Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μείωση 15% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ!



Μείωση 15% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ!
Μην το παίρνετε ‘’τοις μετρητοίς’’.
Είναι όμως μια ισχυρή ένδειξη των απόψεων και των επιδιώξεων των…. ‘’φίλων’’ μας ( Τόμσεν και φίλος, γίνεται ??? ) και το τι μας περιμένει.
    Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχώς σε ανοικτό διάλογο με τους θεσμούς και μέχρι στιγμής να έχει συμφωνηθεί ένα μέρος των δημοσιονομιών στόχων που επιδιώκουν οι τελευταίοι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, πως απορρίπτει το πρόγραμμα και θέλει να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα.
    Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ επιμένει πως το βάρος των περικοπών πρέπει να το υποστεί ο μέσος Έλληνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
    Αντιθέτως, η πηγή αυτή, είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.
    Μολονότι το Ταμείο δεν έχει επισήμως εκφράσει ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.
    Το ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς της πηγής αυτής. Παρέπεμψε όμως την εφημερίδα στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
    Η αδιαλλαξία του Ταμείου αποδίδεται από ορισμένους στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, τον Πάουλ Τόμσεν. «Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα».
    Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
    Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη -τη Ρουμανία κλπ- και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.
    Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.
    Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.
    Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνέχισε η πηγή της Huffington Post. Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.
    Η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου