Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

4.Επαναφέρουν το «casus belli» οι Τούρκοι για τα 12 μίλια



    Ο ναύαρχος Μποστάνογλου σημείωσε πως εάν η Ελλάδα θέλει επέκταση των ναυτικών μιλιών στα 12 ναυτικά μίλια επανέρχεται το «casus belli» επικαλούμενος την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου από το 1995.
    Με casus belli απειλεί την Ελλάδα ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο ναύαρχος Μποστάνογλου, σε συνέντευξή του στην Cumhuriyet είπε πως αν ο όγκος συναλλαγών της Τουρκίας το 2023 φτάσει το ένα τρισ. δολάρια, μπορεί να διατηρηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας σταθερός.   Επειδή, όμως, οι εξαγωγές της Τουρκίας γίνονται κυρίως από θαλάσσης ο Μποστάνογλου τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί κανονική ροή του εμπορίου με τις γειτονικές χώρες.
    Τότε, μάλιστα, σημείωσε πως εάν η Ελλάδα θέλει επέκταση των ναυτικών μιλιών στα 12 ναυτικά μίλια επανέρχεται το «casus belli», ενώ τόνισε πως ό,τι γίνεται καθορίζεται από την απόφαση του 1995 του τουρκικού Κοινοβουλίου ως προς τη δικαιοδοσία σε γύρω θάλασσες της Τουρκίας. «Οι προβλέψεις για το μέλλον της θέσης της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή ως ένα ισχυρό κράτος συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά μέσο όρο πάνω από 90% οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών μεταφέρονται δια θαλάσσης», σημείωσε ο Τούρκος ναύαρχος.
    «Τα θαλάσσια σύνορά μας είναι σημαντικό να καθορίζονται με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο Μποστάνογλου, προσθέτοντας:  «Η προτεραιότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των συμφερόντων μας στα μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως το ζήτημα της Κύπρου και από το 2010 η Βόρεια Αφρική και η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου