Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

8. «Καραμπόλα» στις διορίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8. «Καραμπόλα» στις διορίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Αν δεν φτιάξουν το TAXISNET, προκοπή δεν γίνεται. Γιατί, ό τι και να λένε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ.
Πιθανόν, ο αρχικός σχεδιασμός να μην είχε προβλέψεις για όλα αυτά που ζητούν να κάνουν, και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο όγκος δεδομένων, αλλά και ο αριθμός χρηστών.
Είναι αυτό που λέμε ‘’ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ’’
newmoney.gr
    Σε παράταση «πολλών ταχυτήτων» φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η «χρυσή τομή» που έχει βρεθεί είναι να καταστεί λήγουν σταδιακά οι προθεσμίες υποβολής του Ε1, ώστε να μην κινδυνεύσει με υπερφόρτωση το σύστημα Taxisnet εάν τυχόν μπουν όλοι οι φορολογούμενοι τελευταία ημέρα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.
    Παρότι και το σχέδιο αυτό προκαλεί πονοκεφάλους νομικής φύσεως στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να προκρίνεται η λύση να μην ισχύσει μία ενιαία καταληκτική διορία για τα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει δήλωση.
    Καθώς η παράταση για τις δηλώσεις Ε1 συμπαρασύρει και άλλες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν «λύση-πακέτο» που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις διορίες που γνώριζαν πως έχουν οι φορολογούμενοι. Με βάση το πιο πιθανό σενάριο:
- Η διορία υποβολής των αρχικών δηλώσεων Ε1 θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αντί της 30ης Ιουνίου) με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 του μηνός. Νωρίτερα όμως και κάθε μέρα θα λήγει και η διορία για κάποιους φορολογούμενους, αναλόγως του τελικού ψηφίου του ΑΦΜ τους.
- Η διορία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα) θα παραταθεί επίσης. Μάλλον θα ισχύσει η ίδια καταληκτική ημερομηνία ή μπορεί να φτάσει και στα τέλη του μηνός. Η πληρωμή των εκκαθαριστικών όμως για όλες τις δηλώσεις θα γίνεται στις 31 Ιουλίου, εφάπαξ ή με δόσεις.
- Αλλαγές σχεδιάζονται και στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν χωρίς πρόστιμα τα λάθη στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας.
- Παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ισχύσει και για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Έσχες»). Με ειδική διάταξη οι υπόχρεοι θα έχουν από φέτος περιθώριο τριών να τις υποβάλουν, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.
- Αλλαγές ετοιμάζονται και στην προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.
    Προσπάθεια του υπουργείου είναι να διευκολύνει φορολογουμένους και λογιστές ώστε να μην συμπέσουν ταυτόχρονα οι υποβολές των δηλώσεων αυτών, με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα γίνεται κανονικά στα τέλη Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου