Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

8.Διεθνή κοράκια «παζαρεύουν» κόκκινα δάνεια!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να μην ξεχνιόμαστε, τώρα με τις…’’εκλογές’’
    Ραντεβού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διεθνή funds, τα οποία και βολιδοσκοπούν την κατάσταση για την εξαγορά κόκκινων δανείων. Τα «distress funds» όπως λέγονται, θέλουν να αγοράσουν – κυρίως επιχειρηματικά - δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται ή είναι στο όριο να γίνουν «κόκκινα» σε εξευτελιστικές τιμές.
    Η αγορά αυτών των δανείων κρύβει... ευκαιρίες, καθώς η μεταπώλησή τους μπορεί να γίνει σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασαν το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο. Η φημολογία κάνει λόγο για αγορά κόκκινων δανείων ακόμα και στο 10%-15 της αξίας τους!
«Αφήστε επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν» !
     Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, απευθυνόμενος προς τις διοικήσεις των τραπεζών.  Ο λόγος είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να «αδειάσουν» άμεσα από κόκκινα δάνεια, μιας και σε λίγους μήνες από τώρα θα περάσουν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Σε περίπτωση που η ΕΚΤ θεωρήσει ότι τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν φτάσει σε τεράστια επίπεδα, θα αναγκάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει δράση. Και γιατί λέμε το ΤΧΣ; Γιατί έχει στα ταμεία του περίπου 11,5 δισ. τα οποία έχει δανειστεί το ελληνικό δημόσιο από την τρόικα για τις τράπεζες.
    Στόχος των τραπεζών, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν είναι να γίνει γενικό ξεπούλημα, αλλά να φτιάξει η πραγματική οικονομία. Πώς;
    Αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης λόγω δανείων, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με άλλες εταιρίες του κλάδου τους εντός ή εκτός Ελλάδας ή να βρουν... επενδυτές!
    Σε περίπτωση που οι συνεργασίες δεν προχωρήσουν υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, μάλλον εφιαλτικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες που έχουν στα χέρια τους το χρέος των εταιριών, θεωρούνται ως... ιδιοκτήτες. Συνεπώς, μπορούν να πωλήσουν το δάνειο σε μια άλλη εταιρία ή ένα fund σε όποια τιμή θέλουν, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα βράδυ οι νέοι ιδιοκτήτες του δανείου θα μπορούν να αποκτήσουν ακόμα και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση.
Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια
    Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών μετρά περισσότερα από δυο εκατομμύρια δάνεια σε καθυστέρηση, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο καταγγελίας, δηλαδή έχουν σταματήσει οι πληρωμές από τους οφειλέτες για πάνω από τρεις μήνες.
    Από αυτά, τα 300.000 είναι στεγαστικά, τα 800.000 καταναλωτικά, ενώ η οικονομική ασφυξία έχει παγώσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» της πραγματικής οικονομίας. 100.000 επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ κάτι λιγότερο από 1 εκατ. είναι οι «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες.
    Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, διαμηνύουν ότι τα distress funds δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για απλές κατοικίες ή καταναλωτικά δάνεια πολιτών, αλλά για δάνεια εμπορικών ακινήτων, επιχειρηματικά κ.α. τα οποία διαθέτουν υπεραξία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου