Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

9.ΥΕΘΑ είπατε; Κίνηση ματ!

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.ΥΕΘΑ είπατε;  Κίνηση ματ!
Βασίλειος Νικολόπουλος Ταξίαρχος εα- Πρόεδρος ΠΟΣ
    Πρόσφατα η κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή της τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Από τότε, όπως είναι…φυσικό στα ελληνικά πράγματα, έχει αναπτυχθεί μια σεναριολογία για το καταλληλότερο πρόσωπο που θα μπορούσε να καλύψει τη χηρεύουσα τον Οκτώβριο του 2014 θέση του ΥΕΘΑ.  Μέχρι και γκάλοπ είδε το φως της δημοσιότητας για το θέμα.
    Δεν προτίθεμαι βέβαια να συμμετάσχω σε αυτή τη σεναριολογία, αλλά να καταθέσω μόνο προβληματισμούς και σκέψεις.
    Από την αρχή της κρίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους βρέθηκαν πολλές φορές στο επίκεντρο των εξελίξεων, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.  Ήταν βλέπετε ο εύκολος στόχος, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων, της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν στην απαγόρευση της δημόσιας έκφρασης του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και λόγω της.... μετριότητας ή νοοτροπίας ορισμένων από τους κατά καιρούς πολιτικούς προϊστάμενους τους, οι οποίοι αποδείχθηκαν τελικά κατώτεροι των περιστάσεων. Από το κατά φαντασία πραξικόπημα του 2011, τις αλλεπάλληλες μειώσεις των προϋπολογισμών του ΥΠΕΘΑ (το 2014 μειώθηκε κατά 52,67% έναντι του 2009), μέχρι το «λάθος» του ΥΠΟΙΚ στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων και την απροθυμία στη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. 
    Τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα, διαπιστώσαμε αρκετές φορές, εξ αιτίας των «διαρροών», κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών προς τα ΜΜΕ, τον κοινωνικό αυτοματισμό άλλων εργασιακών ομάδων κατά των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ, σε σχέση με το μισθολόγιο τους, παρά τις τεράστιες και άδικες, όπως αποδείχθηκε, μειώσεις που έχουν υποστεί και κατ’ επέκταση τα πλήγματα στο ηθικό και την αξιοπρέπειά τους.
    Όπως επίσης δεν ξεχνάμε τις λεκτικές προσβολές και απειλές σε βάρος του προσωπικού των ΕΔ από υψηλόβαθμα στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και τις απειλές του νυν Υπουργού Οικονομικών ότι «. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία» που αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως προβλέπουν το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους !!!!
    Όαση σε όλες αυτές τις προσπάθειες μείωσης του έργου των ΕΔ, που, χωρίς υπερβολή, αγγίζουν τα όρια του διασυρμού του προσωπικού τους, είναι η πρόσφατη απόφαση 2192/2014 του ΣτΕ, που αναφέρει σαφώς «…η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, όπως εξειδικεύεται από τους εκτελεστικούς του άρθρου 45 του Συντάγματος νόμους, συνίσταται στη διασφάλιση της εθνικής άμυνας, έννοια στην οποία περιλαμβάνεται η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η προστασία των ελλήνων πολιτών έναντι εξωτερικών επιθέσεων και απειλών και η εν γένει υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, σκοπών, δηλαδή, που, ως εκ της φύσεώς τους, συνάπτονται άμεσα με την ίδια την κρατική υπόσταση.  Έμμεση αναγνώριση της αποστολής αυτής αποτελεί, εξάλλου, και η εκ του Συντάγματος ανάθεση της αρχηγίας των ενόπλων δυνάμεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απονέμει τους βαθμούς στα στελέχη τους…».
    Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να «ηρεμήσει» και να νοιώσει την «ομπρέλα», αλλά και την εμπιστοσύνη του Κράτους. Να εφαρμοσθούν οι δικαστικές αποφάσεις, χωρίς «εκπτώσεις», δείχνοντας ΕΜΠΡΑΚΤΑ η Κυβέρνηση το σεβασμό προς το προσωπικό των ΕΔ και την αναγνώριση του έργου τους.  Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να κρατηθούν μακριά και έξω από τα Κόμματα.
    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνιος Σαμαράς, με διάφορες ιδιότητες, έχει εκφράσει τις απόψεις του και τα συναισθήματά του για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους.  Αποσπασματικά αναφέρονται τα παρακάτω:
    «….συνοψίζω:  Πρώτον:  Αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων ως εργαλείου της Εθνικής Άμυνας και στήριξης της Διπλωματίας.»  Από την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στις 6 Μαΐου 2011.
    «Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι θα δώσουμε μάχη προκειμένου να αποκλειστούν άλλες μισθολογικές περικοπές.  Αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί τους έχουμε ανάγκη ως Έθνος, αλλά και γιατί κι εκείνοι πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει πρόνοια για αυτούς……….η Πολιτεία αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνουν καθημερινά για την Ελλάδα». Αντώνιος Σαμαράς Πρόεδρος της ΝΔ, 12 Απρ 2012.
    «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα φανεί το ξέφωτο.  Η Πατρίδα θα αποδώσει και στους άντρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που τους αξίζει.  Για να αισθάνεστε κι εσείς ότι η δικιά σας η προσφορά στην Πατρίδα γίνεται με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας από την Πατρίδα», Αντώνιος Σαμαράς, Πρωθυπουργός, 19 Απρ 2013.
    «Η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις.   Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν.»  Πρόγραμμα ΝΔ.
    Μήπως λοιπόν ήρθε ο καιρός και η ευκαιρία να υλοποιηθούν οι παραπάνω απόψεις και δεσμεύσεις για το κύρος των ΕΔ, την αναπτέρωση του ηθικού του προσωπικού τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, με την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;  Συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση!  Κίνηση ματ!


2 σχόλια:

  1. Τι σύμπτωση!!! Πολλοί είχαν την ίδια σκέψη !!! (Δείτε και εδώ http://kranosgr.blogspot.gr/2014/08/blog-post_828.html και εδώ http://www.onalert.gr/stories/antonis-samaras-o-epikratesteros-yetha)
    Λέτε με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Ή μήπως διακινούν κυβερνητικές απόψεις και προλειαίνουν το έδαφος και καταμετρούν αντιδράσεις;
    Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος πολλών που για πολύ καιρό πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες περί δήθεν υπεράσπισης των συμφερόντων των αποστράτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σωθήκαμε με τον δον Κιχώτη στο ΥΕΘΑ. αγαπητοί συνάδελφοι ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθούν τα όνειρα σας είναι να ξυπνήστε. Εγερτήριο στη γλώσσα μας. ο δεν ελπίζω τίποτε, είμαι ελεύθερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή