Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κίνα: Σκέψεις για επιβολή capital controls στα συναλλαγματικά της αποθέματα



Κίνα: Σκέψεις για επιβολή capital controls στα συναλλαγματικά της αποθέματα
Αναταραχές στις διεθνείς αγορές και κυρίως τις ασιατικές 
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σκέψεις για capital controls στα συναλλαγματικά της αποθέματα φέρεται να κάνει η Κίνα, καθώς έχουν μειωθεί περίπου κατά 700 δισ. δολ. φτάνοντας στα 3,3 τρισ. δολ. συμπεριλαμβανομένης της πτώσης ρεκόρ κατά 108 δισ. δολ. το Δεκέμβριο.
    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda κάλεσε την Κίνα να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Κίνα και να σταθεροποιήσει το νόμισμά της. Μια πρόταση στην οποία φαίνεται να συναινεί και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
    Πιο συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την πρόταση του Kuroda, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε την απάντηση, αλλά σημείωσε: «Νομίζω ότι η μαζική χρήση των αποθεματικών δεν είναι καλή ιδέα».
    Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις απώλειες του νομίσματος το οποίο έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα 6,58 δολ.
    Οπως σημείωσε ο ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης αν δεν υπάρξουν κεφαλαιακοί έλεγχοι το γιουάν το εθνικό νόμισμα της Κίνας, θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση.
    Ωστόσο, σύμφωνα με ένα memo της Τράπεζας που διέρρευσε στο διαδίκτυο το περασμένο Σαββατοκύριακο φάνηκε να επιβεβαιώνεται η επίσημη ανησυχία για περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, κάτι που θα συρρικνώσει κι άλλο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
    Σύμφωνα με το memo που επικαλούνται τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να μειώσει το ύψος των ρευστών διαθεσίμων που οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν διότι «μια πιο χαλαρή ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε σχετικά μεγάλη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία».
    Η διαρροή του εν λόγω memo έχει δημιουργήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές και κυρίως στα χρηματιστήρια της Ασίας -ιδίως της Κίνας τα οποία κατρακυλούν.
    Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν μέχρι και 50.000 δολ. το χρόνο χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα. Κάθε τέτοια συναλλαγή είναι μια διαρροή από το απόθεμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αν το 5% του πληθυσμού της Κίνας εξαντλήσει την ποσόστωση των 50.000 δολ. η PBOC θα χάσει όλο της το συνάλλαγμα. Και εδώ ακριβώς κολλάει, αυτό που ανέφερε το Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης για τα capital controls.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου