Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η Σαχάρα πρασινίζει όπως πριν από 12.000 χρόνια!



http://perierga.gr
    Επιστήμονες ανά τον κόσμο προβλέπουν πως η κλιματική αλλαγή θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο σε πλήθος οικοσυστημάτων. Αναμένεται λοιπόν πως οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επηρεάσουν ένα ευρύτατο φάσμα σε βιώσιμα περιβάλλοντα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ερήμου Σαχάρας. Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία πως το νότιο τμήμα της ερήμου έχει ξεκινήσει να γίνεται πράσινο και πολύβλαστο, όπως ακριβώς συνέβαινε 12.000 χρόνια πριν. Πολλοί οικολόγοι προβλέπουν την ύπαρξη βροχών και πλούσιας βλάστησης, συρρικνώνοντας έτσι την έρημο δραματικά. Αν και οι ντόπιοι δύνανται να επωφεληθούν των καρπών της γόνιμης γης, ωστόσο τα οικοσυστήματα θα υποφέρουν.
    Μία από τις εν λόγω συνέπειες της συρρίκνωσης της ερήμου σχετίζεται με την παγκόσμια υγεία. Για παράδειγμα, η σκόνη της ερήμου περιέχει απαραίτητα συστατικά που βοηθούν στην θρεπτικότητα των νερών του Ατλαντικού ωκεανού και συμβάλουν επίσης στην γονιμοποίηση του Αμαζονίου. Με άλλα λόγια, καθώς η Σαχάρα «πρασινίζει», η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών μειώνεται, λιγοστεύοντας ταυτόχρονα τη διαθέσιμη τροφή για το πλαγκτόν.
    Συνεπώς, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει και άλλα ζώα που βρίσκονται σε υψηλότερα σκαλιά της τροφικής αλυσίδας. Το πλαγκτόν επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον καθώς αυτό απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με συνέπεια να παρεμποδίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη.  Οπότε λιγότερο πλαγκτόν συνεπάγεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν και οι ακριβείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Σαχάρα είναι ακόμη υπό διερεύνηση, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου