Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ειδικός γράφει για ενδεχόμενο πραξικόπημα στην Τουρκία



    Ο ειδικός εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή, Μάικολ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, αναφέρθηκε σε πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα  του «American Enterprise Institute», σύμφωνα με το ‘Ria Novosti’.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι κακή. Ο Ρούμπιν απαριθμεί μια σειρά από εσωτερικά προβλήματα.
    Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας είναι μάλλον σταθερό, ενώ το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και επηρεάζουν σοβαρά τους πολίτες.
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι επίσης «εκτός ελέγχου».
Προσπαθεί να ελέγξει την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης και οδηγείται με μια τρελή ταχύτητα στο σουλτανικό αξίωμα, γράφει ο συντάκτης.
    «Οι ξαφνικές συναισθηματικές εκρήξεις του, οδηγούν σε αβεβαιότητα την Τουρκία και στο εξωτερικό. Ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα αρχίζει να συζητιέται η «παράνοιά του» που γίνεται ολοένα και ισχυρότερη.
    «Ο λόγος του Εντογάν έχει μετατραπεί σε λόγο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν αλκοολικό ή σχιζοφρενή και θεωρητικό της συνωμοσίας που κάθεται σε μια γωνιά ενός δρόμου της Νέας Υόρκης και όχι ενός προέδρου μιας μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
    Ο εμπειρογνώμονας αναφέρεται στο κουρδικό πρόβλημα και επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει αυτήν την σύγκρουση και εάν ο τουρκικός στρατός ανατρέψει τον Ερντογάν το ζήτημα θα πάει στο μέλλον αλλά δεν θα ακολουθηθούν οι τακτικές του Ερντογάν».
    «Οι Τούρκοι και ο τουρκικός στρατός, αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στον γκρεμό».
    «Με τους Κούρδους, η Τουρκία έτσι όπως βαδίζει δεν έχει καμία πιθανότητα νίκης και η πιο υψηλή πιθανότητα είναι η ντε φάκτο διχοτόμηση της».
    Ο Αμερικανός αναλυτής πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραμονή των προεδρικών εκλογών, είναι απίθανο να καταφύγει σε πιο σοβαρά μέτρα από τα πιο πιθανά να επικρίνει τους επικεφαλής ενος πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου