Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

8.Πάνω από 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Πάνω από 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας
    Περισσότερα από 30 εκατ. βαρέλια είναι τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου συμβούλου που ανακοίνωσε σήμερα η Energean Oil & Gas η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής.
    Συγκεκριμένα, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 11,9 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Πρίνου, 3,4 εκατ. για το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και 15 εκατ. για το κοίτασμα «Έψιλον» ενώ είναι συνολικά αυξημένα κατά 3 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το 2013 οπότε εκτιμώνταν σε 27 εκατ. βαρέλια.
    Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις βασίστηκαν στην νεότερη αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη των πετρελαϊκών πεδίων στον κόλπο της Καβάλας, στην επανεπεξεργασία σεισμικών ερευνών καθώς και στα στοιχεία που συνελέγησαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Πρίνο το φθινόπωρο του 2013.
    Στα 33 χρόνια παραγωγής έχει συνολικά δώσει 109,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ άλλα 3,9 εκατ. βαρέλια έχει δώσει ο Βόρειος Πρίνος. Το δε κοίτασμα «Έψιλον» είχε παράξει, στην περίοδο 2010- 2011 περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου.
    Στην αναφορά του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose επισημαίνεται ότι, παρόλο που ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος αποτελούν δύο ώριμα κοιτάσματα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσθήκης επιπλέον παραγωγής μέσω της πραγματοποίησης νέων γεωτρήσεων, της αξιοποίησης διαφυγόντος πετρελαίου, της βελτίωσης της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγαδιών καθώς και της βελτιστοποίησης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων όπως η εισπίεση νερού και αερίου στο κοίτασμα. Ανάλογα, πρόσθετη παραγωγή θα προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον» το οποίο έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas.
    Με αφορμή τις νέες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας έχει μέλλον τουλάχιστον για μια 15ετία και, ανάλογα, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η καθημερινή συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται στη συστηματική έρευνα, τη διαρκή προσπάθεια του επιστημονικού δυναμικού και τις επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών.
    Με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου και με δεδομένη την μέριμνα για το περιβάλλον και τις τουριστικές δραστηριότητες, η εταιρία προγραμματίζει το νέο γεωτρητικό της πρόγραμμα στον Πρίνο, στον Βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα «Έψιλον» το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής και το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου