Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Στα… κάγκελα 65.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί- Σχέδιο για μειώσεις από 200-400 ευρώ στους μισθούς τους



Στα… κάγκελα 65.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί- Σχέδιο για μειώσεις από 200-400 ευρώ στους μισθούς τους
    Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και ενώ οι δανειστές παρελαύνουν από την ελληνική πρωτεύουσα παροτρύνοντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται αντιμέτωποι με την… πρόκληση της εφαρμογής των σκληρών μέτρων.
    Στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει να σχεδιάσει νέα μισθολόγια για τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 700 εκατ.ευρώ.
    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το υπουργείο Οικονομικών -όπως πληροφορείται το www.protothem.gr- έστειλε την Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα non paper στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου για όλους τους στρατιωτικούς. Με το νέο μισθολόγιο θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 300 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση από την μείωση των μισθών για όλους τους στρατιωτικούς, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
    Με δεδομένο ότι η μεγάλη μάζα των 65.000 στρατιωτικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις είναι μεσαίων και χαμηλότερων βαθμών, άρα και χαμηλόμισθοι, οι μειώσεις αναμένεται να πλήξουν κυρίως αυτές τις κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών.
    Πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις; Από τα μοντέλα ανάλυσης που έχουν θέσει σε εφαρμογή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι για να εξοικονομηθούν τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι μειώσεις στους μισθούς θα πρέπει να είναι της τάξης των 200 μέχρι και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν αναφέρονται στις μικτές αποδοχές αλλά τον καθαρό μισθό που παίρνουν στο χέρι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί!
    Για παράδειγμα, κάποιος στρατιωτικός ο οποίος σήμερα λαμβάνει 1.100 ευρώ θα πέσει απότομα περίπου στα 850 ευρώ!
    Οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στους μείζονες σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους στρατιωτικούς. Κι αυτό διότι οι ένστολοι θεωρούν ότι εάν προχωρήσει η εφαρμογή των κανόνων για περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης κατά 300 εκατ.ευρώ τον χρόνο και πέσει νέο… τσεκούρι στις αποδοχές τους θα επηρεαστεί και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.
    Τις τελευταίες ώρες οι άτυπες διαβουλεύσεις που εξελίσσονται στην ηγεσία των γενικών επιτελείων είναι στοχευμένες στην αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων -για παράδειγμα από την μείωση της δαπάνης για εξοπλιστικά προγράμματα παρά την διακηρυχθείσα άρνηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου- προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας, μεγάλης μείωσης στους μισθούς των αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου