Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

7.…ΕΙΣ ΤΑ ΕΞ ΩΝ ΣΥΝΕΤΕΘΗ…αλλά την ζημιά την έκανε.



7.…ΕΙΣ ΤΑ ΕΞ ΩΝ ΣΥΝΕΤΕΘΗ…αλλά την ζημιά την έκανε.
Νέο κόμμα από Φλωρίδη-Διαμαντοπούλου
    Ενας νέος παράγοντας φαίνεται ότι εισέρχεται στο εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, προεξαρχόντων των πρώην υπουργών Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη εργάζονται στην κατεύθυνση της συγκρότησης πολιτικού φορέα.
    Ο Γιώργος Φλωρίδης, έχει συνυπογράψει σχετικό κείμενο με την Α. Διαμαντοπούλου προ ημερών με το οποίο ζητούσαν την δημιουργία «Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου που σήμερα δεν υπάρχει».
    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action 24) ο κ. Φλωρίδης τόνισε: «Μας ενδιαφέρει ο συντονισμός και η σύμπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Αυτός ο χώρος πρέπει να καλυφθεί, αυτός ο κόσμος που αγωνιά για την Ελλάδα, πρέπει να εκπροσωπηθεί.Αυτό σημαίνει οπωσδήποτε πολιτικός φορέας» επεσήμανε.
    Ερωτηθείς αν προλαβαίνουν τις προθεσμίες για τυχόν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Γνωρίζω τις προθεσμίες και τις δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι αυτό το πράγμα μπορεί να καταλήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στόχος είναι αυτό το ρεύμα να συγκροτηθεί».
    Η Αννα Διαμαντοπούλου εξάλλου (Vima fm) είπε πως δεν λέει ότι θα κάνει κόμμα αλλά πως «υπάρχει μια κοινωνική ανάγκη να εκφραστεί ο χώρος ενός κέντρου με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο που δεν υπάρχει σήμερα και δεν εκφράζεται σήμερα με τον τρόπο που θα ήθελε ο κόσμος και αυτή η έκφραση απαιτεί αυτόν τον νέο πόλο, που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
    Οπως εξήγησε «υπάρχουν διάσπαρτες δυνάμεις στο κομματικό σύστημα και εκτός πολιτικού συστήματος. Πρέπει να υπάρξει ένας νέος χώρος, μια συμπαράταξη δυνάμεων. (...) Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες και συζητούν και δουλεύουν πάνω σε αυτή την προσπάθεια και θα ήταν καλό να ευοδωθεί σε αυτές τις εκλογές» επεσήμανε.
    Είναι σαφές πως το πλαίσιο των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμίσεων στο οποίο αναφέρονται η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης δεν περιλαμβάνεται ούτε το σημερινό ΠΑΣΟΚ στο οποίο δεν δραστηριοποιούνται πλέον, ούτε το υπό εκκόλαψη κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.   Πιθανότερη δεξαμενή συνεργασίας είναι ο χώρος του Ποταμιού με το οποίο θα συμπράξει και ο Σπύρος Λυκούδης.
    Στην ίδια γραμμή με Φλωρίδη-Διαμαντοπούλου είναι και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος σε παρέμβασή του το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει την συγκρότηση νέας πολιτικής δύναμης.

Αποφασισμένος να ιδρύσει κόμμα ο ΓΑΠ. Ο καυτός διάλογος με Βενιζέλο
    Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται έτοιμος αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν υπάρξει Πρόεδρος μετά την τρίτη ψηφοφορία και η χώρα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές,να προχωρήσει στη   δημιουργία νέου κόμματος.
    Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».
    Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να εμφανίστηκε ανοικτός να προσφέρει ακόμη και την θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έφερε κάτι καινούργιο κατά την 20λεπτη συνάντησή τους στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τον πρώην πρωθυπουργό.
    Πλέον, κύκλοι και από τις δύο πλευρές αναφέρουν πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Δευτέρας, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει το όνομα του νέου κόμματος, που θα ιδρύσει.
Οι διάλογοι Βενιζέλου - Παπανδρέου
Βενιζέλος: «Γιώργο μαθαίνω ότι θα κάνεις κόμμα».
Παπανδρέου «Τα διαβάζω κι εγώ, Βαγγέλη...»
Βενιζέλος: «Πρέπει να είσαι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησέ με μετά τις εκλογές. Εχεις την ηθική και πολιτική υποχρέωση να είσαι στα ψηφοδέλτια του κόμματος που σε ανέδειξε. Σου μιλώ σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σαν προσωπικός φίλος του πατέρας σου Ανδρέα Παπανδρέου. Η θέση σου είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Είμαι ανοικτός σε ό,τι θέλεις
Παπανδρέου: «Ποιο ΠΑΣΟΚ; Αυτό που κατέβηκε ως Ελιά στις ευρωεκλογές; Ξερεις ότι έχω διαφωνήσει»
Βενιζέλος: «Γιώργο, θα κάνω διεύρυνση όπως έκανες και εσύ με Μάνο και Ανδριανόπουλο. Θα κατέβουμε ως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη με τον ήλιο στο λογότυπο. Και όποιος διασπάσει την δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ θα φέρει ακέραια την ευθύνη».
Παπανδρέου: «Οι θέσεις μου είναι γνωστές και δημόσια διατυπωμένες. Επ' αυτών δεν έλαβα κάποια απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα αναγεννησιακό σοκ»
Η ανακοίνωση Παπανδρέου για το τετ α τετ
    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες.
    Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του.
    Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση.

Ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια του Γιώργου Παπανδρέου
    Ο Σαμαράς θα «κρίνει» πότε θα ανακοινώσει το κόμμα του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα.
    Οσο σόλοικο και αν ακούγεται έχει εξήγηση: Ο πρώην Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το κόμμα που θα ιδρύσει μόλις προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λένε συνομιλητές του. Προσδιορίζουν δε αυτό το διάστημα μεταξύ της Δευτέρας 29ης Δεκεμβρίουτην ίδια ημέρα δηλαδή της τρίτης ψηφοφορίας για τον πρόεδρο – μέχρι τις 31/12.
    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί εντός δέκα ημερών από την αποτυχία εκλογής Προέδρου μετά την τρίτη ψηφοφορία. Δεδομένου ότι το Μαξίμου διαμηνύει πως αν φτάσουμε σε πρόωρες κάλπες θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να υπάρξουν και τουλάχιστον 25 ημέρες προεκλογικής περιόδου. Ετσι από το πότε θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την διάλυση της Βουλής, θα εξαρτηθεί και η ανακοίνωση του νέου φορέα από τον Γιώργο Παπανδρέου.
    Στο επιτελείο της Πειραιώς, όπου είναι το Ιδρυμα Παπανδρέου είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να ανατραπούν τα δεδομένα και να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.
    «Οσοι πιστεύουν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύουν σε θαύματα» λέει συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού. Μάλιστα, αυτό ήταν το μόνο σημείο στο οποίο... συμφώνησαν οι Παπανδρέου-Βενιζέλος κατά την έκτακτη μεσημβρινή τους συνάντηση, όπου διαπιστώθηκε ότι οδηγούνται οριστικά σε διαζύγιο.
    «Αν ωστόσο, παρά τα δεδομένα, εκλεγεί πρόεδρος;» ρωτήσαμε συχνό συνομιλητή του Γ. Παπανδρέου.     «Τότε διαμορφώνονται άλλα δεδομένα, θα πρέπει να επανεξεταστούν» απάντησε με νόημα.

Ποιοί θα είναι στα ψηφοδέλτια
    Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ είναι ως εκ τούτου επί θύραις, καθώς στο επιτελείο Παπανδρέου έχουν σχεδόν ετοιμάσει τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα κατέβει στις εκλογές.
    Ορισμένοι από τους νυν βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου: Ο Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Λάρισα, ο Θάνος Μωραϊτης στην Αιτωλοακαρνανία ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και ο Συμεών Κεδίκογλου (στην Εύβοια) και Κώστας Τριαντάφυλλος (στη Χίο), όπως και ο Νίκος Σηφουνάκης στη Λέσβο. Δεν αποκλείεται να προσέλθουν και άλλοι εν ενεργεία βουλευτές, εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι έχουν ελπίδες επανεκλογής τους στις περιφέρειες που κατέρχονται. Ωστόσο, για την ώρα, για λόγους θεσμικούς τονίζουν ότι «μέχρι να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, είμαστε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
    Επίσης, ο Γιώργος Πεταλωτής θα είναι υποψήφιος στην Ροδόπη, ο Σωκράτης Ξυνίδης στην Ξάνθη, ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο Λασίθι, ενώ ο Φίλιππος Πετσάλνικος αναμένεται να μπει στο Επικρατείας.
    Στο κόμμα Παπανδρέου αναμένεται να ενταχθούν και νεότερα στελέχη αλλά και εκτός τρέχουσας πολιτικής σκηνής για να δώσει «αέρα» ανανέωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου