Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

9.1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ



9.1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
Το έστειλε ο Γεώργιος Σιδερής
    Η πρώτη εκδήλωση της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) που έλαβε χώρα την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη από κάθε πλευρά. Τόσο από την άποψη των εισηγήσεων, οι οποίες ήταν συνοπτικές και ουσιαστικές και έδωσαν την εικόνα ενός συγκροτημένου φορέα, με υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη, όσο από την άποψη του μεγάλου αριθμού και της ποιότητας εκείνων που την παρακολούθησαν. 
    Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΑΣΑ αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή της καθώς και στους στόχους και το όραμα της Ακαδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της Στρατηγικής Ανάλυσης, ως κύριου στοιχείου των στρατηγικών σπουδών. Στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπάρχει σημαντικός αριθμός στελεχών – εν ενεργεία και εν αποστρατεία - με υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τίτλων σπουδών, καθώς και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Τα στελέχη αυτά, με μακρά εμπειρία στα θέματα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και υψηλό αίσθημα αφοσίωσης προς την Πατρίδα, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών, σε όλα σχεδόν τα πεδία.
    Με βάση το δεδομένο αυτό δημιουργήθηκε η ΑΣΑ, καταρχήν από επιστήμονες προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Πολύ σύντομα πλαισιώθηκε από προσωπικότητες του διπλωματικού και ακαδημαϊκού χώρου και άλλους επιστήμονες υψηλού κύρους, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν ως εισηγητές στο συνέδριο. Μέσα στον πρώτο μήνα από την επίσημη λειτουργία της ΑΣΑ, τα αρχικά 48 (ιδρυτικά) μέλη υπερδιπλασιάσθηκαν.
     O  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, με σύντομη ομιλία του χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου και εξήρε την σημασία της ίδρυσης της ΑΣΑ ως φορέα επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας που δεν πρέπει να χάνεται αλλά να προσφέρει στην εθνική άμυνα.
    Κατά την   Ενότητα του συνεδρίου, με θέμα Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, έγινε αναφορά σε ζητήματα εθνικής στρατηγικής υπό τις συνθήκες και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο 21ο αιώνα. Ειδικότερα, παρουσιάσθηκαν  οι  προκλήσεις  ασφάλειας  που  αναδύονται  στην  ευρύτερη  ευρωμεσογειακή περιοχή, ο κρίσιμος ρόλος της Ηγεσίας στη διαχείριση των προβλημάτων εθνικής στρατηγικής και τα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδας. Παρουσιάσθηκε επίσης η ανάγκη ίδρυσης ενός θεσμικού οργάνου χάραξης και χειρισμού των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας που αφορούν στην υψηλή στρατηγική της Χώρας και διατυπώθηκε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
    Κατά την 2η Ενότητα με θέμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ & Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες που υπάρχουν ή βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο για την επιτήρηση θαλασσίων συνόρων, τονίσθηκε ότι η σημασία της οικονομίας ως η αόρατος χειρ που εξασφαλίζει την ύπαρξη της σιδηράς πυγμής των όπλων και επισημάνθηκε η ανάγκη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια, ενώ διατυπώθηκε η πρόταση εισαγωγής τροποποίησης στον σχετικό νόμο του ΥΠΕΚΑ ώστε μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες να διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρουσιάσθηκε επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνολογιών διττής χρήσης, η ανάπτυξη των οποίων δύναται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα, βρίσκοντας στη συνέχεια εφαρμογές στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Τέλος επισημάνθηκε ότι η ποιοτική επιχειρησιακή ανάλυση και σχεδίαση, εγγυώνται τον προσδιορισμό των ενδεδειγμένων επιχειρησιακών αναγκών, των οποίων η κάλυψη θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη αμυντική ισχύ και ασφάλεια της χώρας.
    Εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρέστησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, η υφυπουργός Μέσων Ενημέρωσης Σοφία Βούλτεψη, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Βουλευτής Κώστας Τσιάρας, εκπρόσωπος της ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, Επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων και ΕΛ.ΑΣ, και πολλοί άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι ενώσεων, συνδέσμων, ινστιτούτων κλπ. Παρέστησαν επίσης Ακόλουθοι Άμυνας ξένων πρεσβειών, μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Αλβανίας.
    Η γενική εικόνα που αποκόμισαν οι προσελθόντες ήταν ότι με την ίδρυση της ΑΣΑ δημιουργήθηκε κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Περισσότερα από 200 άτομα σημείωσαν τα στοιχεία τους στη γραμματεία του συνεδρίου προκειμένου να γίνουν αποδέκτες των δημοσιεύσεων της ΑΣΑ. Αρκετοί που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα ενδιαφέρθηκαν να γίνουν μέλη. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ακροατήριο αποτελείτο κατά πλειονότητα από νέους – στρατιωτικούς και μη.  Ανάμεσά τους πολλοί επιστήμονες με εξειδίκευση σε καίριους τομείς που συνάπτονται με την εθνική στρατηγική. 
    Τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σύντομα στον ιστότοπο της ΑΣΑ www.acastratn.org 
Συμπερασματικά, η εκδήλωση αυτή δημιούργησε τις βάσεις μιας ιδιαίτερα θετικής προοπτικής για την ΑΣΑ, γεννώντας ελπίδες – ίσως και απαιτήσεις - για κάτι διαφορετικό. Το κύριο χαρακτηριστικό της ΑΣΑ, ως επιστημονικού φορέα, έγκειται στο ότι διαθέτει ένα δυναμικό μελών που συνδυάζουν επιστημονικό κύρος, μακρά επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τεχνογνωσία.
    Κατέστη εμφανές, και εκφράστηκε από πολλούς εκ των παρισταμένων, ότι από την ΑΣΑ μπορεί να προκύψουν όχι απλώς θεωρητικές αναλύσεις αλλά ουσιαστικές και πρακτικές προτάσεις – ίσως και λύσεις - για σημαντικά ζητήματα πολιτικής εθνικής άμυνας. 
Εκ της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου