Τρίτη 27 Μαΐου 2014

8.ΙΚΑ Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.ΙΚΑ Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου
    Αποκλειστικώς ηλεκτρονικά θα υποβάλλεται από την 1η Ιουλίου 2014 η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ενημερώνει η διοίκηση του ιδρύματος.
    «Η διαδικασία είναι πολλαπλά επωφελής», αναφέρεται στη ανακοίνωση, «με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και, γενικά, αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Με τις δυνατότητες αυτές», προστίθεται, «περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων -προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2014 οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την αίτηση συνταξιοδότησής τους πρέπει απλώς να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ιδρύματος (www.ika.gr) και να εισαγάγουν τους κωδικούς που τους έχουν χορηγηθεί από την εφορία για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
    Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα υποστηρίζει τους ασφαλισμένους με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης συνταξιοδότησης.
    Παράλληλα, εξακολουθεί να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων, με τον κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσους επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.
    Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που προτίθενται να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης Ιουλίου και μετά θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να εξοικειωθούν με τη νέα διαδικασία, με δεδομένο ότι η προαιρετική δυνατότητα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης στα υποκαταστήματα διατηρείται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2014.
    Σε περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης, οι ασφαλισμένοι ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους θα πρέπει να προσέλθουν στο τμήμα Μητρώου οποιουδήποτε υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τα στοιχεία ταυτοποίησης των ασφαλισμένων (δελτίο ταυτότητας/ διαβατήριο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμό μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου