Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σλοβενία: «Φρένο» στους πρόσφυγες από τις Αρχές



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σλοβενία: «Φρένο» στους πρόσφυγες από τις Αρχές
    Η σλοβενική αστυνομία έθεσε σε ισχύ από τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρά μέτρα προστασίας των συνόρων λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων από την Κροατία.
    Τρένο, στο οποίο επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες, ξεκίνησε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα από την πόλη Τσάκοβετς στη βόρεια Κροατία με προορισμό τη σλοβενική πόλη Σρέντιστσε ομπ Ντράβι, αλλά δεν επιτράπηκε η είσοδός του στη Σλοβενία.
    Οι πρόσφυγες κατέβηκαν από το τρένο και πεζοί συνέχισαν το ταξίδι προς τα σύνορα της Σλοβενίας, αλλά Σλοβένοι αστυνομικοί με σκύλους δεν τους άφησαν να περάσουν στη χώρα.
    Το τρένο παραμένει ακινητοποιημένο στον τελευταίο σταθμό στην Κροατία, στο Ματίνετς, επειδή δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κροατικών και σλοβενικών αρχών για την είσοδο του στη Σλοβενία.
    Παρ' ότι στους πρόσφυγες προτάθηκε να ζητήσουν άσυλο και να παραμείνουν στην Κροατία, όλοι συνέχισαν το ταξίδι περπατώντας παράλληλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Όταν έφτασαν στα σλοβενικά σύνορα αντίκρισαν μεταλλική περίφραξη και τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στη Σλοβενία.
    Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διέλευση 150 προσφύγων από τις πιο ευάλωτες ομάδες, με το σκεπτικό ότι αυτό θα οδηγούσε σε χωρισμό οικογενειών. Στις 4.30 το πρωί τελικά εισήλθαν στη Σλοβενία 150 γυναίκες και παιδιά.
    Οι υπόλοιποι πρόσφυγες περιμένουν ώρες στη βροχή και στο κρύο για να εισέλθουν στη Σλοβενία.
    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάριμπορ, Μπόγιαν Κίτελ, δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε η κατάσταση να διευθετηθεί ειρηνικά και ανθρώπινα.
    Όπως τόνισε, υπήρξαν κάποια μεμονωμένα επεισόδια, κυρίως φιλονικίες μεταξύ προσφύγων, καθώς οι άνθρωποι είναι νευρικοί και θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη.
    Σε άλλη συνοριακή διάβαση, στο Μπρέζιτσε 300 πρόσφυγες που επέβαιναν σε έξι λεωφορεία κατάφεραν να περάσουν σε σλοβενικό έδαφος σήμερα το πρωί, παρ' ότι η Σλοβενία ενημέρωσε την Κροατία ότι προσωρινά δεν μπορεί να δέχεται μετανάστες.
    Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε το Σάββατο τα νότια σύνορα της με την Κροατία ζώνη, από την οποία απαγορεύεται η είσοδος προσφύγων με αποτέλεσμα λεωφορεία και τρένα γεμάτα πρόσφυγες να καταφθάνουν πλέον από την Κροατία σε συνοριακές διαβάσεις με τη Σλοβενία.
    Σλοβένοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Σλοβενία μπορεί να δέχεται έως και 2.500 πρόσφυγες την ημέρα.
    «Η άφιξη και καταγραφή των προσφύγων και η μεταφορά τους σε κέντρα υποδοχής κυλάει σύμφωνα με το σχέδιο και χωρίς καθυστέρηση, αλλά η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στη χώρα θα εισέρχονται καθημερινά 2500 άνθρωποι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και βασικός συντονιστής υποδοχής προσφύγων, Μπόστιαν Σέφιτς.
    «Θα δεχθούμε νέο αριθμό μεταναστών όταν συγκεκριμένος αριθμός περάσει στην Αυστρία. Στους Κροάτες ομολόγους μας εξηγήσαμε ότι θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και ότι θα δεχόμαστε τόσους πρόσφυγες όσους μπορούμε να φροντίσουμε», ανέφερε ο κ. Σέφιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου