Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Στελεχών ΕΔ επί Θεμάτων Στρατιωτικής Επιμελητείας (Military Logistics Seminar)



Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Στελεχών ΕΔ επί Θεμάτων Στρατιωτικής Επιμελητείας (Military Logistics Seminar)
Σύνταξη και επιμέλεια: Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος και Αναστάσιος Μπασαράς
    Στις 18 και 19 Μαΐου  2016 πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο της 128 Σμηναρχίας Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών (128 ΣΕΤΗ), Σεμινάριο Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ),  επί Αντικειμένων Στρατιωτικής Επιμελητείας και Διαχείρισής της (Military Logistics Management Seminar), το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι.) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), με ομιλητές εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των ΕΔ.
    Το Σεμινάριο παρακολούθησαν στελέχη από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ και τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ, καθώς και μέλη των Σ.Α.Σ.Ι. και ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
    Τα ευνοϊκά σχόλια, η πρωτοπορία της θεματολογίας για τα Ελληνικά δεδομένα, η ποιότητα των εισηγήσεων σε συνδυασμό με την όλη οργάνωση κρίνεται ότι χαρακτηρίζουν το σεμινάριο ως ιδιαίτερα επιτυχές και εξαιρετικό.
    Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στελεχών της ΠΑ αλλά και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνονται η διήμερη παρουσία του Γενικού Επιθεωρητού του ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Μ) Χριστόφορου Σμυρλή, του Γενικού Διευθυντού της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Κοσμά Βούρη, του Προέδρου του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) Υποπτεράρχου (Μ) Ιωάννη Κούτρα, βετεράνων επιτίμων διευθυντών του Κλάδου Υποστήριξης του ΓΕΑ και του Προέδρου της ΕΑΒ Αντιπτεράρχου (Μ) Ζαχαρία Γκίκα.
    Το Σεμινάριο άνοιξε εκ μέρους των συντονιστών, Αντιπτεράρχου(Μ) ε.α. Θεόδωρου Γιαννιτσόπουλου και Σμήναρχου (Μ) ε.α. Αναστάσιου Μπασαρά,  ο Αντιπτέραρχος(Μ) ε.α. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες στο σεμινάριο, με την ακόλουθη εισαγωγική του προσφώνηση:
    «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, προσωπικά, η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε ενεργά στην διοργάνωση και υλοποίηση του παρόντος σεμιναρίου, αλλά και των Προέδρων των  φορέων  ΣΑΣΙ  και ΕΛΙΣΜΕ ως συνδιοργανωτές  του με την ΠΑ,  για την εμπιστοσύνη τους να αναθέσουν σε εμάς το ρόλο του συντονιστή, για την ομαλή και επιτυχή υλοποίησή του.
    Όπως θα έχετε αντιληφθεί η υλοποίηση του σεμιναρίου αποτελεί συνέργεια Εν Αποστρατεία Στελεχών και  Εν Ενεργεία στελεχών της ΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη όσμωση στο μέγιστο βαθμό, της μακρόχρονης πείρας των παλαιών, με τη σύγχρονη γνώση στο αντικείμενο των Logistics των νέων, διαπιστώνοντας εδώ στην πράξη, από το επίπεδο των εν ενεργεία στελεχών, αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι «αμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες», Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας.
    Χαιρόμαστε, ιδιαίτερα, που βρίσκεστε σήμερα εδώ για την συμμετοχή σας στο σεμινάριο αυτό, μία τόσο πολυπληθής  παρουσία στελεχών από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα αλλά την ιδιαίτερη αξία που προσδίδουν οι Ηγεσίες και των τριών Κλάδων στο  πιλοτικό αυτό σεμινάριο αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν επενδύσει για την καθοριστική  συμβολή του στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και επιβάρυνση του λειτουργικού τους προϋπολογισμού.
    Όλα αυτά που προανέφερα επιβάλλουν να καταβάλουμε όλοι οι συμμετέχοντες στην προετοιμασία, διοργάνωση και υλοποίησή του τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του σκοπού του.
    Επιτρέψτε μου Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι εισηγητές ενστερνίστηκαν με περίσσεια αγάπη και επαγγελματισμό τις εισηγήσεις τους, προκειμένου να εγγυηθούν την πλήρη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου και κατ’ επέκταση των προσδοκιών της Ηγεσίας όλων των Κλάδων των ΕΔ.»

    Στη συνέχεια προσκάλεσε τον Υποδιοικητή της 128 Σμηναρχίας Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών  (ΣΕΤΗ)  Αντισμήναρχο (Μ) Χρήστο Φλέσσα, ως εκπρόσωπο του  κ. Διοικητή της 128 Σμηνάρχου (Μ) Γεώργιου Δελλή, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των συνδιοργανωτών, και πέρασε τον λόγο στους συντονιστές, Αντιπτέραρχο(Μ) ε.α. Θεόδωρο Γιαννιτσόπουλο και Σμήναρχο (Μ) ε.α. Αναστάσιο Μπασαρά, οι οποίοι, με τη σειρά τους προσκάλεσαν στο βήμα τον Γενικό Επιθεωρητή του ΓΕΑ , Αντιπτέραρχο (Μ) κ. Χριστόφορο Σμυρλή, ως εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας και κήρυξε την έναρξη του Σεμιναρίου.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί  από τους Προέδρους των φορέων συνδιοργάνωσης Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. κ. Ευάγελο Γεωργούση, Επίτιμο Διοικητή ΔΑΕ και Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ) και τον Αντιναύαρχο ε.α. κ. Βασίλειο Μαρτζούκο , Επίτιμο Διοικητή ΣΝΔ και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

    Ο Αντιπτέραρχος (Μ) Χριστόφορος Σμυρλής, Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ, κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό, καλωσόρισε εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τους συμμετέχοντες και τους συνδιοργανωτές του σεμιναρίου και ετόνισε ότι ‘στον τομέα της Στρατιωτικής Επιμελητείας έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις και έχει συσσωρευτεί αντίστοιχη γνώση αναφορικά με τον τρόπο που οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας μπορούν να χειριστούν θέματα όπως τα Οικονομικά της Άμυνας, η Αμυντική Βιομηχανία ή η διαχείριση της Τεχνολογικής Ισχύος. Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για να κοινοποιηθεί γνώση, να ακουστούν προτάσεις και να αναδειχθούν προοπτικές’. Ολόκληρος ο χαιρετισμός ΕΔΩ!.
    Ο Πρόεδρος του Σ.Α.ΣΙ. Ευάγγελος ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ, Αντιπτέραρχος (Ι) εα ΠΑ-Επίτιμος Διοικητής ΔΑΕ, κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του σεμιναρίου και περιέγραψε επιγραμματικά τις δραστηριότητες του Συνδέσμου και ετόνισε  ότι ‘δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στο έργο της Π.Α., αντίθετα στους Καταστατικούς μας στόχους είναι η συνεργασία με όλους και η ανάδειξη των δυνατοτήτων μας μέσα από κοινές προσπάθειες. Με ενίσχυση της συναδελφικότητας των μελών μας θέλουμε να προσφέρουμε στην Π.Α, στην Πατρίδα και το Έθνος. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες πολλών ετών και η συλλογική προσπάθεια, είναι τα μέσα και τα εργαλεία του Συνδέσμου μας σε αυτούς τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς και στόχους του. Έτσι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, μαζί με το ΕΛΙΣΜΕ κάναμε την πρόταση στο ΓΕΑ για την από κοινού οργάνωση αυτού του Σεμιναρίου’. Ολόκληρος ο χαιρετισμός ΕΔΩ!.
    Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ, επεσήμανε την χρησιμότητα του σεμιναρίου στην εξοικονόμηση κονδυλίων, στην βέλτιστη επιλογή και διαχείριση υλικών και μέσων, στην διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την επιχειρησιακή αξιοποίηση του υλικού, καθώς και στην δημιουργία αναπτυξιακών ευκαιριών και ετόνισε ότι ‘Μία αμυντική βιομηχανική στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους όπως η ποιότητα, η διαθεσιμότητα, η υποστήριξη και ο κύκλος ζωής των μέσων, των συστημάτων και του υλικού,  οι ευκαιρίες  που παρουσιάζονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, η στρατιωτική επιμελητεία, η έρευνα, η καινοτομία, η εθνική ανάπτυξη μέσω της αμυντικής βιομηχανίας, η συγκράτηση νέων Ελλήνων επιστημόνων και βεβαίως το  τελικό ποσοστό αυτοβοήθειας. Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί εκ νέου η πυρίτιδα, αφού υπάρχει η βασική εθνική υποδομή και τεχνογνωσία, καθώς και κατάλληλα πρότυπα συμμαχικών χωρών. Απαιτείται απλώς η πολιτική ωριμότητα που θα ωθήσει σε εκπόνηση διακομματικής στρατηγικής, τηρουμένης με συνέπεια, συνέχεια και ήθος, ανεξαρτήτως εναλλαγής κυβερνήσεων. Καταλήγοντας, πρότεινε όπως οι Εκπαιδευτικές Σημειώσεις του σεμιναρίου, συνοδευόμενες από περίληψη πολιτικού επιπέδου, υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία’. Ολόκληρος ο χαιρετισμός ΕΔΩ!.
    Στη συνέχεια οι συντονιστές παρουσίασαν συνοπτικά τους συνδιοργανωτές και την φιλοξενούσα Αεροπορική Βάση: Την Πολεμική Αεροπορία (ΕΔΏ!), τον  Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΕΔΏ!), το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών   (ΕΔΏ!) και την 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών (ΕΔΏ!).
    Ακολούθως, οι συντονιστές του σεμιναρίου ετόνισαν στην εισαγωγή τους:
    Συντονίζουμε σήμερα το Σεμινάριο ‘Στρατιωτική Επιμελητεία - Military Logistics’ που συνδιοργανώνουν η Πολεμική Αεροπορία, ο Σ.Α.Σ.Ι. και το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά – γιατί η μητέρα της επιστήμης των σύγχρονων Logistics είναι η Πολεμική Αεροπορία.
    Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό, συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης  και  μέσα στον περιορισμένο χρόνο που έχουμε, παρακαλώντας όλους τους εισηγητές να σεβαστούν στο απόλυτο τους χρόνους των εισηγήσεων,  θα συντονίσουμε μια πλειάδα από ενδιαφέροντα θέματα και εισηγήσεις από διακεκριμένους και έγκριτους εισηγητές.
    Το σεμινάριο έχει ως στόχο όλοι οι συμμετέχοντες, να καταλάβουν και κατανοήσουν σε βάθος, να εμπεδώσουν, να εφαρμόσουν στην πράξη και να αναπτύξουν περαιτέρω τις βασικές αρχές, τις έννοιες και τα στοιχεία περί Στρατιωτικής Επιμελητείας, που τεκμηριωμένα θα τους παρουσιασθούν, έτσι ώστε να συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων όλων των Κλάδων των ΕΔ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και επιβάρυνση του λειτουργικού τους προϋπολογισμού.
    Το σεμινάριο υποστηρίζεται από παρουσιάσεις (PPT) και κατάλληλη βιβλιογραφία και  απευθύνεται σε Στελέχη όλων των Κλάδων των ΕΔ. Περιλαμβάνει, δε, τις ενότητες:
             (Α) Η Στρατιωτική Επιμελητεία και η Διαχείρισή της (8 περίοδοι) και
             (Β) Αμυντική Βιομηχανία και Οικονομία  (6 περίοδοι.
    Το σεμινάριο ήταν σχεδιασμένο για διπλάσιο χρόνο και συμπεριλάμβανε, αφενός περισσότερο χρόνο για τις περισσότερες των εισηγήσεων και αφετέρου την ενότητα της Μηχανικής της Επιμελητείας (Logistics Engineering) καθώς και τις θεματικές των Προμηθειών και Βασικών Οικονομικών για Στελέχη. Στον προγραμματισμό μας είναι μελλοντικά να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο τριάντα ωρών (ή 5 ημερών). Το σημερινό σεμινάριο θα είναι πυξίδα και οδηγός!
    Οι Εισηγητές του Σεμιναρίου,  γνωρίζοντας πολύ καλά το έλλειμμα της γνώσης περί της Αμυντικής Οικονομίας και της Επιμελητείας στην Ελληνική πραγματικότητα και έχοντας συγκεντρώσει μια εκτεταμένη βάση πληροφοριών και τεχνογνωσίας -όλα τα χρόνια της δουλειάς των- Στοχεύουν και φιλοδοξούν
          (1) Οι επιμελητές και τα διοικητικά στελέχη της επιμελητείας και

          (2) Όλοι  όσοι εργάζονται στον τομέα της επιμελητείας (εφοδιασμός, προμήθειες, συντήρηση, μεταφορές, αποθήκες, τεχνική υποστήριξη, μηχανική, ποιοτικός έλεγχος κλπ) οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, να καταλάβουν και κατανοήσουν σε βάθος, να εμπεδώσουν, να εφαρμόσουν στην πράξη και να αναπτύξουν, περαιτέρω, τις βασικές αρχές, τις έννοιες και τα στοιχεία που τεκμηριωμένα θα τους παρουσιαστούν.
    Οι Εκπαιδευτικές Σημειώσεις και Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου- θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες μας μέχρι τις 15/6/2016- περιλαμβάνουν:
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ, ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ‘Α’: ΚΕΙΜΕΝΑ και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ‘Β’: ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ‘Γ’: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
    Κλείνοντας, ευχαριστούμε την Ηγεσία της ΠΑ, τον Δκτή της 128ΣΕΤΗ για τη φιλοξενία και συμπαράσταση, και τους προέδρους του ΣΑΣΙ και ΕΛΙΣΜΕ, τόσο για τη συμπαράσταση, βοήθειά τους, όσο και για την επιλογή τους να συντονίσουμε το παρόν Σεμινάριο.
    Οι Εισηγητές του Σεμιναρίου, κατά σειρά παρουσίασης, συνοπτικά παρουσίασαν παρέσχον ένα κατάλογο χρήσιμης βιβλιογραφίας επί των Logistics, και, απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο σεμινάριο:

      1.
Ο Σμχος ε.α. Αναστάσιος Μπασαράς, στην εισήγησή του ‘Γενικά περί Επιμελητείας‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Ορισμός Συστήματος, Κύκλος Ζωής Συστήματος, Ροή Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Επιμελητείας Συστήματος, Ορισμός & Ταξινόμηση της Επιμελητείας, Βασικά Στοιχεία και Δραστηριότητες Επιμελητείας, Κόστος της Επιμελητείας, Το Έργο των Στελεχών της Επιμελητείας, Ηθική & Δεοντολογία των Στελεχών της Επιμελητείας, Νέα έναντι Παραδοσιακής Επιμελητείας, Λειτουργικές Συνιστώσες της Επιμελητείας και Military Logistics.
      2.
Ο Αντιπτέραρχος ε.α Αχιλλέας Λέλλας, στην εισήγησή του ‘Απόσυρση Οπλικών Συστημάτων και Αντίστροφη Επιμελητεία (Reverse Logistics) ‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Αντίστροφη Επιμελητεία (Reverse Logistics):Ορισμός, Ιστορικό, Παραδοχές, Διαδικασίες,  Εκποίηση Οπλικών Συστημάτων /Υλικών, Ορισμοί, Νομοθεσία, Διαδικασίες, WWRS, Υλοποίηση.
      3.
Ο Αντιπτέραρχος ε.α Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος, στην εισήγησή του ‘Συντήρηση και Ανάλυση Υποστηριξιμότητας (Logistics Support Analysis)‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Προσέγγιση Ανάλυσης, Δείκτες  Μέτρησης Απόδοσης, Παραγωγή-Συλλογή-Εγγραφή-Ανάλυση και Αναφορά Δεδομένων, Μέθοδοι Ανάλυσης και Εργαλεία, Προμήθεια και Υποστήριξη Συστημάτων με Βοήθεια Πληροφορικής (CALS).
      4. 
Ο Σμήναρχος Θεόδωρος Παπανικολόπουλος, στην εισήγησή του ‘Αρχές Εφοδιασμού και Εφοδιαστικές Αλυσίδες‘, παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Διοικητική Μέριμνα Ε.Δ., Logistics (επιμελητεία), Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management SCM), όρια & σχέσεις μεταξύ  SCM & Logistics, εφοδιασμός, η εφοδιαστική αλυσίδα στις ΕΔ, σύγκριση  SCM σε εμπορικές και military εφαρμογές, σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας, Διακίνηση- Συσκευασία-Αποθήκευση- Μεταφορές, ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΝΑΤΟ ( Σκοπός της Κωδικοποίησης, Βασικοί Στόχοι του ΝCS, Βασικές Αρχές  Συστήματος Κωδικοποίησης, Λειτουργικά  Πλεονεκτήματα, Οικονομικά Πλεονεκτήματα, Αριθμός Ονομαστικού NATO).
      5.
Ο Επισμηναγός Σπυρίδων Κίτσιος, στην εισήγησή του ‘Αποθέματα και Διαχείριση‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Η έννοια των Αποθεμάτων και η σημασία τους. Η Ζήτηση, η πρόβλεψή της  και οι Πολιτικές Αποθεμάτων. Έλεγχος των Αποθεμάτων.
      6. Ο Σμχος ε.α. Αναστάσιος Μπασαράς, στην εισήγησή του ‘Ειδικά Θέματα Διοικητικής Επιμελητείας‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα:: Τεχνικές Παραγωγής Ιδεών, Τεχνικές Ανάλυσης Προβλημάτων, Στατιστικές Τεχνικές, Ανάλυση SWOT, Επιχειρηματικό Σχέδιο, Μελέτη Σκοπιμότητας.
      7. 
Ο Σμήναρχος Πέτρος Κυριαφίνης, στην εισήγησή του ‘Ποιότητα‘  παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα:  η  εποχή  της  ποιότητας, όροι  &  ορισμοί  ποιότητας,  αρχές  διοίκησης  ποιότητας, κόστος  ποιότητας,  διαχείριση  διακινδύνευσης,  πρότυπα  ποιότητας .
      8. Ο Σμχος ε.α. Αναστάσιος Μπασαράς, στην εισήγησή του ‘Διαχείριση Έργων & Επιμελητεία' παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα:  Διαχείριση Έργων & Επιμελητεία, Γενικά Περί Έργων, Αναλυτική Δομή Εργασιών(WBS), Τεχνική Αξιολόγησης-Επισκόπησης Προγράμματος (PERT), Διαγράμματα  Gantt, Σχεδιασμός Επιμελητείας, Σχέδια Επιμελητείας, Τεχνικές Επισκοπήσεις Σχεδιασμού και Έλεγχοι , Περιγραφή των Τεχνικών Επισκοπήσεων, Εκτίμηση-Έλεγχος Κόστους Επιμελητείας.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Σεμιναρίου συνέχισαν τις εισηγήσεις οι:

      9.
Οι Αντιπτέραρχος ε.α Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος και Σμχος ε.α. Κωνσταντίνος Τατάρογλου, στην εισήγησή τους ‘Ανάλυση Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανία‘ παρουσίασαν, παρέθεσαν και ανέλυσαν τα θέματα:
          (α) Ανάλυση Παγκόσμιας Αμυντικής Βιομηχανίας: Παρούσα κατάσταση και τάσεις στο χώρο της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας,  τρωτότητες-αδυναμίες των αμυντικών βιομηχανιών στο  διεθνές περιβάλλον, διεθνείς τάσεις αμυντικών βιομηχανιών, ευκαιρίες.
          (β) Ανάλυση Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας: Παρούσα κατάσταση στο χώρο της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας - ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση EDTIB, τάσεις ευρωπαϊκών βιομηχανιών,  τρωτότητες- αδυναμίες ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ευκαιρίες.
      10. Ο Αντιπτέραρχος ε.α Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος, στην εισήγησή του ‘Ανάλυση Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας - Όραμα και Στρατηγικοί Στόχοι -Ανάπτυξη πλάνου δράσης‘ παρουσίασε, παράθεσε και ανάλυσε τα θέματα: Παρούσα κατάσταση, απειλές για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αδυναμίες, ευκαιρίες, δυνατά σημεία, όραμα και στρατηγικοί στόχοι, κρίσιμοι τεχνολογικοί τομείς, ανάπτυξη πλάνου δράσης.
      11.
Οι Σμήναρχος Πέτρος Κυριαφίνης και Αντισμήναρχος Γεώργιος Καντεράκης, στις εισηγήσεις τους ‘Σημασία και Διαχείριση της Τεχνολογικής Ισχύος στην Άμυνα‘ και ‘Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και την Ασφάλεια - Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα’ παρουσίασαν, παρέθεσαν και ανέλυσαν , αντίστοιχα, τα θέματα:
          (α) Σημασία και Διαχείριση της Τεχνολογικής Ισχύος στην Άμυνα: μετατροπή  της  γνώσης  σε  ισχύ- δομή  συστήματος, δίκτυο  συστημάτων-δικτυοκεντρικός  πόλεμος- τεχνολογικές  εξελίξεις της  τελευταίας  25ετιας -τεχνολογική  ισχύς μύθοι  &  αλήθειες -επιλογή  τεχνολογίας, κριτήρια  κατά  την  προμήθεια  οπλικών συστημάτων- τεχνολογική  ωριμότητα -η κοιλάδα του θανάτου & ο δείκτης trl- κτήση  τεχνογνωσίας  οπλικών συστημάτων -σχέση  κόστους  &  απόδοσης  - επιλογή  τεχνολογίας για  απόκτηση & ανάπτυξη  - ποιότητα &  ασφάλεια - κλειδί  στην  ενσωμάτωση  νέας  τεχνολογίας - φορείς  ανάπτυξης  τεχνολογίας - τεχνολογική  υποστήριξη  ΕΔ - παροχή  &  αυτονομία - ΕΑΒΣ, εθνική  αμυντική βιομηχανική  στρατηγική  (αρ.3 του ν.3978/11) - αμυντική έρευνα & τεχνολογία - τεχνολογική  ισχύς, χρήσιμα συμπεράσματα
          (β) Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και την Ασφάλεια - Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα: Τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα (Έρευνας – Ανάπτυξης κλπ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την Άμυνα, Διασύνδεση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης με το ΕΣΠΑ και με λοιπά χρηματοδοτικά πλαίσια,  Δυνατότητα συμμετοχής ΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την Άμυνα και την Ασφάλεια.
      12.  Ο Σμήναρχος Πέτρος Κυριαφίνης, στην εισήγησή του ‘Τα Εργοστάσια της ΠΑ στο Πλαίσιο της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής‘ παρουσίασε, παρέθεσε και ανέλυσε τα θέματα: ιστορική εξέλιξη Εργοστάσιο  Αεροπλάνων  Φαλήρου  (ΕΑΦ)  1925 – 1938 - ο  τεχνολογικός  παράγοντας - εξελίξεις  της  τελευταίας  25ετιας - ο  τεχνολογικός  παράγοντας - σχέση  τεχνογνωσίας  με  κόστος  &  απόδοση - απαιτήσεις  ποιότητας &  ασφαλείας - διαχείριση  οικονομικών  πόρων - σχέση κόστους & αποτελέσματος - εργοστάσια  Π.Α.  σήμερα: τα  δυνατά  τους  σημεία  - εργοστάσια  Π.Α. ο  ρόλος  τους  στο  οικοδόμημα  της  τεχνικής  υποστήριξης - τεχνική  υποστήριξη  Ε.Δ. - παροχή  &  αυτονομία - στρ. εργοστάσια  - συνεργοί  στο  δίκτυο  της εθνικής  αμυντικής  ισχύος συμπεράσματα - στρατηγικοί  στόχοι  εργοστασίων σύμφωνα  με  τις  επιδιώξεις  της  Εθνικής  Αμυντικής  Βιομηχανικής  Στρατηγικής  (ΕΑΒΣ) (αρ.3 του ν.3978/11) - το  παρόν  του  μέλλοντος  ΚΕΑ, ΕΤΗΜ, ΜΜ-ΕΕ, ΥΠΗΔ 2015 - τα εργοστάσια της Π.Α. στο πλαίσιο της ΕΑΒΣ.
      13. Ο Σμχος ε.α. Αναστάσιος Μπασαράς, στην εισήγησή του ‘Ανάλυση Προϋπολογισμού Άμυνας
παρουσίασε, παρέθεσε και ανέλυσε τα θέματα: ολοκληρωμένη εικόνα των αμυντικών δαπανών (ΑΔ)  της χώρας μας και παραλληλισμός/ συσχετισμός με αυτές των μέσων όρων του ΝΑΤΟ και επιλεγμένων χωρών-μελών του, βασικότερες κατευθυντήριες οδηγίες των βέλτιστων πρακτικών του ΝΑΤΟ, ΑΔ του ΥΕΘΑ από το 1950 μέχρι το 2014, κατανομή των ΑΔ του ΥΕΘΑ από το 2004 μέχρι το 2014 ανά Κλάδο και Υπηρεσία, ανά Κατηγορία (Προσωπικό, Υποστήριξη-Λειτουργία, Εξοπλισμοί-Υποδομές), ΑΔ από το 1995 μέχρι το 2014 των ΝΑΤΟ-ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΔ της ΠΑ, Μέσες Κατά Κεφαλήν ΑΔ του ΝΑΤΟ, και επιλεγμένων Χωρών-μελών του, Προϋπολογισμοί ΥΕΘΑ  2015 και 2016 και βασικότερες Επισημάνσεις και Προτάσεις.
      14.
Ο Αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλειος Βρεττός, στην εισήγησή του ‘Ανάλυση: Οικονομικά της Άμυνας και Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός (ΕΑΣ)’  τόνισε ότι ο στόχος της εισήγησής του είναι να καταδείξει τη σημασία του Εθνικού Αμυντικού σχεδιασμού και το ρόλο που αυτός καλείται να παίξει στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και: Παρουσίασε, εν συντομία, το  περιβάλλον βάσει του οποίου καλούνται οι ΕΔ να επιτύχουν τους στόχους της ΠΕΑ και η ανάγκη για συνεχή εξορθολογισμό και προτεραιοποίηση των Αμυντικών δαπανών με σκοπό την μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της κοινωνίας. Ανάφερε, επιγραμματικά, τις προσεγγίσεις-θεωρίες απαίτησης των αμυντικών δαπανών – εξοπλισμών που αναπτύχθηκαν και υφίστανται σήμερα. Επιχείρησε μια ιστορική συνοπτική αναδρομή στην ελληνική πολιτική εξοπλισμών την τελευταία 15ετία ώστε να καταδειχτεί η συνεχής προσπάθεια εξ-ορθολογισμού των αμυντικών δαπανών. Ανάλυσε τον ΕΑΣ ως απόρροια της ΠΕΑ καθώς και το ΣΑΣΠΠ και ΣΠΑΥ και τις διαδικασίες αυτών. Τέλος, επιχείρησε, αντί επιλόγου, μια σύντομη σύνοψη των συμπερασμάτων επί  θεμάτων οικονομικών των Άμυνας (εξοπλιστικών δαπανών) στη χώρα μας και του ΕΑΣ αλλά και της υφιστάμενης νομοθεσίας (ν. 3383/10 & ν. 3978/11).
    Κλείνοντας το Σεμινάριο, ο Αντιπτέραρχος (Μ) Χριστόφορος Σμυρλής, Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ, ετόνισε, μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα  ότι πέραν κάθε αμφιβολίας, το διήμερο αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό και χρήσιμο σεμινάριο για όλα τα στελέχη των Ε.Δ. ανεξάρτητα από ειδικότητα και βαθμό και συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές του Σεμιναρίου καθώς και τον Διοικητή της 128 ΣΕΤΗ για την άψογη φιλοξενία.
    Οι συντονιστές του Σεμιναρίου, Θ. Γιαννιτσόπουλος και Α. Μπασαράς, εμφανώς, συγκινημένοι, αφιέρωσαν την προσπάθεια πραγμάτωσης του Σεμιναρίου στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ‘γι’ αυτά που μας δίδαξε, όταν θέλεις μπορείς, όταν δεν μπορείς δεν θέλεις και γιατί μας έδωσε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε’ και εξέφρασαν ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στην Ηγεσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας και στους Προέδρους του ΣΑΣΙ και ΕΛΙΣΜΕ, και στο Διοικητή και τελευταία όχι έσχατα στο υψηλό ακροατήριο που μας άκουσαν για δύο μέρες! 

Περίγραμμα Σεμιναρίου    Πρόγραμμα Σεμιναρίου   Σημειώσεις Σεμιναρίου (Μέχρι 15/6/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου