Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Καταδικάστηκαν 6 από τους καταληψίες της Θεσσαλονίκης.



Καταδικάστηκαν 6 από τους καταληψίες της Θεσσαλονίκης.
’ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ’’, ‘’ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ’’, ‘’ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΑΝ’’
Και από την άλλη, ‘’ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΧΗ’’, ‘’ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ’’….
Και οι υπόλοιποι, όλοι ελεύθεροι! ( και ωραίοι, φυσικά… )
    Με ποινή φυλάκισης 4 μηνών, τον καθένα, τιμώρησε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έξι άτομα που συνελήφθησαν σ' ένα από τα τρία υπό κατάληψη κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε χθες το πρωί αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωσή τους.
    Πρόκειται για τους κατηγορούμενους του «Μανδαλίδειου» Μεγάρου, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας.  Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων». Για όλους τους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή για 3 χρόνια, εκτός από τον 6ο κατηγορούμενο, για τον οποίο η ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ, ημερησίως.
    Όλοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
    Στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν ότι η παραμονή τους ήταν παράνομη, ενώ έκαναν λόγο για «κατάληψη στέγης», τονίζοντας ότι εάν τους εζητείτο θα αποχωρούσαν.
    Πανεπιστημιακοί που κατέθεσαν από το βήμα του μάρτυρα αναφέρθηκαν στα στατικά προβλήματα του κτιρίου - το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΑΠΘ - όπως επίσης στο γεγονός ότι το οίκημα δεν χρησιμοποιείτο για τις διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος. Κατέθεσαν δε, ότι υπήρχε «σιωπηρή ανοχή» από τις προηγούμενες πρυτανικές Αρχές σε ό,τι αφορά την παρουσία των «ενοίκων».
    Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν τρεις συγκατηγορούμενοί τους, που τελικώς κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου, ανάμεσα στους οποίους δύο νεαροί Ιταλοί που φιλοξενήθηκαν στο κτίριο, κάνοντας στάση στο ταξίδι τους προς τη Σαμοθράκη, κι ένας φοιτητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επίσης δήλωσε φιλοξενούμενος.
    Στην αθωωτική πρόταση που έκανε για την περίπτωσή τους ο εισαγγελέας της έδρας, τόνισε ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για δημόσια περιουσία.
    Όσον αφορά τους συλληφθέντες των δύο άλλων καταλήψεων, δηλαδή του παλιού Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος» στην Άνω Τούμπα, και της 8όροφης οικοδομής επί της οδού Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι δίκες τους αναβλήθηκαν για κρείσσονες λόγους για τις 3 και 5 Αυγούστου, αντίστοιχα.   Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τους αφήσει όλους ελεύθερους.
    Για την κατάληψη στην 8όροφη οικοδομή κατηγορούνται 60 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, προερχόμενα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία κ.ά.) που συμμετείχαν στην προ ημερών κατασκήνωση του ΑΠΘ, υπό τον τίτλο «No Border Camp». Πέντε νεαρές κοπέλες, τέσσερις Γερμανίδες και μία Ελληνίδα, διώκονται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
    Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τις δίκες, επειδή δεν κατέστη εφικτό να παραστούν διερμηνείς για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Επίσης, στην περίπτωση της «Καρόλου Ντηλ» δεν εμφανίστηκε ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του ακινήτου.
    Της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που οδήγησε σε συνολικά 74 συλλήψεις, προηγήθηκαν εγκλήσεις από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Ειδικότερα όσον αφορά το «Μανδαλίδειο», όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, είχε σταλεί στις 10 Ιουνίου έγγραφο των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητούσαν να εκκενωθεί και να σφραγιστεί το οίκημα.
    Στο μεταξύ, από νωρίς συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, δεκάδες άτομα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου