Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

6.Δέκα στρατοί που έστειλαν παιδιά στην πρώτη γραμμή



6.Δέκα στρατοί που έστειλαν παιδιά στην πρώτη γραμμή
    Έχουμε δει χώρες να θυσιάζουν  άνδρες και γυναίκες στο στρατό για τα ιδανικά τους και για την ελευθερία τους. Πολλές φορές όμως στη φρίκη του πολέμου συμμετέχουν παιδιά και μάλιστα στην πρώτη  γραμμή.  Παιδιά που αποτελούν όπλο στα χέρια των φιλόδοξων και αδίστακτων πολιτικών και στρατιωτικών.
10. Ο Σερβικός στρατός κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
    Ο Σερβικός στρατός ενέταξε στο σώμα του ακόμη και ανήλικα αγόρια ηλικίας 8 ετών. Ο πιο γνωστός 8χρονος στρατιώτης ήταν ο Gavric, που αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατό, όταν έγινε μάρτυρας της σφαγής ολόκληρης της οικογένειάς του από τις δυνάμεις της συμμαχίας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.
    Ο μικρός στρατιώτης πολέμησε στο πλευρό του σέρβικου στρατού καθ' όλη τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι που υπέστη σοβαρά τραύματά επιστρέφοντας από τη μάχη στα βουνά του Καιμακτσαλάν, όποτε και αποσύρθηκε.
9. Οι Εβραίοι πολεμιστές που πολέμησαν για χάρη της Τσαρικής Ρωσίας
    Οι Εβραίοι πολεμιστές ήταν εκπαιδευμένοι ανήλικοι σε ειδικά σχολεία, όπου εκπαιδεύονταν να πολεμούν και να χρησιμοποιούν όπλα. Η εκπαίδευση διαρκούσε μέχρι την ηλικία των 12 ετών, όταν και ξεκινούσαν τη θητεία τους στο στρατό. Η δράση τους έγινε ευρύτερα γνωστή από τον ρόλο κλειδί που έπαιξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία.
    Ο λόγος της ένταξης τους στο τσαρικό στρατό ήταν η σωστή γαλούχηση των ιδεολογιών τους, καθώς ο Τσάρος πίστευε πως η ανατροφή τους εκτός του στρατοπέδου ενείχε τον κίνδυνο να δημιουργήσει μαλθακούς πολίτες.
8. Οι ναυτικές δυνάμεις του Ναπολέοντα
    Οι ναυτικοί του στόλου του Ναπολέοντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της φήμης του ιστορικού ηγέτη. Ωστόσο σε αυτές τις δυνάμεις συμπαραλαμβάνονταν και πολλοί ανήλικοι, που όχι μόνο πολεμούσαν, αλλά ήταν και υπεύθυνοι για την ετοιμότητα και τον ανεφοδιασμό των πολεμιστών με μπαρούτι.
    Η συγκεκριμένη εργασία ήταν τόσο επικίνδυνη που εκατοντάδες παιδιά τραυματίζονταν σοβαρά και άλλα έβρισκαν ακαριαίο θάνατό, από την ανάφλεξη μπαρουτιού.
7. Monte Pocero, Ισπανικός εμφύλιος
    Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της Ισπανικής ιστορίας. Χιλιάδες πολίτες και χιλιάδες ανήλικοι μαχητές, έχασαν τη ζωή τους. Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο ανάγκασαν πολλά ανήλικα αγόρια να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και να βρουν καταφύγιο σε απομακρυσμένες πόλεις, όπως το Monte Pocero.
    Όταν οι δυνάμεις του Φράνκο έφτασαν στην πόλη ήρθαν αντιμέτωπες με ένα στρατό από ανήλικα αγόρια ηλικίας 11 και 12 ετών.
6. Πολωνία, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
    Η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου επιστράτευσε και τα αγόρια που άνηκαν στους προσκόπους. Η δράση των ανήλικων αγοριών ήταν υπόγεια, αλλά πολύ σημαντική για την οργάνωση της επανάστασης κατά των δικτατορικών δυνάμεων.
    Φαίνεται πως οι ανήλικοι στρατιώτες ήταν αυτοί που εφοδίαζαν με όπλα τους πολεμιστές, φρόντιζαν τους τραυματίες και σε πολλές περιπτώσεις πολεμούσαν στον πλευρό τους. Το νεότερο σε ηλικία μέλος της οργάνωσης ήταν ηλικίας 12 ετών.
5. Κόκκινος στρατός, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
    Φαίνεται πως ο κόκκινος στρατός υιοθετούσε και ενέτασσε στις στρατιωτικές δυνάμεις ορφανά αγόρια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται περισσότερα από 25.000 ανήλικα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 έως 16 ετών πολεμούσαν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.
    Τα καθήκοντα των ανήλικων στρατιωτών ήταν η μεταφορά όπλων, η φροντίδα των τραυματισμένων και φυσικά να πολεμούν όταν ήταν απαραίτητο. Μάλιστα, αναφέρεται πως ένα 13χρονο κορίτσι είχε καταφέρει να γίνει τομεάρχης.
4. Η Ναζιστική Νεολαία, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
    Η Ναζιστική Νεολαία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ωστόσο η δράση της δεν σταματούσε εκεί, καθώς εκτός από την μύηση νέων, τα μέλη της πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων των SS.
    Το 1935 το 60% της νεολαίας της Γερμανίας άνηκε στην οργάνωση, με το ποσοστό να ανεβαίνει ανάλογα με την εξάπλωση των ναζιστικών ιδεολογιών. Η δράση τους ήταν τόσο αποτελεσματική που κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του ναζιστικού στρατού.
3. Οι συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε
    Οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε οδήγησαν στη στράτευση ακόμα και παιδιών, που εντάχθηκαν στο πλευρό των επαναστατικών δυνάμεων. Πολλά από τα παιδιά που στρατολογούνταν ήταν ορφανά. Οι ανήλικοι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να σκοτώνουν όποιον απαιτούσαν οι ανώτεροί τους και υποβάλλονταν, κυριολεκτικά, σε πλύση εγκεφάλου, προκειμένου να μετατραπούν σε όπλα στα χέρια των ανταρτών.
    Όσα παιδιά αρνούνταν να κάνουν όσα τους είχαν ζητηθεί ή έδειχναν οποιαδήποτε αδυναμία εκτελούνταν εν ψυχρώ από τους ίδιους τους "συντρόφους" τους.
2. Ο στρατός της αντίστασης, βόρεια Ουγκάντα
    Ο στρατός της αντίστασης τρομοκρατεί την Ουγκάντα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Αρχικά σχηματίστηκε για να προβάλλει αντίσταση στην κυβέρνηση, ωστόσο πολύ γρήγορα άρχισε να ελέγχει μεγάλες περιοχές της χώρας.
    Ο στρατός άρχισε να απαγάγει παιδιά και να τα αναγκάζει να πολεμούν στο πλευρό του, μάλιστα τις περισσότερες φορές εκτελούσε τις οικογένειές τους και τα υπέβαλλε σε πλύση εγκεφάλου, προκειμένου να σκοτώνουν και να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους.
1. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα
    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα, πολλά ανήλικα παιδιά απήχθησαν, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των πολεμιστών. Έτσι ανήλικοι στρατιώτες πολεμούσαν στη πρώτη γραμμή για λογαριασμό και των δυο πλευρών.
    Πολλά από τα παιδιά εκπαιδεύονταν για επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF μέχρι το 2003 περισσότερα από 6.000 παιδιά είχαν ενταχθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις.
    Μάλιστα, μετά τη λήξη του πολέμου η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δημιούργησε ειδικά κέντρα αποκατάστασης για τα παιδιά που πολέμησαν, ώστε να καταφέρουν να επανενταχθούν στη κοινωνία και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου