Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

10.Ο Στρατός μόνος…



10.Ο Στρατός μόνος…
Χρ. Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α.
    Είναι σύνηθες φαινόμενο, όταν ο Αξιωματικός (και όχι μόνον) αποστρατεύεται αισθάνεται ότι ο κόσμος που αφήνει πίσω του, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα καταστραφεί αφού ο ίδιος έφυγε…
    Έτσι η κριτική του είναι ιδιαίτερα αυστηρή (και σχεδόν πάντοτε άδικη) προς τους εν ενεργεία (αυτό το δήθεν δημοτικίστικο ‘’σε ενέργεια’’ είναι τουλάχιστον εκνευριστικό) μέχρι χθες συνεργάτες του, αφού «όταν είμαστε εμείς κάναμε τα πράγματα καλύτερα»…
    Αυτές τις μέρες έτυχε να επισκεφθώ διάφορες στρατιωτικές σχολές και άλλες μονάδες κοντά στην Αθήνα και να έλθω σε στενή επαφή και να συνεργαστώ με τα εν ενεργεία στελέχη του Στρατού μας, αλλά και με απλούς Στρατιώτες.
    Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι, ότι η δύσκολη δημοσιονομική (έτσι λέγεται τώρα το μπατηριλίκι) κατάσταση την οποία ζούμε, δεν έχει καθόλου επηρεάσει την προσήλωση των στελεχών στο καθήκον τους. Εργάζονται πάντοτε με συνείδηση και απόλυτη επίγνωση της σοβαροτάτης αποστολής τους. Μια ματιά στη Μονάδα και 2-3 κουβέντες μαζί τους, είναι αρκετά για να διαπιστώσει κάποιος τα παραπάνω.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς (το ξαναγράφω ΟΥΔΕΙΣ), διετύπωσε κάποιο σχόλιο για το οικονομικό, καίτοι είναι τοις πάσι γνωστό, ότι σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβιώσεως.
    Μα καλά δεν υπάρχουν, θα ρωτήσει ο δύσπιστος, δυσκολίες; Όλα καλά, όλα ανθηρά είναι;
    Και βέβαια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες πολλές φορές είναι ανυπέρβλητες. Δεν θα τις πούμε εδώ αφού οι αρμόδιοι (πιστεύω ότι) τις γνωρίζουν. Όμως από του σημείου οι όποιες δυσκολίες να διαλύσουν τα πάντα, υπάρχει κάποια απόσταση. Όχι λοιπόν. Ο Στρατός κρατάει και κρατάει καλά και γερά.
    Και κρατάει παρά τις μάχες που αναγκάζεται να δίνει καθημερινώς σε όλα τα επίπεδα. Από τις κόντρες με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για σοβαρά θέματα όπως η αναδιοργάνωση του Στρατού, όπου είναι υποχρεωμένος να τα βάλει με τους τοπικούς παράγοντες που αντιδρούν λυσσαλέα από το να φύγει μία μονάδα από την περιοχή τους ή για την διάρκεια της θητείας, ένα θέμα που καίει τους εθνοπατέρες καθόσον προσφέρει (ή κόβει) ψήφους, μέχρι τις ηλιθιότητες διαφόρων «επιτροπών για τα δικαιώματα των φαντάρων» ή κάπως έτσι, που δεν διστάζουν να κατασυκοφαντούν τον Στρατό εκτοξεύοντας κάθε είδους ψέμα και λάσπη εναντίον του.
    Προσφάτως μια τέτοια επιτροπή χάλασε τον κόσμο κατηγορώντας μεγάλο Κέντρο Εκπαιδεύσεως, ότι έδωσε στους νεοσυλλέκτους «ληγμένο» βούτυρο». Ποια ήταν η αλήθεια; Η ημερομηνία που είδαν στη συσκευασία τα καλόπαιδα της επιτροπής, ήταν η ημερομηνία παραγωγής και όχι λήξεως. Ούτε να διαβάσουν δεν ξέρουν οι αστοιχείωτοι.
    Δεν είναι όμως μόνον τα ψέματα των διαφόρων…αλληλέγγυων.
    Όταν φθάνει ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (που υποτίθεται ότι η παράταξη αυτή συμπαθεί το χακί) να έχει κάνει σημαία του, το ότι δεν πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα παρανόμως παρακρατηθέντα (ο καλύτερος όρος θα ήταν ‘’βουτηχθέντα’’), τότε αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του προβλήματος. Βεβαίως ο κ. Καμμένος το διακηρύσσει σε κάθε τόνο, αλλά…
    Αλλά και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ (χωρίς δυστυχώς εξαίρεση), μη θεωρηθεί ότι «σκίζεται», γι’ αυτό για το οποίο θα έπρεπε να «σκίζεται». Χωρίς πολλές φορές να έχουν καν υπηρετήσει την θητεία τους ή να έχουν υπηρετήσει 1-2 μήνες, διορίζονται υπουργοί για να λύσουν τα προβλήματα του Στρατού.
    Ένας πρώην Αρχηγός ΓΕΣ μου είχε πει: «Εμείς εδώ συν τοις άλλοις εκπαιδεύουμε και υπουργούς».  Μάλλον όμως δεν τους εκπαιδεύουν σωστά αφού βρέθηκε πρώην ΥΕΘΑ να ομολογήσει ότι κουβαλούσε σπίτι του απόρρητα σχέδια του Στρατού. Τι συνέπειες είχε; Καλά ευχαριστώ. Σπίτι όλοι καλά; Ή μάλλον όχι.  Του δώσανε μία τεθωρακισμένη BMW αξίας 700.000 ευρώ για να τα μεταφέρει με ασφάλεια.
    Προ καιρού ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Ήσυχος μπήκε στο λεωφορείο μαζί με νεοσυλλέκτους και ταξίδεψαν μέχρι τον ΚΕΤΘ (Αυλώνα), όπου διεπίστωσε τον άψογο τρόπο που έγινε η κατάταξη. Αλήθεια αμφέβαλε;
    Περιμένουμε τώρα τον κ. Ήσυχο να επισκεφθεί και μία στρατιωτική λέσχη και να συνομιλήσει με Αξιωματικούς (εν ενεργεία ή αποστράτους), αφού τελείωσε με τους στρατιώτες. Μάλλον ανάποδα άρχισε ο κ. αναπληρωτής.
    Περιμένουμε και από τον Υφυπουργό κ. Τόσκα να εγκύψει στα προβλήματα των στρατιωτικών σχολών, που είναι τεράστια. Έχει σαφή εικόνα, αφού μέχρι προσφάτως δίδασκε στη Σχολή Ευελπίδων. Καλός ο αντιφασισμός, αλλά δεν φτάνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου