Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις: Ρωσία και Τουρκία δίνουν τα «χέρια» για την αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου



Ραγδαίες εξελίξεις: Ρωσία και Τουρκία δίνουν τα «χέρια» για την αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου
    Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου: Συνεχίζει την αποαμερικανοποίησή της η Άγκυρα και την στροφή προς Ρωσία και με πολιτική απόφαση, θα συνεχιστούν οι εργασίες για την αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα φέρνει τον ρωσικό «γαλάζιο χρυσό» στην τουρκική αγορά ενέργειας αλλά και για την κατασκευή της μονάδας πυρηνικής ενέργειας Akkuyu στην Τουρκία.
    Στη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη, θα δοθεί η «τελική ώθηση» και για τα δύο σχέδια, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπέκτσι, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα.
    Οι δύο πλευρές αποφάσισαν σήμερα την επανέναρξη του αγωγού φυσικού αερίου, από τη Ρωσία στην Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεών τους, στο εμπόριο και την οικονομία, έπειτα την διακοπή τους εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16  στις 24 Νοεμβρίου του 2015.
    Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο πιλότος ανήκε στους πραξικοπηματίες και στην Τουρκία θεωρούν ότι έδρασε κατόπιν ΝΑΤΟϊκού-αμερικανικού σχεδιασμού για να προκληθεί έχθρα ανάμεσα στις δύο χώρες.
    Το θέμα που τίθεται τώρα είναι τι προτίθεται να κάνουν οι ελληνικές κυβρνήσεις. Αναβιώνει και ο Greek Stream; Ως γνωστόν οι Ρώσοι θα φέρουν το άεριο μέχρι τον Έβρο και από εκεί θα είναι υποχρέωση των υπολοίπων να κατασεκυάσουν ο καθένας στο έδαφός τα δικά τους τμήματα για να παραλάβουν τον «γαλάζιο χρυσό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου