Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

IMPERIAL AIRWAYS - Υδροπλάνα στην Ελούντα του Μεσοπολέμου.



IMPERIAL AIRWAYS - Υδροπλάνα στην Ελούντα του Μεσοπολέμου.
    Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ μας ταξιδεύει φέτος στα χρόνια του Μεσοπολέμου.
    Μέσα από διηγήσεις, φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, χάρτες, έγγραφα, επιστολές, σπάνιο κινηματογραφικό υλικό, ιχνηλατεί την ιστορία του Βρετανικού Σταθμού Ανεφοδιασμού Ελούντας .
    Εδώ στάθμευαν μεταξύ 1929 και 1939 τα υδροπλάνα της Βρετανικής Αεροπορικής Εταιρίας Imperial Airways στο δρομολόγιο Λονδίνο-Αλεξάνδρεια-Βομβάη. Για την υποστήριξη και τον εφοδιασμό των υδροπλάνων, αλλά και τη φιλοξενία των επιφανών επιβατών τους, το πολυτελές πλοίο M/V IMPERIA παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια αγκυροβολημένο στον Κόρφο Ελούντας, όπου αργότερα δημιουργήθηκαν αποθήκες καυσίμων της SHELL, η γνωστή βενζιναποθήκη.
    Εδώ είναι που το πρωί της 22ας Αυγούστου 1936 κατέπεσε, μετά από βαριά προσγείωση, το υδροπλάνο Scipio προερχόμενο από Αλεξάνδρεια, παρασέρνοντας στο θάνατο δυο βρετανούς στρατιωτικούς.
    Όλα αυτά θα ξετυλιχτούν την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 20.00 στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας σε μια δίγλωσση παρουσίαση για τους έλληνες και βρετανούς φίλους του τόπου, παρουσία του Στρατιωτικού Ακόλουθου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
    Η ομώνυμη Έκθεση Φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου (με ελεύθερη είσοδο καθημερινά 7-9 μμ)
    Συνδιοργάνωση Προοδευτικός Σύλλογος Ελούντας, Σύλλογος Επαγγελματιών Ελούντας και ΠΑΟΔΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου