Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο



    Οσοι χρησιμοποιούν αρωματικά κεριά και γενικώς αποσμητικά χώρου θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς -όπως αποκαλύπτει έρευνα- αυτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου!
    Η έρευνα έθεσε στο μικροσκόπιο επί πέντε ημέρες έξι σπίτια με ίδια χαρακτηριστικά στο York της Βρετανίας. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν αρωματικά προϊόντα…   Συγκεκριμένα, σε τρία σπίτια που οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν περισσότερο αποσμητικά χώρου εντοπίστηκε λιμονένιο, μία ουσία που δίνει μυρωδιά εσπεριδοειδών σε κεριά και προϊόντα καθαρισμού.
    Οπως αναφέρει η έρευνα το λιμονένιο από μόνο του είναι ακίνδυνο αλλά όταν έρχεται σε επαφή με το όζον στον αέρα δημιουργεί φορμαλδεϋδη, ένα χημικό που θεωρείται καρκινογόνο.
    Αναλύοντας την αντίδραση σε εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε δύο μόρια λομινενίου μπορούσαν να παράγουν ένα μόριο φορμαλδεΰδης.
    Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα προειδοποιούν ότι αν τα σπίτια δεν αερίζονται συχνά, ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα, τα επίπεδα φορμαλδεΰδης μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
    Πρότειναν ωστόσο μία ακόμη λύση. Με τη βοήθεια ομάδας εμπειρογνωμόνων από το BBC, διαπίστωσαν ότι αν έχουμε φυτά στο σπίτι, όπως η λεβάντα, μειώνεται το ποσοστό φορμαλδεΰδης στον αέρα, καθώς την απορροφούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου