθεση και ενοικίαση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων χορητικότητας 200 ατόμων, του αμφιθεάτρου 60 θέσεων, της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων, του αυλείου χώρου για κοινωνικές και μουσικές εκδηλώσεις και άλλων βοηθητικών χώρων γίνονται κατόπιν συννενόησης.

    Σκοπός είναι ο επισκέπτης και ειδικά ο μαθητής να δεχθεί ερεθίσματα από τα κειμήλια, τα οπτικοακουστικά μέσα αλλά και από την ξενάγηση του ξεναγού ώστε στη συνέχεια να αναζητήσει ο ίδιος ιστορικές πηγές και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.»
    Το πιο πρόσφατο απόκτημα του Πολεμικού Μουσείου αποτελεί η ιδιωτική συλλογή με κειμήλια μιας ελληνικής οικογένειας, η οποία «διανύει» ιστορική διαδρομή 102 χρόνων γεμάτα αγώνες από το 1821 έως και το 1923. Μια από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς «γωνιές» του Μουσείου είναι και το κομμάτι που είναι αφιερωμένο στη Σοφία Βέμπο. Τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί είναι δωρεά της κας Κατερίνας Πετρίδου.
    Στο πωλητήριο διατίθενται προς πώληση οι εκδόσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Πολεμικού Μουσείου, ιστορικά βιβλία και αναμνηστικά. Παράλληλα, λειτουργεί βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία για τα στρατιωτικά θέματα και την ιστορία της Ελλάδας.
    Επίσης είναι το πρώτο Μουσείο της πόλης που παρέχει ξενάγηση απευθείας στα κινητά των επισκεπτών με τη τεχνολογία ibeacon. Ενημερώνει τους αλλοδαπούς επισκέπτες στο αεροδρόμιο της πόλης αλλά και τους επισκέπτες του Λευκού Πύργου για την ύπαρξη του Μουσείου.
    Το Πολεμικό Μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε σχολεία. Ενώ για τους ιδιώτες το αντίτιμο του εισιτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 4 ευρώ (2 το μειωμένο). Την περσινή χρονιά επισκέφτηκαν το μουσείο 380 σχολεία από όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 10.000, ενώ το σύνολο των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ξεπέρασε τις 1.300.
    Για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017  διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για παιδιά  τόσο της προσχολικής ηλικίας έως και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

        Προβολή 3D στεροσκοπικής ταινίας «Πέρα από τους Ουρανούς». Για μικρούς και μεγάλους που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την ιστορία της αεροπλοΐας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα μέσα από μία πρωτοποριακή τεχνολογία αυτή του 3D με την χρήση ειδικών γυαλιών.
        Ενα καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συναφείς θεματικές. Αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος εκπαίδευσης μη τυπικής μάθησης. Εχει ως σκοπό την προώθηση του σεβασμού του Άλλου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κριτικής ανθρωπιστικής στάσης.
        Θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του Καραγκιόζη στα δύσκολα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς έως την περίοδο της γερμανικής κατοχής.     
    Είναι κρίμα και μεγάλη παράλειψη από τον ΟΑΣΘ που δεν το έχει συμπεριλάβει στη διαδρομή του Πολιτιστικού Λεωφορείου της πόλης. Μια διαδρομή που ξεναγεί τους επισκέπτες της πόλης. Το Πολεμικό Μουσείο κουβαλά την ιστορία της πόλης και ως κτίριο αλλά και φιλοξενώντας τις ιστορικές συλλογές της πολεμικής μνήμης της πόλης που καθόρισε και το σημερινό της πρόσωπο.
*Γρηγορίου Λαμπράκη 4, έναντι Πανεπιστημίου Μακεδονία.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00Κυριακή 09:00-17:00. Ανοικτό και στις εθνικές εορτές της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.
Τηλέφωνο – Fax : 2310893731.
Πρόσβαση με Λεωφορεία: 2,7,10,12, 15,27,28,31,58.
Δωρεάν παροχές στους επισκέπτες: Ξενάγηση και Χώρος Στάθμευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου