Τρίτη 27 Μαΐου 2014

1.ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ Προς μία γερμανική Ευρώπη και Ε.Ε. των ανέργων!

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ Προς μία γερμανική Ευρώπη και Ε.Ε. των ανέργων!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
    Ευρωπαϊκός και παγκόσμιος Τύπος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωεκλογές και τη σημασία των αποτελεσμάτων τους, εντοπίζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και της γερμανικής δύναμης, ενώ εστιάζουν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι -ανεργία, ενέργεια, εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα και με ανάλυση του BBC.
    Η γαλλική «Λιμπερασιόν» αναφέρεται στη δύναμη που έχει η Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ το 2014. Η εφημερίδα αποκαλεί τη γηραιά ήπειρο «
γερμανική Ευρώπη», ενώ σχολιάζει πως, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα επιτευχθεί μόνον με και όχι ενάντια στην καγκελάριο, που φαίνεται να παίρνει και όχι να ακολουθεί τις αποφάσεις των οργάνων της Ένωσης.
    Παράλληλα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» μιλά για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που δείχνουν πως ανεβαίνουν δημοσκοπικά και πολλαπλασιάζονται στον εκλογικό χάρτη, ιδιαίτερα στις χώρες που βιώνουν άμεσα την οικονομική κρίση. Η εφημερίδα κάνει μνεία στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι τέσσερα από τα επτά κόμματα που είναι πιθανόν να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή είναι αντίθετα ή αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την Ε.Ε. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα λαμβάνουν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σημαντικά ποσοστά σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας.
Τί βλέπουν οι Αμερικάνοι
    Στο θέμα αναφέρθηκε σε άρθρο της και η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», λέγοντας ότι «οι δεξιοί λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν κυριευτεί από έναν αντίθετο προς το ρεύμα πυρετό ενθουσιασμού για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να σπάσει την υποτέλειά της στις ΗΠΑ και να στραφεί στη Ρωσία ως δύναμη ειρήνης και ως προστάτη ενάντια στην ηθική παρακμή».
    Στη συνέχεια αναφέρει πως τα ακροδεξιά κόμματα στρέφονται στη Ρωσία, αφού έτσι θεωρούν πως θα πετύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση της Ε.Ε. Τέλος σε παλαιότερο κείμενό τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν ιδιαίτερο λόγο στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και προτείνουν να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των αιτιών μέσα από αυτές τις ευρωεκλογές.
    Ειδικότερα για τη χώρα μας σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κυβερνητική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα αυτής και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν περισσότερο χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου