Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Επιτέλους, μια καλή είδηση: Σε 3 μήνες μπορεί να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα...



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επιτέλους, μια καλή είδηση: Σε 3 μήνες μπορεί να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
pronews
της Μαρίνας Νικολάκη
    Mε μία απόφαση που στην ουσία αναγνωρίζει το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η συμμετοχή στης στην συνθήκη Σένγκεν και ειδικά τα απίστευτα που περιλαμβάνονται στο δεύτερο μέρος της (Δουβλίνο ΙΙ) το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, επιτέλους προειδοποιεί ότι ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ (και όχι ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την συνθήκη Σένγκεν όπως κάποιοι υποστηρίζουν ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την ανακοίνωση του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
    Η έκθεση, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα υφίσταται τεράστιες πιέσεις από τις ορδές των λάθρο και τα καραβάνια των προσφύγων, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. 
    Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Αλλιώς "Μπορεί να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα". Δηλαδή τα ελληνικά σύνορα προς Ανατολάς. Δεν διατείνονται ότι, ούτε υπονοούν να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα και δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Ελληνες, κάτι που έτσι ή αλλιώς δεν μπορούν να πράξουν.
    Ο κ. Ντομπρόφσκις πρόσθεσε ότι στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν την σύνταξη μιας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα. 
    Αν η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ' τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν
    Πάντως, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στην Σένγκεν. Αυτή είναι η μία και μόνη αλήθεια. 
    Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως οι μελλοντικές συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν να συντάξει μια λίστα με προτάσεις και συστάσεις προς τις ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε να διορθωθούν οι αδυναμίες του ελληνικού συστήματος. 
    Εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, μέτρο που μπορεί να παραταθεί για ανώτατο χρονικό όριο μέχρι και δύο έτη (άρθρο 26). Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν, έστω και για διάστημα δύο ετών με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της.  
Μακάρι να γίνει.
    Κανείς όμως δεν εξηγεί από αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα για ελλιπή μέτρα τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατά καραβιές στέλνει η Τουρκία, το “αγαπημένο παιδί” του Βερολίνου και του Γιουνκέρ στα ελληνικά νησιά. Έφτασε δε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών να μιλήσει για δράση του Πολεμικού Ναυτικού για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
    Η απάντηση λοιπόν σε όλη αυτή την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Σένγκεν και η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της Ε.Ε. για να καλύψουν κάποιοι τα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα και να κρύψουν κάτω από το χαλί μία ακόμη μεγάλη αδυναμία της... Ενωμένης Ευρώπης, είναι η προσωρινή αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Ελλάδας. Είναι κάτι άλλωστε που μοιάζει μονόδρομος για τη χώρα μας.
    Πρακτικά τι σημαίνει αναστολή της Συνθήκης και πώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να σωθεί από το πρόβλημα των μεταναστών;
    Πρώτον, η Ελλάδα αυτομάτως αν βγει από τη Σένγκεν παύει να γίνεται ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει τους Τούρκους δουλεμπόρους για να τους μεταφέρει στα ελληνικά νησιά όταν ξέρει πώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
    Κι αυτό θα συμβεί γιατί οι ελληνικές αρχές δεν θα μπορούν πλέον να χορηγήσουν τη λεγόμενηχρυσή βίζα” στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τους επιτρέπει σήμερα να περνούν ανενόχλητοι τα σύνορα Ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που μπορεί να είναι η Γερμανία ή Σκανδιναβικές χώρες.
    Θα αναζητήσουν δηλαδή άλλες διόδους προς την Ευρώπη και αυτοί μπορεί να είναι οι γειτονικές Ιταλία και Βουλγαρία. Πάντως δεν θα είναι η Ελλάδα. Και τι θα υποστεί η χώρα μας από την αναστολή της Σένγκεν;   Θα υπόκεινται οι Έλληνες σε έλεγχο όταν επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό; Θεωρείται αυτό εθνική ταπείνωση ή το ότι μας κατηγορούν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας και θέλουν να επιβάλλουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία;
    Δεύτερον. Με την αναστολή της Σένγκεν επιτρέπονται οι επαναπροωθήσεις, οι οποίες σήμερα απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά. Άπαξ και μπει κάποιος στα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα η χώρα υποδοχής είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα ασύλου και να χορηγήσει στον μετανάστη ή τον πρόσφυγα (όλοι πρόσφυγες το παίζουν) τη λεγόμενη “χρυσή βίζα”.
    Κανείς δεν επαναπροωθείται. Όλοι μεταφέρονται στα ελληνικά νησιά και οι Τούρκοι δουλέμποροι κάνουν “χρυσές δουλειές”. Αν επανέλθουν οι επαναπροωθήσεις, το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή και του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορεί να ρυμουλκεί σκάφη ξανά στα τουρκικά χωρικά ύδατα όταν διαπιστώνεται πώς προέρχεται από αυτά η λέμβος με τους μετανάστες.
    Τρίτον και δύσκολο να εφαρμοστεί σήμερα, αλλά με την ισχύ των δύο πρώτων μέτρων είναι εφικτό. Να ανοίξουν πάλι τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά ή όπου αλλού υπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ελλάδα όταν γνωρίζει πώς δεν μπορεί να φύγει για την Ε.Ε. και ότι θα μείνει μέσα σε ένα κέντρο κράτησης για 18 μήνες και μετά θα απελαθεί.
    Λέμε ότι σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, καθ' ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 1.000.000 μετανάστες, αλλά όταν ανασταλεί η Σένγκεν τότε αυτές οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά και μετά από ένα χρονικό διάστημα είναι και πάλι εφικτό να λειτουργήσουν τα κέντρα κράτησης, όπου η κατάσταση θα είναι κάπως ελεγχόμενη.
    Σε περίπτωση αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων, που υπόσχονται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα νασφραγίσουντα ελληνικά σύνορα μέσα σε 48 ώρες. Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζεται ως ξέφραγο αμπέλι με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να εκτοξεύουν τα πυρά τους προς την Ελλάδα.
    Το κορυφαίο βέβαια είναι πώς η Γερμανία και οι Βρυξέλλες, το μπλοκ που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ αλλά εκβιάζει με αυτό για να μας φορτώνει συνεχώς μνημόνια, κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, ανοίγοντας φυσικά την όρεξη στην Άγκυρα που χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να εμβολίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
    Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί. Ήδη, όπως γράψαμε χθες, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων προειδοποίησαν με παραίτηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Τώρα, όσον αφορά την αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη Σένγκεν, που είναι μονόδρομος για να διασωθεί η χώρα από τις ορδές των μεταναστών και προσφύγων και από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι Ευρωπαίοι καλοθελητές σε βάρος της χώρας μας, θα πρέπει και η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες της και να πάρει άμεσα μία απόφαση.
    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ισορροπούν. Η μία είναι αυτή που θέλει “ανοιχτά σύνορα” και να παραμείνει η χώρα στη Σένγκεν λες και θα πάθουμε τίποτα αν βγούμε και η άλλη που αντιστέκεται στο γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και την εκφράζουν κυρίως οι κ.κ. Κοτζιάς και Τόσκας, οι οποίοι και αντιτίθεται στις κοινές περιπολίες γιατί γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για τα εθνικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου