Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ας τελειώσουμε την απάτη των δήθεν «Ολυμπιακών»…



Ας τελειώσουμε την απάτη των δήθεν «Ολυμπιακών»…
Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
    Έρχονται σε λίγες βδομάδες οι Ολυμπιακοί του Ρίο και όλοι πιθανόν να κάτσουν να τους δουν είτε ολόκληρους είτε μέρος αυτών. Όμως, εδώ και καιρό έχει εγερθεί ένα μεγάλο ερώτημα γύρω από τους Ολυμπιακούς και γενικότερα τον Αθλητισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Ο Αθλητισμός δηλητηριάζεται σε καθημερινή βάση από την Πολιτική, τα πάσης φύσεως Συμφέροντα, το Ντόπινγκ και την Διαφθορά. Ο Αθλητισμός έχει γίνει μπίζνες, άρα πρέπει να του αφαιρέσουμε τα «φτιασιδώματα» της εξιδανίκευσης, της ευγενούς άμιλλας και των Ολυμπιακών Ιδεωδών στην άκρη και να δούμε τον Αθλητισμό ως αυτό που είναι, δηλαδή μία μεγάλη μπίζνα και ένα σόου…
    Δεν ξέρω αν πρέπει να κατηγορήσουμε κάποιον γι’ αυτό, αλλά το θέμα είναι ότι φτάσαμε σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι περιμένουμε από τον αθλητισμό. Αυτό το διεθνές Καραγκιοζιλίκι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ο Αθλητισμός πρέπει να πάψει να εξαπατά και να κοροϊδεύει τους απανταχού φιλάθλους.
    Ο Αθλητισμός πρέπει να αποκτήσει την πραγματική του ταυτότητα, «Ποιος και Τι» είναι, γιατί μιλάμε για απίστευτες επενδύσεις, τζίρους και κέρδη. Δεν είναι κακό ο Αθλητισμός να είναι επαγγελματικός, κακό είναι όταν είναι επαγγελματικός και παριστάνει τον ερασιτεχνικό.
    Ο λόγος είναι ότι ο επαγγελματικός Αθλητισμός έχει κανόνες επαγγελματικούς, όπως κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και σε μεγάλο βαθμό σέβεται αυτούς τους κανόνες και πορεύεται με αυτούς, εν αντιθέσει με τον δήθεν ερασιτεχνικό αθλητισμό που κολυμπάει μέσα στην διαφθορά.
    Ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός σήμερα πουλάει ένα προϊόν μαϊμού, εξέχων παράδειγμα οι Ολυμπιακοί αγώνες. Μεγαλύτερη λοβιτούρα και κομπίνα δεν υπάρχει από τους σημερινούς λεγόμενους «Ολυμπιακούς». Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποσυρθούμε, καταγγέλλοντάς τους και να αρνηθούμε τη γελοία τελετή που ανάβεται η δάδα (η λαμπάδα σύμφωνα με ορισμένους μακαρονο-πρωταθλητές της πολυθρόνας) στην Ολυμπία.
    Οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν Ύβρη στους Αρχαίους Ολυμπιακούς και τους προγόνους μας. Καταρχάς, για να ονομάζονται Ολυμπιακοί θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο τα αθλήματα που περιλαμβάνονταν στους Κλασσικούς Ολυμπιακούς και να τηρείται το τυπικό των κλασσικών Ολυμπιακών, καθώς και εκεχειρία μεταξύ των συμμετεχόντων.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι μάρκετινγκ για να πουλάνε τα προϊόντα τους οι εταιρείες-σπόνσορες. Για όλα τα άλλα Αθλήματα υπάρχουν τα Εθνικά, Περιφερειακά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, για να εξυπηρετηθούν τα μη Κλασσικά Ολυμπιακά Αθλήματα όπως το Μπάντμιντον, το Βόλεϊ, το Μπάσκετ, οι πολεμικές τέχνες, το Μπιτς Βόλεϊ, οι Καταδύσεις, το αλπικό σκι, η Ιππασία κ.λπ.
    Τα Αθλήματα αυτά δεν χρειάζονται τους Ολυμπιακούς ούτε οι Ολυμπιακοί τα χρειάζονται. Οι Ολυμπιακοί όπως γίνονται σήμερα καταστρέφουν οικονομίες και χώρες (χαρακτηριστικό το δικό μας παράδειγμα και δείχνει να ακολουθεί κατά πόδας η Βραζιλία που τόσο πολλοί μας διαφήμιζαν στην Ελλάδα…), γιατί είναι ένας θεσμός που εξυπηρετεί μόνο πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
    Όταν τελειώσουν οι φιέστες, αφήνουν πίσω τους έρημα στάδια που καταρρέουν, ενώ ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για να γίνουν και να χρησιμοποιηθούν για μερικές μόνο βδομάδες. Είναι καιρός πια και με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα να επαναφέρουμε τη λογική στη ζωή μας και να μπει μια τάξη και ιεράρχηση θεμάτων. Να διαχωρίσουμε το χρήσιμο και απαραίτητο από το περιττό.
    Σε λίγους μήνες θα βγουν σε πλειστηριασμό τα περισσότερα στάδια που κατασκευάστηκαν για τους δικούς μας Ολυμπιακούς έναντι πινακίου φακής, τα οποία μας κόστισαν πολλά δισεκατομμύρια, που αν τα είχαμε σήμερα, λογικά θα καλούμασταν να κάνουμε πολύ μικρότερες περικοπές σε κρίσιμους τομείς της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου