Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Επιστροφή στη στράτευση σκέφτονται Ευρωπαίοι που την είχαν καταργήσει Γάλλοι, Σουηδοί, Γερμανοί



Επιστροφή στη στράτευση σκέφτονται Ευρωπαίοι που την είχαν καταργήσει Γάλλοι, Σουηδοί, Γερμανοί
    Σκέψεις για επιστροφή στην υποχρεωτική στράτευση φαίνεται πως κάνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.   Κάποιες υπό τον φόβο της ρωσικής επίθεσης, άλλες υπό την τρομοκρατική απειλή και ορισμένες υπό την πίεση της αύξουσας προσφυγικής ροής, χώρες της Ένωσης, οι οποίες είχαν εγκαταλείψει την τελευταία δεκαετία την υποχρεωτική στράτευση, αλλάζουν σταδιακά γνώμη.
    Πρώτη η κυβέρνηση της Σουηδίας, όπως αναφέρουν αυτήν την εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, σχεδιάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης έως το 2019. Σύμφωνα μάλιστα με σουηδικά δημοσιεύματα, θα μπορούν να κατατάσσονται όχι μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες, όπως συμβαίνει στη γειτονική Νορβηγία.
    Το μέτρο υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών, αναφέρει η Washington Post. Ειδικότερα, ένα 70% δηλώνει υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης. Με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη λένε «ναι» στη στράτευση οι Γάλλοι, οι οποίοι έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο σε ποσοστό 80%.
    Στη Γερμανία πάλι, μόνο το 36% στηρίζει αυτή τη στιγμή την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας. Και μόνο το γεγονός ωστόσο ότι το θέμα τίθεται ξανά είναι ενδεικτικό μίας τάσης, υποστηρίζουν ειδικοί.
    Είναι γεγονός ότι όταν η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γερμανία αποφάσιζαν να καταργήσουν την υποχρεωτική στράτευση, ελάχιστα προβλήματα υπήρχαν από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Ειδικότερα, τόσο στις σκανδιναβικές χώρες όσο και στις χώρες της Βαλτικής υπάρχει διάχυτη τα τελευταία χρόνια η ανησυχία μία πιθανής ρωσικής επίθεσης. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, επίσης, δημιούργησαν την ανάγκη περισσότερου στρατιωτικού προσωπικού. Την ίδια ανάγκη κατέδειξε στη Γερμανία και η μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα από το 2015.
    Επισήμως, ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί, περιλαμβανομένης της νυν υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απορρίπτουν την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου