Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Νέα μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες -Σκεπτικισμός στην κυβέρνηση.



Νέα μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες -Σκεπτικισμός στην κυβέρνηση.
Μπά ? Άρχισαν να σκέφτονται ? Καινούριο αυτό !
Με 16-9 οι δικαστές ψήφισαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών
    Χθες, μετά από τέσσερις ώρες διάσκεψης της ολομέλειας των μελών του ΣτΕ, οι ανώτατοι δικαστές ψήφισαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών των καναλιών. Οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές από ισχυρή πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ και ψήφους 16-9, σύμφωνα με πληροφορίες.
    Η πλειοψηφία δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου που είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών. Ετσι, σε επόμενη διάσκεψη, η οποία θα οριστεί -κατά πληροφορίες- σύντομα, χωρίς να γνωρίζει κανείς ακριβώς το πότε, θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
    Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές (με πλειοψηφία 16-9) τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και να ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας, την ώρα που η πολιτική διαμάχη με τη Νέα Δημοκρατία κορυφώνεται.
    Το κυβερνητικό στρατόπεδο αργά χθες βράδυ τηρούσε σιγήν ιχθύος επί του θέματος, αποφεύγοντας να το σχολιάσει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πρόκειται για ρωγμή στον πυρήνα της κυβερνητικής στρατηγικής, αν και αρμόδιες πηγές επέμεναν πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κριθεί ο νόμος Παππά». 
    Σήμερα το πρωί κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας, ενώ επαναλαμβάνει την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.
    «Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα», αναφέρει, επί λέξει, το κυβερνητικό στέλεχος.
    Με το αρνητικό κλίμα πάντως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα (μετά και τις αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει ένταση στον χώρο της Δικαιοσύνης), συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν ο ίδιος να προχωρήσει σε μια σύντομη αναφορά. Και συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία.
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τις άδειες
    Να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένη, στις 2 το μεσημέρι, η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή για τον διορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί, αφού ήδη ΝΔ και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι δεν θα συναινέσουν (η ΝΔ έχει δηλώσει ότι για να να συναινέσει θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί ο νόμος Παππά, ενώ το Ποτάμι δήλωσε ότι δεν συναινεί αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ). 
    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό, όπως προαναφέρθηκε, να παρέμβει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει τη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ.
    Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η επανακατάθεση της τροπολογίας που αποσύρθηκε κακήν κακώς το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της, και η οποία προέβλεπε «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου