Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

«Χάλασε» το γεύμα του Ολάντ με τον Ιρανό πρόεδρο -Για ένα μπουκάλι κρασί



«Χάλασε» το γεύμα του Ολάντ με τον Ιρανό πρόεδρο -Για ένα μπουκάλι κρασί
    Οι Ιταλοί δεν έστρωσαν μόνο το κόκκινο χαλί στον Χασάν Ρουχανί, αλλά κάλυψαν και τα γυμνά αγάλματά τους, με αποτέλεσμα ο Ματέο Ρέντσι να δέχεται σφοδρές επικρίσεις.
    Ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική, να μην υποκύψει στις απαιτήσεις της ιρανικής αποστολής στο Παρίσι και τελικά ματαιώθηκε το γεύμα του με τον πρόεδρο του Ιράν.
    Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνήθηκε να αποκλείσει το κρασί από το εν λόγω τραπέζι, κάτι που επίσης έκανε η Ιταλία όταν ήταν εκεί ο Ρουχανί πριν από δύο ημέρες. Ετσι, ο πρόεδρος του Ιράν στην ιστορική του επίσκεψη στο Παρίσι- η πρώτη από ηγέτη της εν λόγω χώρας μετά από 17 χρόνια- θα φάει... μόνος του.
    Είχε προγραμματιστεί το γεύμα να παρατεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όμως τελικά «χάλασε», καθώς οι Γάλλοι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στην απαίτηση της ιρανικής προεδρίας να σερβιριστεί κρέας χαλάλ- ο όρος αναφέρεται στον είδος κρέατος που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι μουσουλμάνοι το οποίο είναι προετοιμασμένο επίσης με τον προβλεπόμενο τρόπο- όπως και να μην σερβιριστεί κρασί. Οι Ιρανοί επικαλέστηκαν τις παραδόσεις τους, αλλά οι Γάλλοι δεν... συγκινήθηκαν.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αλκοόλ οι Ιρανοί είναι τόσο αυστηροί, που το υπουργείο Πολιτισμού έχει απαγορεύσει τη λέξη «κρασί» από τα βιβλία που τυπώνονται εκεί, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εισβολή της δυτικής κουλτούρας».
    Προσπαθώντας να ισορροπήσουν την κατάσταση, οι Γάλλοι πρότειναν αντί για το γεύμα οι δύο ηγέτες να φάνε πρωινό μαζί, κάτι που- σύμφωνα με την Telegraph- απέρριψαν οι Ιρανοί ως κάτι «φτηνό».
    Ετσι, οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν σε άλλη ώρα- που δεν προβλέπεται γεύμα- στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου, παρόλα αυτά «ο κ. Ρουχανί θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές», όπως ανέφερε διπλωματική πηγή.
    Το ταξίδι του στην Ευρώπη έρχεται μετά από την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματός του. Ο Ρουχανί θα συναντήσει στο Παρίσι στελέχη εταιρειών, ενώ θα έχει τετ α τετ με τα «αφεντικά» της Total και της Airbus.
    Αρκετές συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά από τη συνάντησή του με τον Ολάντ, ανάμεσά τους και η αγορά 114 Airbus από το Ιράν, ενώ και η Peugeot με την Renault αναμένεται επίσης να κλείσουν συμφωνία με τον Ρουχανί.
    Ολα αυτά ενώ ο Ρέντσι δέχεται ακόμη βολές για το γεγονός ότι καλύφθηκαν τα γυμνά αγάλματα του μουσείο Καπιτολίνι της Ρώμης, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο. Ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι υπήρχαν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αποφευχθεί η προσβολή στο πρόσωπο του Ρουχανί, από την «ακατανόητη» επιλογή να καλυφθούν τα αγάλματα. Παράλληλα επέμεινε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση.
    Οταν ρωτήθηκε για το θέμα, σήμερα, ο Ρουχανί γέλασε, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για απαίτηση της αποστολής της χώρας του. Πρόσθεσε όμως: «Ξέρω ότι οι Ιταλοί είναι πολλοί φιλόξενοι άνθρωποι, ένας λαός που κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν τους φιλοξενούμενούς τους και τους ευχαριστώ για αυτό».

1 σχόλιο:

  1. Τα γυμνά αγάλματα τους πείραξαν τους υποκριτές Θεοκράτες. Τα χάλια τους με τις μπούργκες, τις πολυγαμίες, τις νυμφεύσεις ανηλίκων 7χρονων κοριτσιών, ακόμα και την κλειτοριδεκτομή που έχει καταστρέψει χιλιάδες ανυπεράσπιστα κοριτσάκια και τόσα ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε· τα προσπερνούν. Τα Ελληνικά καλλιτεχνήματα τους μάραναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή