Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση του ΔΕΣΦΑ- Αντίδραση Αζέρων σε τροπολογία Σκουρλέτη.



Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση του ΔΕΣΦΑ- Αντίδραση Αζέρων σε τροπολογία Σκουρλέτη.
Το έμαθαν το ‘’ποίημα’’ πλέον όλοι.
Πρώτα συμφωνούν, και μετά πάνε να τους ξεγελάσουν με άλλα αντ’ άλλων.
Εμείς είμαστε οι ξύπνιοι και οι άλλοι οι χαζοί!
    Στον αέρα βρίσκεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον περιορισμό των αυξήσεων τελών χρήσης του δικτύου απειλεί να τορπολίσει τη συμφωνία.
    Η πλευρά των Αζέρων κάνει λόγο για αθέτηση της συμφωνίας ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η τροπολογία με την οποία μειώνονται τα τέλη χρήσης δικτύου κατά 30% αντι 68% που είχε συμφωνηθεί ήταν σε γνώση της άλλης πλευράς.
    Η υπό συζήτηση ρύθμιση, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης ανακτήσιμης διαφοράς της περιόδου 2006-2015 υπέρ του Διαχειριστή, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς αερίου σε σχέση με την αύξηση κατά 68%, στην οποία θα οδηγούσε η διατήρηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας.
    Η δυσαρέσκεια της Socar, της εταιρείας με την οποία έχει συμφωνηθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έγινε ξεκάθαρα εμφανής από τις δηλώσεις του εν Ελλάδι εκπρόσωπου της εταιρείας Ανάρ Αμάντοφ, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση κατά 50% της αξίας του ΔΕΣΦΑ από την εν λόγω τροπολογία, επισημαίνοντας ότι η τιμή που προσέφερε η SOCAR για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ δεν βγάζει πλέον οικονομικό νόημα με τις νέες συνθήκες.
    Τα στελέχη της Socar προειδοποιούν επίσης ότι η αλλαγή αυτή για την οποία δεν ήταν ενήμερη η εταιρεία τους, μπορεί να αποτελέσει το τέλος του διαγωνισμού για την αποκρατικοποιήση του ΔΕΣΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου