Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ ‘’ΔΙΑΣΗΜΑ ‘’ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ



ΤΑ ‘’ΔΙΑΣΗΜΑ ‘’ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΣ Αξιωματικός Π.Ν ε α, Χειριστής ελικοπτέρων
    Με αφορμή το θόρυβο που έγινε, για την εμφάνιση του υπουργού άμυνας , με σήματα και διάσημα κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, κατά την γνώμη μου αναδύθηκε μια πτυχή , του πολιτικού βίου που αξίζει σχολιασμού.
    Κατ αρχήν  δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικός εμφανίζεται με κάποια στρατιωτική περιβολή. Αμερικανοί πρόεδροι, ο Β.Πούτιν, ‘Ελληνες πρωθυπουργοί με αεροπορικό ή ναυτικό τζάκετ, με τα ανάλογα σήματα κλπ. Εκτιμώ ότι αυτή τους, η επιλογή θέλει να δείξει την εκτίμηση αλλά και την προσαρμογή , έστω και για λίγο στο στρατιωτικό περιβάλλον που καλούνται να επισκεφτούν. Νομικά δεν απαγορεύεται κάποιος να φορέσει παράσημα , διάσημα, σήματα κλπ. Εκείνο που απαγορεύεται είναι η στολή με τα διακριτικά του βαθμού με το εθνόσημο. Ακόμη και σε περίοδο πολέμου απαγορεύεται να φορεθεί  η στολή του εχθρού. Αλλά και στην καθαίρεση στρατιωτικού ,τα διάσημα , παράσημα δεν αφαιρούνται. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι πρόκληση ή παράβαση κάποιος πολιτικός που στην αρμοδιότητα του, καμιά φορά εμφανίζεται με σχετική περιβολή. Και νομικά επαναλαμβάνω δεν απαγορεύεται. Γιατί με το ίδιο σκεπτικό αν ο υπουργός γεωργίας φορέσει στολή …μελισσοκόμου , θα παρεξηγηθούν οι μελισσοκόμοι της χώρας; Κάπου είναι ανθρώπινο να μπαίνουμε λίγο στο ρόλο που καλούμαστε να διοικήσουμε.
    Προσωπικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση των πολιτικών στο στρατιωτικό γίγνεσθαι είναι θετική.  Μακάρι οι υπουργοί μας  να έμπαιναν στο πετσί των αρμοδιοτήτων  τους. Π.χ.ο υπουργός ναυτιλίας , να μπάρκαρε σε ένα τάνκερ για έξη μήνες , χωρίς να πατήσει σε ξηρά, ο υπουργός γεωργίας να καθόταν σε μια στάνη για μια εβδομάδα, ο υπουργός εργασίας σε ένα μηχανουργείο καλοκαιριάτικα , ο υπουργός δημοσίας τάξεως σε μια πεζή περίπολο για μια εβδομάδα νύχτα. Ο υπουργός άμυνας σε μια ολόκληρη άσκηση, ξενυχτώντας σε μια παγωμένη γέφυρα πολεμικού πλοίου, ή σε μια σκηνή στο βουνό για μια εβδομάδα κλπ..
    Αυτή η γνώση που θα αποκτούσαν θα τους ‘’άλλαζε τα μυαλά’’ και σίγουρα θα τους οδηγούσε σε καλύτερες αποφάσεις στον τομέα τους. Διότι η γνώση είναι το παν, στην διοίκηση. Κάποτε στο χωριό μου ήρθε ένας βουλευτής και στο καφενείο μεταξύ των άλλων κάποιος χωρικός είπε ότι : « Ο δάκος έχει καταστρέψει τις ελιές», ο βουλευτής ακούγοντας το, αναρωτήθηκε δυνατά « καλά , και η αστυνομία τι κάνει;» !!
    Δυστυχώς η άγνοια των εκάστοτε πολιτικών προϊστάμενων, έχει ως συνέπεια την κακή και μη αποτελεσματική διοίκηση αλλά και τραγικές συνέπειες σε καταστάσεις  κρίσης. Βλέπε την άγνοια πρώην πρωθυπουργού για τους κανόνες εμπλοκής την ώρα της κρίσης
    Όμως ευθύνες φέρουν και ανώτατα στρατιωτικά στελέχη ,όταν δεν καταγγέλλουν ή δεν προτείνουν την βελτίωση του συστήματος , όταν είναι σε σχετική θέση ή σιωπούν αποβλέποντας σε προσωπικά οφέλη.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα , οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαξιωμένες πολλαπλώς.  Κρίμα. Σε τέσσερις πυλώνες βασίζεται η λειτουργία ενός κράτους. Στρατός, πλούτος, επιστήμη, τέχνη. Εκεί βασίζονται  , η Αμερική, το Ισραήλ, η Γερμανία κλπ. Η Σοβιετική  Ένωση  κατέρρευσε λόγω έλλειψης πλούτου. Η Ρώμη γιατί και οι τέσσερις αυτοί πυλώνες αναποδογυρίστηκαν  με την επικράτηση σταδιακά του Χριστιανισμού,(ο οποίος είναι μια ιουδαϊκή μετάλλαξη). Τον πλούτο , με την …εκπαραθύρωση του πλούσιου από τον… παράδεισο, την επιστήμη με την ιερά εξέταση του μεσαίωνα, την τέχνη με την καταστροφή των μνημείων και φυσικά χωρίς πλούτο δεν υπάρχουν λεγεώνες.
    Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η στρατιωτική ισχύς για την ευημερία των πολιτών. Μήπως παρατηρήσατε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Λευκό Οίκο, σε ποιους ήταν αφιερωμένο ; Στις ένοπλες δυνάμεις και τις οικογένειες τους. Μήπως παρατηρήσατε με ποιον χορεύουν οι σύζυγοι των αμερικανών προέδρων στη τελετή ανάληψης των καθηκόντων τους ; Με υπαξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Για να δείχνουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον αδελφικό δεσμό πολίτη και στρατιώτη. Έχουν μελετήσει βαθιά τον Θουκυδίδη και γνωρίζουν τι σημαίνει για το κράτος, ο όρος πολίτης –οπλίτης. Και έχουν κατανοήσει απόλυτα την φράση του, « ο ισχυρός προχωρεί όσο του επιτρέπει η δυναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Δεν χρειάζεται να αναφερθώ βέβαια στην εθνοφυλακή αυτών των κρατών , που είναι ένας δεύτερος στρατός έτοιμος για κάθε εθνική ή καιρική ή άλλη κρίση. Τα δε στελέχη που αποστρατεύονται τα αξιοποιούν στο έπακρο ,σε διοικητικές και άλλες θέσεις. Τους, δε ιπταμένους, τους κρατάνε «ζεστούς» με σχετική συντήρηση , διότι γνωρίζουν την ανεκτίμητη εμπειρία τους και την τρομαχτική δαπάνη που έχει καταβάλει το κράτος για την εκπαίδευση τους. Όταν έκανα την  σχετική πρόταση μετά την αποστρατεία μου , το αρμόδιο επιτελείο μου απάντησε ότι … «δεν προβλέπεται»! Σε ότι «δεν προβλέπεται» οφείλουμε να  εξετάζουμε τα δεδομένα  και να διορθώνουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Αλλά στην χώρα του Άρπα –Κόλλα, χρειάζεται κάποια στιγμή να δούμε την αλήθεια κατάματα. Πέρα λοιπόν από τα «Διάσημα του κυρίου υπουργού», ας έχουμε υπόψη ότι : Μας περιβάλλουν εχθρικά καθεστώτα με κατακτητικές βλέψεις, ο λαός μας  γερνάει, η Αθήνα καταπίνει την νέα γενιά μέσα στα διαμερίσματα και βγάζει άρρωστους πολίτες. Όλες οι στρατιωτικές σχολές είναι  στο λεκανοπέδιο, ο τρόπος εισαγωγής στις παραγωγικές στρατιωτικές  σχολές λανθασμένος, η εθνοφυλακή ανύπαρκτη, η νέα γενιά χωρίς κατεύθυνση , οι απόστρατοι αναξιοποίητοι. Ντρέπομαι πραγματικά που η πολιτεία  είναι τόσο μακριά από τις ένοπλες δυνάμεις ,τόσο εχθρική απέναντι τους και τόσο αδιάφορη.  
    Η έγνοια του κράτους δεν πρέπει να είναι μόνο η οικονομική αφαίμαξη τους , λες και ότι οι στρατιωτικοί είναι η αιτία της οικονομικής καταστροφής. Αν όπως είπα πιο πάνω κάθε υπουργός είχε γνώση του υπουργείου του ,δεν θα είχε η χώρα τέτοια κατάληξη.
    Σε ότι αφορά τον νυν υπουργό, θεωρώ ότι είναι από τους πιο επιτυχημένους. Και στο συνταξιοδοτικό νομίζω ότι αντιστάθηκε, και μετάλλια για την Κύπρο έδωσε  σε αυτούς που έπεσαν, (40 χρόνια μετά!), και είναι πολύ συχνά κοντά στο στράτευμα. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερος από αυτούς που στο παρελθόν δεν φορούσαν «διάσημα», κι  έλεγαν ότι το ελικόπτερο στα Ίμια έπεσε από …βέρτιγκο,  ή από αυτούς που πλούτισαν από τους εξοπλισμούς, ή κάποιους άλλους που πήγαιναν στα    στρατόπεδα μόνο στην Λαμπρή, ή κάποιους άλλους που δεν ήξεραν τι σημαίνει το  σχέδιο Ε.
    Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από τα ισχυρά κράτη , από τους αρχαίους προγόνους μας , που μεγαλούργησαν μέσω της παιδείας και ας αλλάξουμε ότι… «δεν προβλέπεται», γιατί οι συμπληγάδες κλείνουν γύρω μας με μεγάλη ταχύτητα και πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω απολυτα με τις δυο τελευταιες παραγραφους, καθως και με το αρθρο στο συνολο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή