Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Διώξεις για τις διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ...



Διώξεις για τις διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ...
    Κατηγορούνται για κακοδιαχείριση την περίοδο 2000-2011, η οποία προκάλεσε ζημιά άνω των 450 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.
    Διώξεις για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σε βάρος των διοικήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αδίκημα που… φέρεται ότι τελείτο σε βάθος τουλάχιστον έντεκα χρόνων και συγκεκριμένα κατά τη χρονική περίοδο 2000-2011.
    Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, κι αφού είχε προηγηθεί έρευνα του εισαγγελέα του Στρατοδικείου ο οποίος τους είχε αποστείλει εμπεριστατωμένο πόρισμα.
    Τα στοιχεία που εντοπίστηκαν αφορούν σε κακοδιαχείριση που προκάλεσε ζημιά άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.
    Σύμφωνα με τα εισαγγελικά πορίσματα, οι διοικήσεις του ΜΤΣ κατά το επίμαχο διάστημα μοίραζαν στους δικαιούχους κάθε χρόνο χρηματικά ποσά ως «μέρισμα», που υπολόγιζαν αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ταμείου, που παρουσίαζε τρομακτικές ζημιές.
    Κατηγορούμενοι είναι όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΜΤΣ από το 2000 μέχρι το 2011, ωστόσο η ευθύνη του καθενός θα επιμεριστεί από τον ανακριτή Διαφθοράς, που θα διενεργήσει την ανάκριση. Σύμφωνα με το διά ταύτα πάντως του πορίσματος των εισαγγελέων Διαφθοράς, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο «ουδέποτε μέχρι και την καταβολή της τελευταίας δόσης του διανεμόμενου κατ’ έτος μερίσματος αξιοποίησαν τη δυνατότητα, που είχαν, να αναστείλουν προφορικώς την εκτέλεση της σχετικής απόφασης περί διανομής μερίσματος, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν αναγκαίο και συμφέρον, δεδομένου ότι οι συνθήκες και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες εκδόθηκε η κάθε αντίστοιχη απόφαση, μεταβάλλονταν επιβλαβώς για τα συμφέροντα του Ταμείου, μετά την ολοκληρωμένη αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης».
    Υπενθυμίζεται ότι η αρχική δικογραφία με εκθέσεις «φωτιά και λάβρα» της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης διαβιβάστηκε επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου σε εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθήνας, που διερεύνησε το σκάνδαλο σε βάρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που από το 2007 δεν έχει πλέον δικά του κεφάλαια και δεσμεύει την τρέχουσα αλλά και τη μελλοντική περιουσία του για πολλά χρόνια, ενώ δεν γνωρίζει καν ποιος του… χρωστά χρήματα.
    Ο εισαγγελέας προχώρησε σε κατασχέσεις και άλλων σημαντικών εγγράφων, καθώς όπως προέκυπτε από τον έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών, που έγινε για πρώτη φορά (το πρώτο εξάμηνο του 2012) στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων με βάσει τα διεθνή πρότυπα, τουλάχιστον από το 1999 μέχρι και τα τέλη του 2011 στο ΜΤΣ γίνονταν «σημεία και τέρατα».
    Με αποτέλεσμα σήμερα οι απόστρατοι αξιωματικοί, πέραν των μειώσεων στις συντάξεις τους, να κινδυνεύουν και με επιπλέον περικοπή του μερίσματος τους από το ΜΤΣ, το οποίο για περίπου… 50 χρόνια δεν εφαρμόζει συστηματικά τη νομοθεσία και δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα τεράστια χρέη του.
    Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο (ακόμα και το 1999 όταν είχε σκάσει η «φούσκα») η συνολική ζημιά που εμφανίζεται να έχει υποστεί το ΜΤΣ από τις καθ’ υπέρβαση του νόμου επενδύσεις ανέρχεται στα 101 εκατ. ευρώ.
    Οι τεράστιες ευθύνες των υπευθύνων του ΜΤΣ προκύπτουν και από το γεγονός ότι από το 2006, ήδη, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) γνώριζαν ότι οι συσσωρευμένες ζημιές από οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες διοικήσεων των τελευταίων 14 ετών οδηγούσαν σε κατάρρευση το Ταμείο των αποστράτων αξιωματικών. Η σχετική μελέτη όμως ιδιωτικής εταιρείας (Deloitte), η οποία μάλιστα είχε παραγγελθεί από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, παραδόθηκε σε φάσεις από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο 2006 και παραλήφθηκε από επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, πετάχτηκε στο «καλάθι των αχρήστων» και οι ιθύνοντες συνέχισαν τις παράνομες δραστηριότητές τους, όπως ήταν η παράνομη διανομή μερίσματος, η υπέρβαση του νόμιμου ορίου των επενδύσεων, η σκόπιμη σύνταξη ανακριβών και εσφαλμένων ισολογισμών, απολογισμών, προϋπολογισμών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου