Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δωρεάν περιαγωγή, αλλά μόνο για 90 ημέρες το χρόνο



Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δωρεάν περιαγωγή, αλλά μόνο για 90 ημέρες το χρόνο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Λιγότερο φιλόδοξα απ’ όσο είχε αρχικά διαφανεί αποδεικνύονται τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των επιβαρύνσεων περιαγωγής από τον Ιούνιο του 2017. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το Σχέδιο Εκτελεστικής Πράξης (Draft Implementing Regulation), που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των νομοθετικών ενεργειών για την κατάργηση του roaming το επόμενο καλοκαίρι.
    Στις 90 ημέρες ανά καταναλωτή περιορίζει το δωρεάν roaming σε ετήσια βάση η πολιτική ορθής χρήσης, που εισηγήθηκε χθες η Ε.Ε. Με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, η Επιτροπή προτείνει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι πελάτες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το κινητό τους εντός της Ε.Ε. χωρίς να επιβαρύνονται με τέλη περιαγωγής, αλλά σε εγχώριες τιμές για ένα σύνολο τουλάχιστον 90 ημερών ανά έτος. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά η Επιτροπή περιορίζει την πλήρως δωρεάν περιαγωγή σε 90 μόλις μέρες ανά έτος και ανά καταναλωτή, ενώ πέραν αυτών θα χρεώνεται εκ νέου τέλος roaming
    Το Σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να οριοθετήσει την “πολιτική ορθής χρήσης” της περιαγωγής, καθώς και το τι μπορούν οι εταιρείες να θεωρούν ως “καταχρηστικές χρήσεις”. Ως παραδείγματα καταχρηστικής χρήσης αναφέρεται, για παράδειγμα, μία πρακτική κατά την οποία ο πελάτης αγοράζει μια κάρτα SIM σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όπου οι εγχώριες τιμές είναι χαμηλότερες, για να την χρησιμοποιήσει στην χώρα του ή όταν ο πελάτης μένει μόνιμα στο εξωτερικό με μια εγχώρια συνδρομή στη χώρα του. 
Όγκος δεδομένων
    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Σχέδιο της Εκτελεστικής Πράξης, οι καταναλωτές που έχουν “πακέτα” υπηρεσιών με μεγάλο όγκο δεδομένων, θα πρέπει να μπορούν να καταναλώνουν σε εγχώριες τιμές, χωρίς δηλαδή επιπλέον κόστος περιαγωγής, τουλάχιστον το μέσο όγκο που καταναλώνουν.
    Πέρα από την πολιτική ορθής χρήσης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να επιβάλλουν επιπλέον χρέωση που δεν υπερβαίνει τα αντίστοιχα ανώτατα όρια περιαγωγής σε επίπεδο χονδρικής. Ωστόσο, τέτοιες καταστάσεις θα ήταν πολύ περιορισμένες, λόγω της προτεινόμενης πολιτικής ορθής χρήσης.
    Η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατα όρια χονδρικής περιαγωγής τα 4 σεντ/λεπτό για τις κλήσεις, το 1 σεντ/SMS και τα 0,85 σεντ/MB. Να σημειωθεί ότι τα όρια αυτά μένει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη. 
Επόμενα Βήματα
    Το χθεσινό Σχέδιο για μια Εκτελεστική Πράξη για την περιαγωγή θα συζητηθεί με τα κράτη - μέλη, ύστερα από διαβουλεύσεις με το Φορέα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC). Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να εκδώσει την πράξη εφαρμογής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου