Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σχέδιο για «συμμαχική» απόβαση στη Λιβύη



Σχέδιο για «συμμαχική» απόβαση στη Λιβύη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Αντιτρομοκρατικό μέτωπο στη Λιβύη σχεδιάζουν να ανοίξουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία  και με τη «συνεργασία» της Ρωσίας, αποκαλύπτει η επιθεώρηση «Debka» του Ισραήλ, στη βάση πληροφοριών από ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη το Σαββατοκύριακο, με απόβαση επίλεκτων μονάδων στα νότια του Τομπρούκ και κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο. Δύναμη χιλίων περίπου Βρετανών βρίσκεται σε επιφυλακή.
    Η απόβαση, την οποία σχεδίασαν και συντονίζουν στρατηγεία στην Τάμπα της Φλόριδας, έγινε περίπου 150 χιλιομέτρα από την Ντέρνα, πόλη 150.000 κατοίκων και βάση των τζιχαντιστών της Λιβύης.
    Σύμφωνα με στοιχεία ισραηλινών στρατιωτικών πηγών, το σχέδιο προβλέπει μεγάλης κλίμακας αεροπορικό βομβαρδισμό και απόβαση ναυτικών δυνάμεων και μονάδων ξηράς με την κάλυψη «βροχής πυραύλων κρουζ» από σκάφη των στόλων της Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και ΗΠΑ. Η αποβατική επιχείρηση κρίνεται ως η μεγαλύτερη μετά την απόβαση στον πόλεμο της Κορέας το 1952.
    Το σχέδιο προβλέπει κατάληψη της Σύρτης, στον Κόλπο της Σίδρας, όπου οι τζιχαντιστές έχουν το στρατηγείο τους και στη συνέχεια οι αποβατικές δυνάμεις θα διαχωριστούν. Ένα σκέλος τους θα κατευθυνθεί προς την Τρίπολη και τις πετρελαιοπηγές 370 χλμ δυτικά και το άλλο θα κινηθεί προς βορρά για να καταλάβει την ανατολική πρωτεύουσα, την Βεγγάζη.
    Ο στόχος της αμερικανικής «επιστροφής στη Λιβύη» είναι ο έλεγχος των πετρελαιοπηγών, η καταστροφή της βάσης των τζιχαντιστών από την οποία «τροφοδοτείται» η Ευρώπη και η «διάσωση» της Τυνησίας, της  Αλγερίας και του Μαρόκου που αποτελούν το επόμενο πεδίο δράσης των τζιχαντιστων, γράφει το "Debka" της Κυριακής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου