Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Λογίστριες με... 'φαντασία' ζημίωσαν με πάνω από 150.000€ τα ασφαλιστικά ταμεία.



Λογίστριες με... 'φαντασία'  ζημίωσαν με πάνω από 150.000€ τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό πάει να πεί….. ‘’θηλυκό μυαλό’’ !
Θοδωρής Παναγιωτίδης
    Διακριβώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, μετά από πολύμηνες έρευνες, η εγκληματική δράση κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε εικονικές ασφαλίσεις ατόμων, ζημιώνοντας ασφαλιστικούς Φορείς του Δημοσίου.
    Στην υπόθεση ενέχονται δυο 36χρονες Ελληνίδες, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής και όπως πρόεκυψε προέβαιναν συστηματικά, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων (αλλοδαπών και Ελλήνων) στο ΙΚΑ, τουλάχιστον από το 2011.
    Ειδικότερα υπέβαλλαν ηλεκτρονικά ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εργαζόμενων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ασφαλιστικούς Φορείς του Δημοσίου τουλάχιστον κατά 153.000 ευρώ.
Εικονικές ασφαλίσεις εξασφάλιζαν μειωμένες εισφορές και άδειες παραμονής
    Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, ασφάλισαν εικονικά 157 άτομα, αλλοδαπούς και Έλληνες. Μέσω της διαδικασίας των εικονικών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιόκτητες επιχειρήσεων κατέβαλλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού Φορέα.
    Για τις εικονικές ασφαλίσεις οι λογίστριες «χρησιμοποιούσαν» δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις (δυο ημεδαπών και δυο αλλοδαπών).
    Αξιοσημείωτο είναι ότι δρούσαν με ιδιαίτερα οργανωμένο τρόπο και λάμβαναν αυξημένα μέτρα για την απόκρυψη των παράνομων δραστηριοτήτων τους από τις διωκτικές Αρχές. Ενδεικτικά, άλλαζαν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις Αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.
Πλαστά έγγραφα και παραποιημένα πιστοποιητικά
    Μάλιστα, επιδιώκοντας τη συνεχή και απρόσκοπτη παράνομη δραστηριότητά τους, κατέθεταν σε δημόσιες Υπηρεσίες εξ υπαρχής πλαστογραφημένα έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις ή νόθευαν γνήσια έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους, προκειμένου έτσι να παραπλανούν τις Αρχές ως προς τα δεδομένα που παρουσίαζαν και να δυσχεραίνουν - αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους.
    Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.
    Την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος διευκόλυνε Ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του (στρογγυλή και γνησίου υπογραφής).
Αστυνομικός στο κόλπο της απάτης των λογιστριών
    Σε βάρος των 36χρονων γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, τη νόθευση κλπ. πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
    Σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου